Nu är det bevisat – svenskarna lever sitt liv i köket

Artiklar

Nu är det bevisat – svenskarna lever sitt liv i köket

En undersökning gjord av Houzz visar att svenskar hänger mer i köket än människor i andra länder.

• 23 februari, 2016

Är köket ditt favoritrum i hemmet? I så fall är du inte ensam. Enligt en global studie om köksvanor genomförd av Houzz är svenskar de som helst både socialiserar och arbetar i sina kök.

Undersökningen bygger på en enkät med ca 10 000 respondenter från USA, Storbritannien, Kanada, Irland, Frankrike, Tyskland, Italien, Ryssland, Spanien, Sverige och Danmark. 

Den visar bland annat att svenskarna mer än någon annan grupp arbetar och gör sina läxor i köket. 45 procent av svenskarna uppger detta, jämfört med 13 procent av fransmännen. 

– Köket har blivit ett nav i de svenska hemmen och växlar mellan att fungera som vardagsrum, matrum och arbetsrum, säger Marcus Hartwall, Nordenchef på Houzz.

Nu är det bevisat – svenskarna lever sitt liv i köket
Foto: Bigstock

Inte helt otippat är svenskar också de som umgås mest i köket, hela 72 procent använder köket som knytpunkt. 

– Undersökningsresultatet visar att köket är en central plats för svenskar både till vardags och till fest, jämfört med hur folk använder det i andra länder, säger Marcus Hartwall.

Undersökningen visar också att svenskar placerar sig någonstans i mitten när det gäller hur mycket man spenderar på renovering. Nästan var tredje svensk lägger mer än 200 000 kronor på att rusta upp köket.

Med andra ord: Vi har gärna ett snyggt kök, men det är så klart alltid bäst att få det lyxigt för en billig peng.

6 fantastiska kök från Hus & Hem

10 Ikea-hacks till köket alla borde känna till

Scroll to Top