Forskare: Doftljus kan göra dig sjuk

Artiklar

Forskare: Doftljus kan göra dig sjuk

Nya uppgifter visar att doftljus kan bilda formaldehyd, som kan skada vår hälsa på sikt.

• 8 februari, 2016

Vi är nog många som tycker att det är mysigt att tända doftljus hemma ibland, men de är inte så ofarliga som vi trott. En studie från University of York visar att ljusen potentiellt kan skada vår hälsa, särskilt om våra hem är dåligt ventilerade.

Doftljus innehåller limonen, ett ämne som ger doftljus, rengöringsmedel och doftsprayer sin fräscha citrusdoft. Ämnet bedöms så ofarligt att det till och med används som smaksättare i mat, skriver The Telegraph. 

Forskare: Doftljus kan göra dig sjuk
Doftljus innehåller limonen som reagerar med luften och bildar formaldehyd. Foto: Bigstock

Men professor Alastair Lewis upptäckte att när limonen reagerar med ozonet som finns i luften bildas formaldehyd, en färglös gas som i stora mängder kan vara cancerframkallande. 

– Problemet är att vi inte vet vad konsekvenserna kan bli om man exponeras för formaldehyd under en lång tid. Det är en kemikalie som vi vet kan vara skadlig i det långa loppet, säger Alastair Lewis till The Telegraph.

– Det är ingen som dör av det direkt men det kan skada hälsan på lång sikt. Det är svårt att på individnivå uttala sig om hur pass skadligt det är om man regelbundet använder doftljus. Men det kan jämföras med att exponeras för storstadsluft. Personligen undviker jag doftljus, säger Bert-Ove Lund, toxikolog vid Kemikalieinspektionen, till Metro.

Scroll to Top