4 skäl till att INTE skölja disken innan du ställer in den i diskmaskinen

Artiklar

4 skäl till att INTE skölja disken innan du ställer in den i diskmaskinen

Sluta skölja disken så sparar du både tid och vatten – och dessutom blir allt renare!

• 8 februari, 2016

Vi vet, du har säkert fått höra sedan du var liten att man ska skölja av tallriken innan man sätter in den i diskmaskinen, ”annars blir den inte ren!” Men tji får alla som hävdat det, för enligt Good Housekeeping är allt detta sköljande och fördiskande bara onödigt. Du ska alltid skrapa av överbliven mat från tallriken, men allt annat klarar diskmaskinen själv.

1. Disken behöver vara smutsig för att diskmedlet ska funka optimalt

Wall Street Journal rapporterar att tillverkarna bakom diskmedlet Cascade uppmuntrar användarna att inte skölja disken, eftersom det hindrar diskmedlet från att fungera. Om det inte finns matrester kvar på tallrikarna har enzymerna inget att haka fast i. 

2. Disken blir inte renare av att du sköljer den först

Dagens diskmaskiner har sensorer som känner av hur smutsig disken är och deras avancerade sköljteknik klarar de tuffaste matrester. Studier har visat att disken inte blir ett dugg renare om du sköljer den först.

4 skäl till att INTE skölja disken innan du ställer in den i diskmaskinen
Nu är det bevisat – man ska inte skölja disken innan man ställer in den i diskmaskinen. Foto: Bigstock
3. Att skölja disken först är slöseri med tid

Att stå och skölja tallrik efter tallrik tar bara en massa onödig tid. Hoppa över det här överflödiga steget och få tid till roligare saker!

4. Viktigast av allt – det är ett enormt slöseri med vatten och energi

Folk som envisas med att skölja disken först slösar nästan 23 000 liter vatten på ett år. En modern diskmaskin använder ungefär 11-19 liter vatten per disk, men när vi diskar använder vi i genomsnitt 102 liter vatten och dubbelt så mycket elektricitet per disk.

Vi tycker att de här argumenten avgör allt – eller vad säger ni?

Scroll to Top