Så här dåliga är vi på att städa toaletten

Artiklar

Så här dåliga är vi på att städa toaletten

Ditt badrum är fullt av bakterier – hur bra är du på att förhindra att de sprids?

• 1 februari, 2016

Hösten är här och med den kommer dessvärre också en rad sjukdomar. Nu gäller det att vi ser till att sprida så lite bakterier som möjligt. Med tvål, vatten och handsprit kan man komma en bra bit, men glöm inte toaletten. Stänger du inte locket innan du spolar sprids nämligen drygt en miljon bakterier över badrummet och landar på golvet, i handfatet – och på din tandborste.

Vilka är då bäst på att förhindra spridning av toalettbakterier? Enligt en undersökning gjord av badrumsföretaget Geberit är 18-34-åringar betydligt bättre på att stänga locket innan de spolar än personer i åldersgruppen 55-74 år. Sju av tio i den yngre kategorin uppger att de alltid eller oftast stänger locket, jämfört med fem av tio i den äldre kategorin. 

Så här dåliga är vi på att städa toaletten
Stäng locket – annars sprids en miljon bakterier. Foto: Bigstock

Men när det kommer till badrumsstädning är den äldre åldersgruppen bättre. Bland 18-34-åringarna uppger 40 procent att de städar badrummet varannan vecka eller mer sällan, medan bara 20 procent uppger detta i den äldre åldersgruppen. 

Något som ofta glöms är dock dörrhandtaget och lysknappen. 14 procent säger att de bara rengör dörrhandtaget högst två gånger per år och 13 procent uppger detsamma om lysknappen. 

Scroll to Top