Bygg en pall med nygammal patina

Fixa

Bygg en pall med nygammal patina

Pallar som ser ut att vara lite gnagda av tidens tand är hett eftertraktade. Med lite tålamod kan du bygga en själv och fixa "framfuskad" patinering.

• 24 november, 2015

Det är något visst med pallar, kanske inte alltid så bekväma, men praktiska och inte sällan, som den här, en ögonfröjd. Den här pallen är gjord på gammalt manér – genom att såga, hyvla och slipa fram de rätta måtten.
Pallen är inte enkel att bygga och det svåraste är stagens knut, fästpunkten som håller ihop benen. Men följ beskrivningen steg för steg så klarnar det som vid en första genomläsning kanske kändes obegripligt.

Bygg en pall med nygammal patina

Det här behövs:

Glespanel 28×70 mm: 2,5 meter
Tas ner till 28×33 mm:
3 st à 210 mm (A, B och C)
Tas ner till 28×45 mm:
3 st à 450 mm (D)
Dimensionshyvlat virke
34×120 mm: 1 st à 1 meter
Tas ner till 34×110 mm
3 st à 330 mm (E)
Kvistplugg diam 20 mm: 3 st
Träplugg 10×40 mm: 3 st
Trälim
Träskruv 4×80 mm: 3 st
Oljefärg på tub
Kokt linolja

 

Gör så här:

 

 1. Såga och slipa, eller hyvla, fram rätt dimensioner till A, B och C samt till D.
 2. Slipa eller hyvla kant­erna på E så att det avrundade försvinner.
  Limma ihop delarna E, sätt i press och låt limmet torka.
 3. Bygg knutpunkten av A, B och C. Utgå från lite för långa delar. Det är enklare att kapa av ändarna när sammanfogningen är klar.
  Fig 1: Använd en kap- och geringssåg och ställ den i 30 graders vinkel. Justera höjdinställningen så att sågdjupet blir 11 mm och lämna kvar 22 mm. Såga 28 mm breda fördjupningar i A, en på var sida, centrerade över varandra. Justera om höjdinställningen så att sågdjupet blir 22 mm och lämna kvar 11 mm. Såga 28 mm breda fördjupningar i listerna B och C.
  Fig 2, 3 och 4: Lägg A i B. Två hörn på B måste sågas bort för att spåret ska bli genomgående. Lägg märke till att hörnen sågas av endast 11 mm ner så att de kommer i samma höjd som ytan på A. Håll C över det färdiga spåret A–B så syns det tydligt hur två hörn ska sågas bort även på C.
  Fig 5: Lägg ihop listerna och slipa.
  Fig 6: Mät ut mittpunkten i sammanfogningen och markera var A, B och C ska sågas av. De ska sågas i 13 grader i den änden som ska monteras mot benen. Ta isär knuten och såga delarna i rätt längd.
  Limma ihop A, B och C, sätt i press och låt limmet torka.
 4. Rita en cirkel med radien 165 mm på E. Dra ett streck rakt genom centrum. Rita också en cirkel med
  radien 107 mm. Behåll passaren med denna radie och rita en cirkel med centrum där strecket möter cirkeln. Markera och borra tre 10 mm hål 20 mm djupa.
 5. Runda av kanten på sitsen, helst med en fräs men det går också att slipa. Slipa hela sitsen väl.
 6. Såga benen D i 13 grader i båda ändar.
 7. Stagen mellan benen ska sitta 150 mm från golvet så att hålen för skruvarna kommer att sitta 167 mm upp på benen. Markera för skruvarna. Borra med kvistborr med diam 20 mm ca 10 mm djupt.
 8. Borra 10 mm hål, 20 mm djupa, på benens mitt på ovansidan.
 9. Slipa benen D.
 10. Limma och skruva ihop benen D med stagen A, B och C. Fortsätt med nästa steg omedelbart, innan limmet hinner torka. Limma och montera sitsen E med träplugg på benen D. Se till att alla vinklar är korrekta. Sätt i press och låt limmet torka.
 11. Limma och tryck i kvistpluggar i hålen över skruvarna.
 12. Hugg av kvistpluggarna med stämjärn och slipa så de kommer i nivå med ytan på benen.
 13. Ytbehandla så att pallen ser gammal ut, genom att ”dutta” ut färgen med en pensel. Gnugga in färgen i träet med en trasa. Lägg på mer färg om du tycker det blir för ljust. Torktiden är lång och det tar flera dagar innan du kan använda din nya möbel.

 

Ritning:

Bygg en pall med nygammal patina

 

Av Ingemar Gens Foto Iben och Niels Ahlberg Byggbeskrivning och ritning Anders Jeppsson
Scroll to Top