1200056.jpg

Konsument

Så väljer du rätt kamin – sex olika typer

Innan du slår till och skaffar kamin finns det några saker att reda ut. Läs våra frågor och svar så kommer du en bra bit på vägen!

• 13 november, 2015

Behövs lov för att installera en kamin?

Alla nya braskaminer och spisar kräver en bygganmälan och i vissa fall bygglov.

Vilken effekt ska man ha?

Boytan och värmebehovet avgör vilken storlek på kamin du ska välja. Risken med en för stor eldstad är att man eldar på för låg effekt. Då bildas sot på glaset och i skorstenen. En för liten kamin blir i stället lätt överbelastad och får då kortare livslängd.

Håller golvet?

En braskamin på upp till 300 kilo klarar de flesta golv av. Väger kaminen mer måste golvet förstärkas. En annan generell beräkning är att varje kvadratmeter får belastas med 150 kilo. Vikten på eldstaden ska fördelas på ytan som den täcker, grundarealen, plus 0,6 meter åt var håll runtomkring.

Behövs skorsten?

Kaminens rökrör kan anslutas till den befintliga skorstenen, men för att förbränningen ska bli effektiv är det viktigt att rökrörets diameter har rätt proportion i förhållande till skorstenen. Om huset inte har någon skorsten behövs antingen en modul­s­korsten i rostfritt stål eller en mantel­s­korsten av lättklinkerblock som putsas in.

Hur ska man ventilera?

Ventilationen i huset är helt avgörande för både värmespridningen från kaminen och förbränningen i den. Om huset är välisolerat, tätt och har treglasfönster – eller har mekanisk ventilation – kan det störa draget i skorstenen och ge problem med att elda. Då kan luft utifrån behöva anslutas till eldstaden.

Var ska den placeras?

Vissa kaminer kan placeras nära väggen, andra kräver en brandvägg för att kunna stå nära en vägg. Brandväggen bygger inte mer än 5 cm.

Får jag installera själv?

Man får montera en eldstad själv – om man vill, men alla installationer ska besiktigas av en fackman.

 

6 olika varianter

Så väljer du rätt kamin – sex olika typer

Täljstenskamin

En eldstad inkapslad i täljsten som lagrar värmen länge. Dyr och tung. Passar den som eldar hela vintern för värmens skull. En liten modell kan värma hela fritidshuset. En stor täcker stora delar av värmebehovet i ett hus. ”Attityd 410”, 31 900 kr, Scandinavisk Spismiljö.

 

Så väljer du rätt kamin – sex olika typer

Gjutjärnskamin

God värmelagringsförmåga och ett bra komplement till husets övriga värmekälla. Finns i både gammaldags och modern design och passar att laga mat på – vid strömavbrott t ex. Vissa modeller kan kompletteras med ett hölje av täljsten. ”Amity 3”, 9 995 kr, Kamin­experten.

 

Så väljer du rätt kamin – sex olika typer

Braskamin

Ofta gjord i stål och glas. Värmen strålar snabbt ut i rummet, utan att lagras. Passar hos den som vill trivselelda ibland och värma upp ett kallt rum fort. Kaminen väger upp till 200 kilo, är lätt att installera och finns i väldigt många utföranden. ”K1140”, 23 990 kr, Keddy.

Så väljer du rätt kamin – sex olika typer

Kakelkamin

Braskamin med ett hölje av kakel, vilket gör att den håller värmen längre. Passar där man vill ha en kakelugn men inte har möjlighet att bygga ett fundament. Billigaste modellen är betydligt dyrare än en normaldyr braskamin. ”Maestro”, 42 995 kr, Lotus.

 

Så väljer du rätt kamin – sex olika typer

Vattenmantlad kamin

Braskamin med inbyggd vattenkassett där värmen lagras. Varmvattnet kan användas antingen som tappvatten eller i ett vattenburet värme­system. Installationen är komplicerad och därför dyr, men kaminens verkningsgrad är riktigt hög. ”Belaqua”, 19 500 kr, från Haas & Sohn hos Kaminkungen.

 

Så väljer du rätt kamin – sex olika typer

Murspis

En traditionell öppen spis med effektiv spisinsats. Värmen lagras länge i betongen. Levereras ofta som bygg­sats och väger i många fall så mycket att golvet behöver förstärkas. Kräver att man har en murstock i huset.  ”Contura i41S” i exklusiv valnötsbrun sandsten, från 56 900 kr, Contura.

 

Av Sara Hellström
Scroll to Top