1199964.jpg

Inredning

Budgetfixa vardagsrummet! Så får du stor förändring med små medel

Även om vardagsrummet var "vitt och fräscht" var det dags för en rejäl omgörning. Med liten budget och stor fantasi fick vardagsrummet en helt annan, modernare och mer ombonad stil.

• 14 september, 2015

Stylisten bästa hemmafixartips

Budgetfixa vardagsrummet! Så får du stor förändring med små medel

1. Hyr maskiner

Har du inte verktyg eller maskiner hemma? Hyr istället för att köpa. Många redskap kan hyras för en rimlig kostnad. Jag hyrde golvslip från Bauhaus och betalade 260 kr för tre timmar. Rondellmaskin är lättast att hantera. Jag använde en mindre handslipmaskin för att komma åt i hörnen.

2. Olja golvet

Det är lättast att lacka en jag önskade få fram en naturlig lyster och testade att olja in ekparketten. Rollade hela golvet med oljan, lät det dra i 20 minuter, rollade bort överskottsolja innan den polerades med rondellslipmaskin med polerfunktion. Jag valde att olja in golvet tre gånger innan jag var helt nöjd med slutfinishen.

3. Häng gardinen i taket!

Istället för att skruva fast gardinstången i väggen, häng upp den i taket med metallring och läderband. Köp brett läderband, från till exempel Slöjddetaljer. Lägg bandet omlott, gör ett hål med håltång/alt borra och sätt i en skruv med mutter på baksidan. Trä in gardinstången längst ner och en metallring i övre. Metallringen hängs upp i en takkrok.

4. Måla mer än väggen

Våga att måla lister som går ton i ton till väggfärgen. Även elementen kan målas, antingen i samma färg som väggen eller ett snäpp mörkare. Prova dig fram!

5. Flytta på tv:n

Istället för att mötas av en tv-vägg när du kommer in i vardagsrummet, byt plats på den! Möblera om så du får en mysig soffhörna med trevlig tavelvägg ovanför. Eller matplats med en skön fondtapet i bakgrunden.

Budgetfixa vardagsrummet! Så får du stor förändring med små medel
Vardagsrummet före omgörningen. Vita väggar, mönstrad pastellfärgad fondvägg och mycket fokus på den mörka tv:n. Även soffa, tv-bänk, sidobord, matta och gardiner var vita och parkettgolvet rejält slitet.
Budgetfixa vardagsrummet! Så får du stor förändring med små medel
Efter omgörningen som gjordes med liten budget och mycket eget arbete. Golvet är slipat och oljat, och väggarna är målade i en vacker blågrön nyans. Soffbordets betongskiva är hemmagjuten och sidobordet är ommålat i samma färg som dörrkarmarna. Litet marmorbord, 1 999 kr, Broste/Cervera. Glasbord, privat. De två vita sofforna i vinkel byttes ut mot en 2,5-sitssoffa med schäslongdel. Soffa ”Lerche Mayfair”, 8 995 kr, från bygghemma.se. Matta, 3 195 kr, Mio. Taklampa, Vita. Golvlampa, 2 295 kr, Watt & Veke.
Budgetfixa vardagsrummet! Så får du stor förändring med små medel
Tv-bänken blev helt ny med tapet, kakel, färg och nya handtag. Tapet från Thibaut ”TB148-06”, 1 295 kr/rulle, Engelska Tapetmagasinet. Ljusgrön snickerifärg ”Mistel 800”, 300 kr/liter. Guldskimrande färg ”Mynta”, 210 kr/0,5 liter, Beckers. Marmorkakel ”Verde India” 10×10 cm, 1 509 kr/kvm, Kakelspecialisten. Hyllor i hexagonform målades i samma kulör som tv-bänk och dörrkarmar, ”Pistage 802” och ”Mistel 800”, 300 kr/liter, Beckers. Hyllor, 179 kr/2 st, från Panduro. Sidobord, Friends & Founders. Ljusstake och krukor är loppisfynd. Glasvas, 199 kr, från Cozy Living.
Budgetfixa vardagsrummet! Så får du stor förändring med små medel
Soffbordet är delvis egenhändigt tillverkat. Tone gjöt själv betongskivan men kunde inte hitta ett bra underrede, så hon ritade upp en egen modell som tillverkades i stål av Press & Son, 1 979 kr. Stålunderredet är sedan sprayat med guldfärg i matt lack. Insekt i mässing, 249 kr/3 st, från Broste. Matta i ull, 230×160 cm, 3 195 kr, från Mio.
Budgetfixa vardagsrummet! Så får du stor förändring med små medel
Det blev stor skillnad med gråblå gardiner för fönstren. Linnetyg ”Ove”, 159 kr/m från textilgallerian.se. Väggfärgen ”Symfoni Ultramatt 798 Måne”, 610 kr/3 liter, från Beckers. Annorlunda pappersvas med en glasflaska dold inuti, 199 kr, från Customade. Keramikvas, 419 kr, Paradisverkstaden.

Det var egentligen inget större fel på vardagsrummet hemma hos stylisten Tone Rörseth. Men ljus och rymd i all ära, rummet kändes ändå lite opersonligt och kallt med sina vita väggar, mönstrad pastellfärgad fondvägg och mycket fokus på tv:n. Även soffa, tv-bänk, sidobord, matta och gardiner var vita och parkettgolvet rejält slitet.
– Efter sex år med samma stil var det dags att förnya. Vi önskade en mer ombonad känsla och att få in mer färg utan att det blev skrikigt. Tv:n ville vi behålla, men tyckte den fick för mycket fokus, säger Tone.
För att hålla kostnaderna nere har hon och familjen själva slipat parkett, målat väggar och hittat på fiffiga inredningslösningar.

Tv-bänken ser ut som ny, fast det är en uppiffad version av den gamla, med grönt marmorkakel, ljusgrön tapet på luckorna och läderhandtag. Samma sobra läderöglor kommer igen i gardinupphängningen, och det lyxiga betongbordet har familjen själv gjutit.
De förut vitmålade väggarna fick en harmoniskt blågrön färg och dörrkarmarna blev blekgröna.
– Vi tvekade lite innan vi skulle måla dörrkarmarna ljusgröna. Men vi tänkte snabbt om, och det blev verkligen en bra, enhetlig look med blågrönt ton i ton!

Även elementet som var avskavt och fult fick ny elementfärg i samma kulör. På det sättet blev det mindre framträdande och smälter fint ihop med väggen.
Även rummets disposition ändrades helt i och med omgörningen.
– Vi kom på idén att ”vända på rummet”, att byta plats på soffa och tv-bänk. Det blev en hit! I stället för fokus på tv:n möts man av en skön soffhörna med en fin tavelvägg när man kommer in i rummet, säger Tone.

Med en blandning av affischer, foton, texttavlor, kort och målningar känns tavelväggen personlig och egen.
– Vi valde bilder i olika storlekar och former, men begränsade färg på ramarna till svart, guld och grönt. För att skapa en bra balans på väggen började vi med den största tavlan och byggde på med andra runt om. Alla tavlorna lades ut på golvet tills vi hittade rätt dynamik och rätt avstånd, berättar Tone.

Även gardiner och gardinstång byttes ut, och upphängningen består av samma läderremmar som pryder tv-bänken, vilket ger en enhetlig och lite lyxig känsla.
– Och det blev stor skillnad med gråblå i stället för vita gardiner för fönstren. Just kombinationen med bleka blågröna nyanser visade sig funka bra. Hela rummet blev mysigare och mer ombonat att vara i! 

 

 

Budgetfixad tv-bänk

Måla och tapetsera luckor

Budgetfixa vardagsrummet! Så får du stor förändring med små medel

GÖR SÅ HÄR:

 1. Tvätta ytorna med målartvätt och spackla igen ojämnheter med snickerispackel. Slipa lätt med fint sandpapper.

 2. Måla möbelns insida två gånger. Låt torka mellan varven.

 3. Måla möbelns utsida med den gröna snickerifärgen. Låt torka.

 4. Klipp eller skär till en bit tapet i samma mått som dörren. Var noga med mönsterpassningen.

 5. Pensla eller rolla tapetklister på tapetens baksida. Vik ihop tapeten och låt den dra till sig klistret i 5–10 minuter.

 6. Sätt fast tapeten på dörren. Stryk från mitten och ut mot kanterna. Låt torka.

 7. Lacka tapeten med matt, klar lack för ett hållbarare resultat. Ju fler lager lack desto starkare yta.

 

Handtag av läderband

Läderbanden är 2,5 cm breda. För varje handtag går det åt 21 cm.

Budgetfixa vardagsrummet! Så får du stor förändring med små medel

GÖR SÅ HÄR:

 1.  Klipp till en 2,5 cm bred läderrem så att den blir 22 cm lång, en för varje handtag. Läderrem 83 kr/m från Slöjd-Detaljer.
 2. Vik läderremmen på mitten.
 3. Gör ett hål, 1 cm från varje ände med hjälp av en håltång, för skruven.
 4. Borra hål i dörren där handtagets skruv ska sitta.
 5. Skruva fast handtaget på skåpluckan och lås fast med en mutter på baksidan.

Bänkskiva med kakel

Budgetfixa vardagsrummet! Så får du stor förändring med små medel

GÖR SÅ HÄR:

 1. För bänkskivan behöver du en mdf-skiva i samma mått som bänken. Be om hjälp på byggmarknaden om du inte har tillgång till en såg.

 2. Kakla skivan tätt. Denna saknar fogar, men vill man ha en helt slät yta, foga med mörkgrå eller svart fog.

 3. Måla den synliga kanten på mdf-skivan runt om i samma kulör som inuti skåpen. Låt torka.

Gardinhänge i läder

Enhetligt och snyggt med läderdetaljer både på skåpluckor och som takfäste för gardinstången.

Budgetfixa vardagsrummet! Så får du stor förändring med små medel

GÖR SÅ HÄR:

 1. Skär till ett 3 cm brett läderband till ett 30 cm långt band. Två stycken behövs för varje gardinstång.
 2. Vik in båda ändarna på baksidan så ena långsidan blir 12 cm lång, gör ett hål med håltång, trä en skruv genom hålet och lås fast med en mutter på baksidan.
 3. Spraya stången i guldspray och låt torka.
 4. Trä på en guldfärgad gardinring i övre delen och gardinstången på den nedre. Häng upp i en takkrok.
Av Tone Rörseth och Jessica Hoffman Foto Tedd Soost
Scroll to Top