1199891.jpg

Fixa

Så blir teakmöbeln som ny igen

Begagnade teakmöbler blir som nya med rätt behandling. Och det är lätt att göra det själv!

• 26 augusti, 2015

Tips!

Finsnickare använder gärna en sickel, eller sickling, efter slipning med slippapper för att få den slutgiltiga finishen. Det ger en tät, jämn yta. Mörka ringar kan penslas separat med ”Birost” som finns i färghandeln och bleker träet.

Det är kanske ingen ”quick fix” att renovera bordsytan på ett soffbord eller sideboard men är man noggrann och försiktig blir resultatet bra. Många teakmöbler är fanerade med ett par millimeter tunt faner, vilket betyder att alltför hård slipning får spånskivan under att titta fram. Men att vara alltför försiktig är heller inte lösningen.
– Hela bordet måste slipas, annars blir det flammigt och fläckigt, säger Maria, som driver retrobutiken Tid & Rum.
Hon har själv testat sig fram till en renoveringsmetod med slipning och hårdvaxolja som ger ett väldigt fint resultat. Maria börjar med att slipa sina bord med maskin.
– Ett soffbord slipar jag i 3–5 minuter med slippapper 120 och långa, lätta, raka tag. Att slipa för hand i stället tar någon timma, säger hon.

Ytbehandlingen – en smaksak

Efter att ha torkat bort slipdamm och slipat med finare papper i flera omgångar är det dags att välja ytbehandling. Det är en smaksak, för inte ens experterna väljer samma produkt… Man kan till exempel använda teakolja eller kinesisk träolja. Maria på Tid & Rum använder hårdvaxolja.
– Jag vill inte ha en så matt yta som teakolja ger och inte en blank lackad. Hårdvaxolja blir lite vattenavstötande men bordet tål inte varma koppar eller väta.

Så blir teakmöbeln som ny igen

Marias metod Steg för steg

  1.  Slipa i träets riktning. Slippapper 120.

  2.  Borsta bort slipdammet och kontrollera att ringar och märken är borta.

  3.  Slipa hela ytan med slippapper 240. Torka bort dammet.

  4.  Avsluta med ett riktigt fint slippapper, 500–1 000, gärna med skumgummibaksida.

  5.  Torka noggrant med fuktig trasa.

  6.  Stryk ut ett tunt men täckande lager hårdvaxolja med en trasa. Backa och se att strykningen blev jämn och inte randig.

  7.  Låt torka i 24 timmar.

  8.  Dra finaste slippapperet över hela ytan en gång till så att de fibrer som rest sig slipas ner.

  9.  Stryk ett sista lager hårdvaxolja på ytan, vänta ett dygn – klart!

Av Sara Hellström
Scroll to Top