”Vi bor i ett experiment”

Hemma hos

”Vi bor i ett experiment”

Vill du bo i stadsradhus med vindkraftverk och solceller på taket, kompostkvarn, uttag för elbilar och – inte minst – en soluppvärmd pool? Nikolay och Óluva tackade självklart ja!

• 4 augusti, 2015

HÄR BOR VI

Här bor: Nikolay Shishkov och Óluva Hansen med barnen Filip, 2 år, och Ingrid, 8 månader.
Jobbar med: Nikolay är ingenjör inom mjukvaruutveckling. Óluva är flygvärdinna på SAS, men mammaledig just nu.
Huset: Radhus på 130 kvadratmeter i Västra Hamnen i Malmö, ritat av arkitekterna Hauschild och Siegel. I huset ”Hållbarheten” testas vilka energilösningar som fungerar bäst.

I varje lägenhet finns ett uterum, eller orangeri. Temat här är Teneriffa med palmer, kaktusar och aloe vera. De växtfyllda uterummen fungerar också som gröna gardiner och skyddar mot insyn. Soffan passade perfekt i den nedsänkta delen i vardagsrummet, vars golv är fyllt av teknik för att mäta energiåtgången i huset.
Trädgården är liten men lummig, med en gemensam pool att hoppa i om det blir för varmt. I den egna täppan växer stora magnolior och kinesisk sekvoja, bambu, myskmadra och massor med vårlökar.
Den massiva grönskan på uteplatsen skyddar mot insyn och ger ett härligt ljus kring matplatsen och köksön. I köksbänken av betong, specialbeställd av arkitekterna, finns både nedsänkt vask och induktionshäll.
Det öppna vita köket får liv av den mönstrade mattan. Köksbänken av betong med nedsänkt vask och induktionshäll är specialbeställd av arkitekterna Hauschild & Siegel.
Ljusa trägolv, betongväggar och vitmålade sektioner är genomgående i lägenheten. Arkitekterna valde medvetet att begränsa materialen i huset: betong, som man inte behöver måla, och trä i stället för laminat.
Det är härligt att kunna gå ut barfota, sätta sig i solen en stund och doppa fötterna i poolen, tycker Óluva.
Matplatsen är placerad i det öppna köket som också har utgång mot trädgården. De färgglada stolarna, pallen och metallskålen, från Ilva.
I sovrummet finns förutom ett eget badrum också en extra vask.
Lummiga uteplatser, orangerier i varje lägenhet och en gemensam solvärmd pool ingår i ekolivet i Västra Hamnen i Malmö.
Molnlampa, från Ikea, står på en 50-talsbyrå tillsammans med favoritroboten.
Lägenheterna i huset ”Hållbarheten” är utformade som radhus med egen ingång. Nikolays och Óluvas lägenhet är 130 kvm och har både ett grönskande orangeri och en uteplats mot den gemensamma poolen. Huset är ritat av arkitekterna Cord Siegel och Axel Hauschild.
Lägenheterna i huset ”Hållbarheten” är utformade som radhus med egen ingång. Nikolays och Óluvas lägenhet är 130 kvm och har både ett grönskande orangeri och en uteplats mot den gemensamma poolen. Huset är ritat av arkitekterna Cord Siegel och Axel Hauschild.

Kanske var det inte så konstigt att det var många Malmöbor som nappade på annonsen om det ovanliga huset. Av tolvhundra sökande till hyresrätterna var det till slut åtta familjer som valdes ut. Familjen Shishkov Hansen var en av dem.
– Vi lockades otroligt mycket av det här sättet att leva, att man som boende inte behöver minska på komfort eller avstå något och ändå bo klimatsmart. Vi bor i ett experiment som är väldigt roligt att ta del av, tycker Nikolay och Óluva.
I huset, som ligger i Västra Hamnen i Malmö, testar och jämför elbolaget Eon olika energilösningar som ska kunna användas i framtidens bostäder. Det vill också ta reda på hur man enklast kan fördela elanvändningen så att den blir jämnare spridd över dygnet. Det är till exempel både blligare och smartare att använda tvättmaskinen på natten när elförbrukningen är lägre. Nikolay, Óluva och de andra i huset har en app där de kan mäta och styra sin energiförbrukning, antingen via datorn eller, om de inte är hemma, genom ett knapptryck på mobilen.

Teneriffa på balkongen

Några lägenheter har fjärrvärme, några värms med biogas och solenergi. På radhusens tak finns solceller och till och med ett litet vindkraftverk. Solfångare värmer både poolen och vattnet i lägenheterna. Utvärderingar görs kontinuerligt för att testa vilka energialternativ som är mest effektiva. Men även om huset är anpassat för en lägre energianvändning ska det vara lika bekvämt som vilket annat boende som helst, om inte bättre. Alla uppfarter är is- och snöfria tack vare värmeslingor i marken. Mot gatan i väster har varje lägenhet en inglasad balkong med växter från Medelhavet och andra semestermål. Nikolays och Óluvas heter ”Teneriffa” medan grannarnas heter ”Australien” och ”Mexiko”. Tanken är att de boende ska vilja semestra hemma på balkongen, åtminstone ibland. Mot innergården och den avlånga turkosblå poolen har varje lägenhet en uteplats med urskogskänsla. Här ramas trädäcket in av olika sorters magnolia, bambu, myskmadra och kinesisk sekvoja. 
– Träden var stora redan när de planterades, och de gav effekt direkt. Det blir en otroligt skön känsla i köket när solen silas genom träden. Att se den massiva grönskan varje dag, så tätt inpå, är superhärligt. Dessutom ger den ett väldigt bra insynsskydd, tycker Óluva.
Radhusets 130 kvadratmeter är fördelade på två våningar. På den nedre finns badrum, hall och kök. En trappa upp ligger vardagsrum, orangeri, toalett och två sovrum. En del av vardagsrummet, där soffgruppen står, är nedsänkt i golvet som i övrigt rymmer mycket teknik för att leda luft och värme i det energisnåla huset.

Poolskötsel ingår

Óluva, som är född på Färöarna, kom till Malmö av en slump och tyckte så mycket om staden att hon stannade.
– Jag köpte en enkel biljett till Köpenhamn för tretton år sedan. Det hände inte så mycket på öarna och jag var uttråkad.
Hon började arbeta som flygvärdinna och efter något år hamnade hon i Malmö.
– Det kändes självklart att bosätta mig här, berättar hon.
Nikolay är även han en relativt nyinflyttad Malmöbo.
– Jag är ursprungligen från Bulgarien, men har varit mycket i Sverige eftersom min mamma bor här. Jag var och hälsade på en påsk efter att mina studier i England var klara. Alla affärer var stängda och jag hade inget att göra så jag började bläddra i lite tidningar och såg en intressant jobbannons. Jag sökte, kallades till intervju och några månader senare hade jag fått jobbet som programmerare, berättar han.
År 2004 träffades Nikolay och Óluva som hastigast ute en kväll, men det var i kön på Skatteverket som det klickade.
– Haha, ja, det var kanske inte det mest romantiska stället att träffas på. Men efteråt gick vi och fikade och sedan flyttade Óluva in till mig i min dåvarande lägenhet i Västra Hamnen. Nu bor vi här med våra två små barn och vi trivs fantastiskt bra. Ett extra plus är att både trädgårds- och poolskötsel ingår i hyran. Då kan man lägga den tiden på familjen i stället!

Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
Scroll to Top