Så här grillar du miljövänligt i sommar

Konsument

Så här grillar du miljövänligt i sommar

Det finns många miljöaspekter att tänka på nu när grillsäsongen är här. Den som vill äta med grönt samvete ska tända rätt och tänka på vad som ligger både i och på grillen.

• 4 augusti, 2015

El-, gasol- eller kolgrill?

Elgrillar som drivs med miljömärkt el har minst miljöpåverkan. Därefter kommer kolgrillar som eldas med närproducerat träkol, ett förnybart bränsle. Gasolgrillar är sämre eftersom man använder en fossil petroleumprodukt som vid förbränning bidrar till växthuseffekten.

Engångsgrill då?

De är den värsta miljöboven. Aluminiumformen kräver mycket energi för att tillverkas och återvinns sällan. Dessutom är de oftast laddade med paraffin, en fossil produkt, som tändmedel. Om du använder en engångsgrill – köp en som är FSC-märkt, så att kolet kommer från ansvarsfullt skötta skogsbruk.

Vilken sorts kol?

Välj kol och briketter som är FSC-märkta. Det finns även SIS-märkt grillkol, en märkning som betyder att kolet kommer från trä som inte är kemiskt behandlat. Undvik kol som marknadsförs som ”tändklart” eftersom det kan ha behandlats med paraffin, som är en oljeprodukt.

Hur ska man tända?

Grillen måste som tur är inte tändas med tändvätska, vilken ofta är petroleumbaserad. Så kallade skorstenständare, grillstartare eller tändrör använder bara lite tidningspapper för att tända kolet. Bästa alternativet efter skorstenständare är att använda el-grilltändare. Tändpapper med stearin som bas i stället för paraffin är också ett miljövänligt alternativ. Det finns även tändkuber av träspån och vegetabilisk olja och etanolbaserad tändgelé som alternativ. Tändvätska gjord på etanol är snäppet bättre än paraffin.

Vilken grillmat?

Satsa på mycket grönt och lite kött. Välj ekologiskt i första hand och svenskt naturbeteskött.

Men grilloljan då?

Färdig grillolja innehåller ofta palmolja som bidrar till avverkning av regnskog, fördrivning av urfolk och utrotning av orangutanger. Det är mycket bättre att själv blanda ekologisk, närproducerad rapsolja, lite soja och ett knippe örter.

Och kolresterna?

Sätt ett lock på grillen och kväv elden när du grillat klart, så kan grillkolet återanvändas om det inte brunnit ner helt. Lägg det använda och svalnade kolet i en plastpåse och skaka så att askan faller av innan du använder kolet igen. Släng inte grillkol i naturen! Det ska sorteras som brännbart eller grovsopor, beroende på kommun.

 

Av Sara Hellström Foto: Istock
Scroll to Top