Tips: 7 smarta insynsskydd

Trädgård

Tips: 7 smarta insynsskydd

Ett bra insynsskydd hindrar andra från att titta in, samtidigt som du själv kan titta ut. Såhär skapar du sköna skyddade lägen i din trädgård.

• 30 juli, 2015

En trädgård behöver väggar för att kännas ombonad och trivsam, speciellt ut mot gatan och mot grannarna. Men insynsskydd behöver inte nödvändigtvis vara höga för att man ska uppnå effekt. Det handlar om att sätta stopp för blickarna – och det kan man göra med vackra staket, planteringar och spaljéer.

Tomtgränsen

Det är både praktiskt och skönt med ett staket eller häck, eller varför inte både och. Genomsiktliga staket upp till 1,2 meter kan byggas utan bygglov. En mur av gabioner, nätkassar, fyllda med sprängsten passar dig som gillar den minimalistiska stilen. Om du har en ny tomt, plantera direkt några träd och buskar i hörnen och kanterna.

Mitt på tomten

Plantera och skapa vackra inslag mitt i din trädgård, de utgör i sig effektiva insynsskydd. Skapa också en tydlig och vacker entré, som leder blickarna mot ytterdörren i stället för till andra delar av tomten. Det kan handla om en snygg stenläggning och fina krukor på trappen.

Uteplatsen

Det är bra om insynsskyddet vid uteplatsen har smala luftspringor, både för att man inte ska känna sig instängd och för att slippa de luftströmmar som kan bildas bakom en helt tät skärm. Ett insynsskydd med spjälor är också praktiskt, eftersom man kan använda det som spaljé.

7 TIPS PÅ INSYNSSKYDD

Tips: 7 smarta insynsskydd

”Nydala” är ett nytt staket, som monteras enkelt. Träreglarna träs igenom utskurna hål i den varmgalvaniserade stolpen, som i sin tur skruvas fast i till exempel betongplint. Ca 500 kr/löpmeter för standardutförande, Wernamo Design.

Tips: 7 smarta insynsskydd

Det går bra att låta klätterväxter klättra på planket av stål och stenull, som skyddar mot både buller och insyn. ”Noistop Green” finns i olika stora moduler från 45×100 cm, 1 050 kr, till 90×200 cm, 2 200 kr, från Skandinaviska Områdesskydd.

Tips: 7 smarta insynsskydd

Effektivt insynsskydd. ”Quercus Fencing” av flätad ek finns i standardstorlekar, br 182,8 cm och h 60,9–182,8 cm. Kan också måttbeställas. Från 4 700 kr/sektion, från Vansta Trädgård.

Tips: 7 smarta insynsskydd

Nytt insyns- och vindskydd i konstrotting, ”Cannes”, 150×150 cm, 1 995 kr, från Jabo.

Tips: 7 smarta insynsskydd

”Fulskydd” i polyester med björkmotiv och insydda linor. H 80 cm, br 120 cm, 1 195 kr. Finns även högre, h 200 cm, om du verkligen vill stänga ute det fula, 2 290 kr, från Fröken Smart.

Tips: 7 smarta insynsskydd

Skärm med spjälor i impregnerad gran. ”Horizont 1”, h 160 cm, br 180 cm, 895 kr. ”Horizont 2”, h 90 cm, br 180 cm, 695 kr, från Jabo.

Tips: 7 smarta insynsskydd Klassisk omålad skärm/spaljé av impregnerad gran, som monteras på stolpe. ”Camilla”, h 180 cm, br 60 cm, 439 kr, från Jabo.

 

 

Av Anette Sievers & Nina Sederholm
Scroll to Top