I uteköket samlas familjen året runt

Hemma hos

I uteköket samlas familjen året runt

Regn, storm eller stekande sol, det spelar ingen roll. I familjen Taylors utekök kan tv-kocken Tareq laga mat och umgås med vänner oavsett väder. En dröm han har förverkligat med enkla medel och goda idéer.

• 30 juli, 2015

HÄR BOR VI

I uteköket samlas familjen året runt

Här bor: Tareq Taylor, Stina och dottern Ellen, 11 år.
Jobbar med: Kock/krögare och föreläsare. Driver Slottsträdgårdens Kafé, Malmö. Tv-kock i ”Trädgårdsmåndag”.
Uteköket: Ett cirka 25 kvm stort kök i sydvästra delen av trädgården som är 1 200 kvm stor. Köksträdgården är
140 kvm inklusive rabatter

I uteköket samlas familjen året runt
Uteköket har en stomme av obehandlat tryckimpregnerat trä som med tiden grånar. Taket av korrugerad plast skyddar mot regn och starkt solsken. Golvet är en kombination av byasten och borstad kalksten.
I uteköket samlas familjen året runt
Uteköket är numera familjen Taylors naturliga samlingsplats. Jalusierna skyddar mot alltför stark sol. I bakgrunden skymtar den svarta pergolan som han själv har byggt. Där ska rosor så småningom klättra.
I uteköket samlas familjen året runt
Lummig till karaktären, men välordnad och strikt med stenlagda gångar av byasten och upphöjda odlingsbäddar i lådor. Köksträdgården precis i anslutning till uteköket har en tydlig struktur. Mot resten av trädgården avgränsas den av perenna rabatter.
I uteköket samlas familjen året runt
Tareqs stora matintresse har gått i arv till dottern Ellen som gärna håller pappa sällskap i köket.
I uteköket samlas familjen året runt
Smart och praktiskt. Bakom diskbänken har Tareq placerat ett nät av armeringsjärn som fungerar som både torkställ och förvaring.
I uteköket samlas familjen året runt
I uteköket samlas familjen året runt
Tareq Taylor fick hjälp med att lägga stenen och sätta plintarna till sitt utekök. Resten har han byggt själv.

Det var under en semester på Bali för några år sedan som Tareq fick inspiration till det utekök han länge velat ha i den egna trädgården i Lomma – en plats för både umgänge och matlagning. Sommaren 2013 ritade han uteköket och ett år senare, på självaste midsommarafton, kunde familjen inviga det i goda vänners lag. Sedan dess lever i princip familjen där under vår, sommar och höst.
– Vi stortrivs här, säger Tareq. Det blev till och med bättre än vad vi hade tänkt oss. Kyliga kvällar rullar vi ner träjalusierna som hjälper till att hålla värmen kvar. Blir det ännu kallare sätter vi i gång gasolvärmaren.
Utekökets placering i sydväst på tomten är styrt av den 600 kilo tunga pizzaugn som Tareq släpade på plats med hjälp av kranbil och handlift för några år sedan. En sådan ugn flyttar man inte på i första taget. Och naturligtvis skulle ugn och kök vara nära grannar. En annan given ”nabo” var en stor köksträdgård som Tareq ville ha i direkt anslutning till uteköket.
– Lättskött med extrem struktur och lummig karaktär, förtydligar han. Det blev stensatta gångar och rejält upphöjda odlingsbäddar i lådor.

I uteköket samlas familjen året runt

I uteköket samlas familjen året runt

Kan stå vänd mot gästerna

Utformningen av uteköket utgår från restaurangkökens idé om att kunna arbeta obehindrat i alla riktningar. Spis och arbetsyta bredvid varandra var en praktisk och viktig aspekt för Tareq. Liksom att köket funktionsmässigt skulle vara utrustat med samma bekvämligheter som ett vanligt kök.
– Då det också är en umgängesplats ville jag ha spis och arbetsbänk placerade så att jag står med ansiktet mot gästerna när jag lagar mat, säger Tareq. Och så satsade jag på en rymlig arbetsdel så att flera kan laga mat samtidigt utan att trängas.

I uteköket samlas familjen året runt

I uteköket samlas familjen året runt

Uteköket är enkelt byggt. Arbetsbänken i trä liksom naturstenen på golvet fanns i en mässmonter som Tareq besökte. Han la bud på bord och stenar och fick allt till ett bra pris. I bänken satte Tareq in en spis han fyndat på en outlet och själv gjort om till gasspis. Med matbord, lyktor, pallar, filtar och växter har det blivit en skön och tillåtande plats med utrymme för tillägg och förändringar.
– Det är kanske mer bekvämt att laga mat inomhus, men det är definitivt både roligare och vackrare utomhus, fastslår Tareq. Det finns inte en tavla eller målad vägg som kan ersätta ett äkta bladverk. Jag älskar att stå här och blicka ut över trädgården samtidigt som det puttrar i grytorna!

I uteköket samlas familjen året runt

I uteköket samlas familjen året runt

 

TAREQS TIPS: SÅ HÄR LYCKAS DU MED DITT UTEKÖK

  •  Tänk efter vad för typ av utekök du vill ha, det är viktigt att det motsvarar dina behov. Ska det vara ett mindre kök eller ett kök för både matlagning och umgänge?
  • Var noga med placeringen. Det kan ha betydelse för prislappen. Väljer du att placera det långt ifrån huset måste du utrusta det med diskmöjligheter, grytor, slevar och andra tillbehör för att slippa släpa på allt fram och tillbaka.
  • Lägger du uteköket nära huset förenklas mycket. Du kan använda det ordinarie kökets kastruller, kylar och porslin och behöver bara bygga arbetsbänkar och plats för värmekälla.
  • Använd material som klarar alla årstider och väderlekar, men ha gärna någon form av skydd, t ex ett tak. Det är få material som i längden kan stå oskyddat året om utan att ta skada.
  • Låt själva arbetsdelen i köket ta plats med rejäla avställningsytor. Ta gärna i lite när det kommer till storleken. Det lönar sig i längden
Av Pia Mattsson Foto Helene Toresdotter
Scroll to Top