Havsnära skärgårdshus på 340 kvadrat: “Här ute badar vi året runt!”

Släta klipphällar, glittrande hav och knotiga tallar. Hemma hos Gunny i Bergens skärgård är det karga landskapet det främsta konstverket, både ute och inne.

Det var för fyra år sedan, när Gunny Sandvik flyttade tillbaka hem till skärgården utanför Bergen, som hon började planera sitt nya hus. Det skulle bli del av ett bostadsområde på Rossneset som familjen Sandvik ägt i många år. Drömmen var att bygga något som liksom smög sig in bland klipporna, och tillsammans med Jo Kjetil Nielsen och Marina Haga på JK Arkitektur började Gunny förverkliga sin vision. 

– Jag föreställde mig ett hus med sadeltak, något som blev ett med tallar och berg, säger Gunny. Och att rita hus med minimal påverkan på naturen runt om är något Jo Kjetil Nielsen är oerhört bra på.


LÄS ÄVEN: Byggde fritidshus vid havet: “som en tavla som förändras med ljuset, vinden och vågorna”


Arkitekten Jo Kjetil Nielsen vill skapa fina platser, inte bara fokusera på själva huset. Han menar att många moderna byggnader är alltför speciella och iögonfallande och påkallar för mycket uppmärksamhet. 
I jakten på den perfekta belysningen stötte Gunny på inredningsstudion Reservoir i Stavanger, som gjorde en ljusplan både inne och ute. Lamporna i hallen är från franska Lampe Gras.
Här bor: Gunny Sandvik. Jobbar som: Gunny är delägare i ett skeppsdesignföretag. Huset: Villa på 340 kvadratmeter på ön Stord utanför Bergen. Instagram: @rossnesvegen127

Bygget drog i gång 2020 och i november 2021 kunde hon flytta in och äntligen få njuta av den storslagna utsikten över fjärden inifrån sitt eget hem. Ja, det vackra huset ligger så nära vattnet att man hör det rogivande vågsvalpet även från sovrummet.

– Men i vardagsrummet är utsikten som finast, säger Gunny. Det finns ett lugn över det, att jag kan se ut över viken och till öarna bortom. Båtar och fåglar skapar liv.

Havsnära hus med innergård

Huset är på 340 kvadratmeter och rymmer också garage, uthus och växthus, och tillsammans utgör alltsammans en enda byggnad i vinkel. Huskroppen är omsorgsfullt placerad och helt i harmoni med omgivningen. Projektet visar tydliga tecken på Jo Kjetil Nielsens filosofi om att skapa fantastiska platser, där inte bara huset är i fokus.

Här finns fyra sovrum, tre badrum, vardagsrum, tv-rum med kontor, allrum, wc, hall, tvättstuga och kylrum. Fasaden är klädd i underhållsfri sibirisk lärk som grånar naturligt med tiden, och taket är av skiffer i samma ton som berget. Stora fönsterpartier, bland annat i hörnpartierna, ger ett härligt ljusinsläpp. 


LÄS ÄVEN: 7 medelhavsväxter du kan ha i din trädgård – smarta odlingstips och expertråd


Hela huset har samma slags rejäla ekgolv. Gunny ville ha ett borstat golv med kvisthål och valet föll på de 30 centimeter breda ”Chaletino”-brädorna från Boen. Bordet är köpt från Ølen Møbel. Den ockragula krukan är från Woods Agentur.
Köksinredningen är från Os Trekultur. De har även ansvarat för all annan platsbyggd inredning i huset, som garderober och bokhyllor, samt golv- och dörrlister. Inredningen i köket är målad i ”Pigeon” från Farrow & Ball.
Köket är uppbyggt kring Aga-spisen. Mitt i rummet står en praktisk köksö. Köksinredningen är beställd från Os Trekultur. 
I den västnorska skärgården utsätts trädgårdarna för hårt väder, vilket Gunny och arkitekten funderade mycket på. Därför omsluter byggnaderna en innergård i söderläge, med bra odlingsmöjligheter. Gunny är förtjust i engelska trädgårdar och planterar det mesta i sängar och lådor. Här växer bärbuskar, tomater, gurkor och squash. Hon är självförsörjande på potatis.

I skydd av väggarna finns också en stor och grusad bakgård, där Gunny sår och planterar i sina odlingsbäddar så snart de första solstrålarna värmer. Det här blir hennes andra vår i huset, och det riktigt kliar i fingrarna efter mer tid ute bland allt som spirar och växer.

– Nu kommer jag att koncentrera mig på trädgården och uteområdena, säger hon. Jag ska plantera mer, göra det mer tillgängligt ända ner till havet och kanske ansöka om att få anlägga en egen brygga. Här ute badar vi året runt!


LÄS ÄVEN: Så inreder du med Medelhavstrenden – 6 stilsäkra tips


Naturen konstant närvarande

Men närheten till naturen förloras aldrig, inte ens om man går in i huset. De många och rejäla fönstren ramar in utsikten som om de vore en samling landskapsmålningar. 

Enkla svarta järnramar runt blåvit himmel, glittrande hav, soldränkta klipphällar och krokiga tallar blir dramatiskt och effektfullt.

– Jag gillar att fönsterramarna tar plats, säger Gunny. Generellt så gillar jag en enkel inramning runt inredningen, så att utsikten och få men utvalda möbler får komma till tals. 

Av samma anledning har hon valt samma trägolv genomgående, samma kakel i badrummen och målat alla rum och delar av inredningen i samma nyans av vitt. Väggarna är spartanskt dekorerade.

– Jag hade planer på att få upp mer konst på väggarna, men jag tycker samtidigt att det är skönt att inte ha för mycket, säger Gunny. Några målningar av Alf Ertsland, teckningar av Bård Breivik – i övrigt är utsikten i fokus.

I växthuset odlar Gunny bland annat fikon, chili och tomater.
Vardagsrummets stora fönster vetter mot Fitjarvika och övärlden. Rotting­stolarna ”PK 22” designades av Poul Kjærholm (1929–1980), Fritz Hansen. Soffan är från belgiska Ethnicraft.
Gården har ett täcke av dansk strandsingel, stora bäddar med perenner, vintergrönt, lökväxter och lådor med grönsaker. Gunnys pappa har anlagt en härlig örtagård vid köket.
Fårskinnsstolen i allrummet omsorgsfullt placerad i fönstrets hörn med utsikt över båttrafiken och havet. Den är 90 centimeter bred och kallas för ”Bamse”, köpt på Ølen Møbel.

Och allra helst är hon en del av utsikten själv, när hon promenerar ner till båten och ger sig ut till havs. Efter hektiska dagar på kontoret, i familjens företag som designar fartyg, är havet en viktig plats för avkoppling.

– Jag älskar att vara ute på sjön och fiskar året runt, säger Gunny. Så jag mår helt fantastiskt bra av att ha vattnet och skärgården och allt som hör till så nära. Jag kan lägga såväl nät som hummerburar alldeles intill huset.

Väl hemma igen tillagar hon fångsten. Det kan till exempel vara torsk eller havskräftor om det är höst, och den stora Aga-spisen i det trivsamma köket går varm. Om sommaren kan salladsskålen fyllas med grönt från odlingarna och middagen äts till ljudet av måsar och båttrafik.

– Uteplatsen i söder är en favorit då, med sol hela dagen. Den ligger så vackert också, tätt inpå huset och mellan de kära klippskrevorna. 

Gunny är mycket nöjd med att hon valde lärk och skiffer som exteriörmaterial. Hon var lite rädd att hon valt för små och få fönster, men nu är det snarare tvärtom. På havssidan finns endast naturlig växtlighet och terrasser. 
Huset är omgivet av steniga klippor, hav och tallskog vid Fitjar i Sunnhordland, och ritades av arkitekten Jo Kjetil Nielsen och Marina Haga på JK Arkitektur. Fasaden är av sibirisk lärk, skiffertaket är från Altaskifer. Gunny älskar kombinationen av naturlig växtlighet mot havet och mer tuktad odlingsyta på den skyddade innergården.
Från fönstret i det stora sovrummet kan man höra vågorna. Naturen utanför består av kal sten, tall och enebuskar. Sängen är från Hästens, läslamporna från Lampe Gras, taklampan är från Hay. Korgen för mattor och kuddar är sydafrikansk.
Det finns totalt tre badrum i huset, alla med samma kakel. Zellige-plattorna i duschen är utmejslade för hand, vilket ger dem en rustikt ojämn yta. Badkaret ”Prime” är från Inbani Design och den svarta lampan från Lampe Gras formgavs 1921 av Bernard-Albin Gras.

LÄS ÄVEN: 5 smarta budgetknep som lyfter inredningen 


Bygge med arkitekt – Gunnys bästa tips

  • Hitta en arkitekt som du kommunicerar bra med. När jag skulle bygga mitt nya hem var JK Arkitektur på Stord ett naturligt val, eftersom vi har jobbat bra ihop flera gånger tidigare. 
  •  Gör många turer till platsen tillsammans med arkitekten och den som ska göra markarbetet. Studera höjder och växtlighet noga, markera träd, buskar, kullar och stenar du vill behålla.
  •  Diskutera! Vi hade många diskussioner om fönster, fasad och tak. Jag hade starka åsikter, eftersom jag inte ville ha ett alltför strikt uttryck på huset. 
  • Motstånd, även om det kan vara krävande, brukar skapa en positiv utveckling i projektet, menar min arkitekt Jo Kjetil Nielsen. Genom att lyssna på kunden får de utveckla sin repertoar med utmärkande byggnader och miljöer. 
Scroll to Top