Detta träd bär 40 olika frukter

Nyheter

Detta träd bär 40 olika frukter

Är det möjligt frågar ni er? I allra högsta grad, säger vi. Sam Van Aken skapar, genom en gammal teknik, träd som bär 40 olika frukter.

• 29 juli, 2015

Den amerikanske konstnären och professorn skapar träd som bär 40 olika stenfrukter. Persikor, plommon, aprikoser, nektariner, körsbär och mandlar samsas idag på samma grenar. De anmärkningsvärda träden exploderar i färg och frukt under sommarmånaderna. Resten av året döljs dessa egenskaper, och träden ser ut som vilket som helst.

Detta träd bär 40 olika frukter

– En del av idén med ’Tree of 40 fruits’ var att plantera dem på platser där människor råkar springa på dem. Och när de väl gör det skulle de fråga sig varför bladen ser olika ut och varför blommorna har olika färger, berättar Sam Van Aken för National Geographic.

Genom en gammal ympningsteknik för Van Aken samman beskurna kvistar och lindar in dem i genomskinlig plast. Plasten fungerar som ett växthus och hjälper den nya kvisten att bli en del av trädet. Hela processen startar med ett ”arbetsträd” på vilket han ympar flera olika typer av träd till rötternas struktur under de första fem åren. Efter några år ökar han antalet olika arter. Över tiden, blir den främmande arten en del av ursprungsträdet och börjar så småningom komplettera det med nya frukter. Kanske låter processen långsökt men resultatet är helt fantastiskt!

Detta träd bär 40 olika frukter

Av Alice Gråhns
Scroll to Top