Smart lösning: Huset som går att stänga in helt

Hemma hos

Smart lösning: Huset som går att stänga in helt

När Linda Mattsson ritade sommarhuset var målet att det skulle smälta in i omgivningen och vara tillräckligt bekvämt. Idag skapar spjälor, ribbor och springor spänning i det ladugårdsliknande sommarhuset.

• 20 juli, 2015

HÄR BOR VI

Smart lösning: Huset som går att stänga in helt

Här bor: Linda Mattsson och hennes syster samt andra som gästar ägarna, Ingegerd och Örjan Mattsson.
Jobbar med: Linda Mattsson är arkitekt på White Arkitekter.
Huset: Ett rödmålat gästhus som Linda ritat på 50 kvm, byggt 2014.

Smart lösning: Huset som går att stänga in helt
Längs hela ytterväggen sitter stora glaspartier och skjutdörrar för maximalt ljusinsläpp. Solens strålar skärmas av med utanpåliggande luckor med vertikala ribbor. Det ger ett fint skuggspel inomhus.
Smart lösning: Huset som går att stänga in helt
När alla fönsterluckor är stängda påminner det nybyggda huset om en lada från förr. Det smälter på så vis in bland de andra ekonomibyggnaderna på tomten.
Smart lösning: Huset som går att stänga in helt
Mittendelen i huset är ett allrum med litet pentry och matplats. Fönstren på husets baksida vetter ut mot hagar och gärdsgårdar.
Smart lösning: Huset som går att stänga in helt
Innerväggarna är klädda med svartmålad plywood och stående vitmålad träpanel ovanpå. Ovanför ett av sovrummen ligger ett spartanskt loft med flera sovplatser. Stegen har Linda ritat och den lokala firman Träsmak tillverkat.
Smart lösning: Huset som går att stänga in helt
Nischen är klädd med oljad björkplywood som ger ett modernt, varmt intryck. Grangolvet är vitlaserat, Baseco.
Smart lösning: Huset som går att stänga in helt
De ribbade vikdörrarna på utsidan av glaspartierna ger en spännande effekt inomhus.
Smart lösning: Huset som går att stänga in helt
Inbyggt kök med släta björkluckor, Myresjökök. Bänkskiva i björk. Stänkskyddet i rostfritt borstat stål har limmats på väggen.
Smart lösning: Huset som går att stänga in helt
Toaletten har ett stort fönster med utsikt, men ingen insyn tack vare ribbor på utsidan. Tanken är att det ska ge känslan av ett enkelt utedass.
Smart lösning: Huset som går att stänga in helt
De två sovrummen är spartanskt inredda med väggfasta våningssängar. De är dubbla nertill och enkla upptill. Rummen är klädda med oljad slät björkplywood.
Smart lösning: Huset som går att stänga in helt
Gavelfönstret på loftet öppnas inåt och har fasta ribbor på utsidan. Väggen är målad svart.
Smart lösning: Huset som går att stänga in helt
Huset är delat i tre delar, för att likna gårdens ekonomihus. I mitten är det stora allrummet med inbyggd soffa och pentry. På var sida om allrummet ligger mindre sovkabysser. Ovanför ena sovrummet finns även ett sovloft med minst fyra sängplatser.

Linda och hennes familj tillbringade sommarloven i en liten rödmålad stuga i Östergötland, med utedass och betande kossor på ängarna. När de två döttrarna blev vuxna valde föräldrarna att bosätta sig i huset permanent, och då uppstod behovet av ett sommarhus för systrarna på tomten. Linda, som är arkitekt, fick i uppdrag av föräldrarna att rita ett nytt hus, som skulle fungera som gästhus.
– Jag åkte runt en sommar i bygden och samlade inspiration. Jag fotograferade traditionella ladugårdar, uthus, stegar och portar. Jag såg spännande grafiska skuggor och uttryck i de rödfärgade väggarna. Det är fascinerande hur olika uttrycket blir beroende på om det är slätt, har spjälor, ribbor eller springor, säger Linda.
Först rev familjen ett gammalt torp på tomten som angripits av hussvamp. Då blev gårdsrummet annorlunda och det nya huset kunde placeras så att det, tillsammans med de andra byggnaderna, ramar in tomten. För att likna uthusen gjordes gästhuset avlångt som de. Virket till byggnaden fanns redan avverkat och klart, tack vare att stormen Gudrun dragit förbi några år tidigare.

Smart lösning: Huset som går att stänga in helt

Smart lösning: Huset som går att stänga in helt

Inspirerat av uthusen

Det avlånga huset är slående likt en lada med sin rödfärg, sina gavlar med slät panel och sina ribbade vikdörrar. De skärmar av södersidans stora fönsterpartier och fungerar som jalusier. Inomhus ger de dessutom intressanta skuggeffekter. När huset inte används får de stängda vikdörrarna huset att smälta in bland gårdens andra uthus. Övriga ekonomilängor på tomten är tredelade med exempelvis vedbod, dass och förråd. På samma sätt valde Linda att rita gästhuset i tre delar, med ett allrum och två sovrum. Även interiören är inspirerad av traditionella uthus. Alla väggar har klätts med svartmålad slät plywood och glest stående, sågad panel. Det påminner om de luftande springorna i väggarna på gamla höskullar. De vitlaserade plankorna ger insidan ett sommarlätt intryck. Som kontrast till det lantligt rustika valde Linda fast inredning med mer modern karaktär. Den inbyggda soffan och det motstående köket är klädda med slät björkplywood, vilket ger värme till det annars ljusa rummet. Eftersom längan är föräldrarnas gästhus används det inte bara av döttrarna och deras familjer, utan även av annan släkt och vänner som kommer på besök. Därför är det inrett med få möbler och personliga saker. De väggfasta, stadiga möblerna gör det lätt att städa och hålla ordning.

Smart lösning: Huset som går att stänga in helt

Smart lösning: Huset som går att stänga in helt

Tyst och insynsskyddat

Huset är enkelt men bekvämt. Det är välisolerat och har el, värme från en kamin, indraget vatten och toalett. Men mer lyx än så ville familjen inte ha. Det lyxiga i stugan är att allt är byggt med fina och gedigna material, minutiöst finsnickeri med detaljer utan foder och lister. Lyxen ligger också i att det inte är någon insyn och att det är helt tyst. Lägg därtill ett magnifikt ljusinsläpp via de stora skjutdörrarna. Att verandan utanför inte har något räcke suddar nästan ut gränsen mellan ute och inne.
– Soldäcket är väldigt användbart, säger Linda. Man kan lätt hitta lä, och i och med söderläget är det torrt tidigt på året. Här sitter vi gärna och tar en drink på kvällen eller dinglar med benen och tittar på fotbolls­matcher på gårdsplanen. Och nedanför däcket ligger den solvarma, flata stenen som förut var det rivna torpets förstubro.

Smart lösning: Huset som går att stänga in helt

Smart lösning: Huset som går att stänga in helt

Av Marit G Engstedt Foto Ester Sorri
Scroll to Top