Från innerstan till lummiga Vaxholm

Hemma hos

Från innerstan till lummiga Vaxholm

I ett hus nära fiskevatten måste metspöna få hänga framme. Hos Jesper och Linda i Vaxholm är det lika lätt att ta båten in till Stockholm som att gå ner till stranden och fiska.

• 13 juli, 2015

HÄR BOR VI

Från innerstan till lummiga Vaxholm

Här bor: Linda och Jesper Wahlström, med sönerna Vigo, 11 år, Zack, 10 år, och blandrashunden Zelda.
Jobbar med: Linda är egenföretagare och frilansare samt driver Vaxholms Bed & Breakfast. Jesper driver en reklambyrå och formger mönster för egna företaget Intryck & Avtryck.
Huset: Trähuset är byggt 1934 och har en boyta på 220 kvm.

Från innerstan till lummiga Vaxholm
Den vita råsponten ger köket ett modernt och rimligt intryck.
Från innerstan till lummiga Vaxholm
Garderobsdörren i Vigos rum har fått en originell knopp av en itusågad noshörning av plast. Ett rejält förvaringssystem som byggts in med råspont gör det enkelt att plocka undan. Här ligger legobitarna sorterade efter färg.
Från innerstan till lummiga Vaxholm
Bakom sängen har Jesper byggt en halvvägg med liggande panel som skiljer av sovdel och garderobsdel. Linnetyg döljer förvaringen bakom.
Från innerstan till lummiga Vaxholm
Sovrummet har fått både en smal och en bred dörr. Ett smart sätt att få dubbeldörrar och rymlig känsla trots att dörröppningen inte är särskilt bred.
Från innerstan till lummiga Vaxholm
Linda och Zelda på gårdsplanen.

Huset ligger ett stenkast från havet mitt i Vaxholms gamla lummiga kvarter. Det har genomgått en minutiös renovering och är nu ljust grågrönt med fint röda fönsterkarmar. Inomhus blandas milda naturfärger med väggarnas vita råspontspaneler. Material som linne, fårskinn och betong ger en gedigen, naturlig känsla i huset. Det märks att det är ett hus som fått mycket omtanke och kärlek. Många lösningar är hemsnickrade och huset är fullt av finurliga förvaringslösningar. När Jesper och Linda träffades jobbade båda två på samma stora reklambyrå i innerstan. De flyttade ihop på Södermalm i Stockholm och redan då vaknade intresset för att renovera och förändra hemma. En rejäl förvandling av lägenheten gav Jesper och Linda mersmak.
– Trots att vi båda var väldigt förtjusta i lägenheten, sålde vi den efter bara elva månader, berättar Linda.

Från innerstan till lummiga Vaxholm

Många egna uppfinningar

Att flytten gick till Vaxholm, norr om Stockholm, berodde på att Linda fick ett intressant jobberbjudande där. Men båda hade varit i den lilla staden och fallit för charmen och närheten till skärgården.
– Nu har det hunnit gå 15 år sedan vi flyttade ut till Vaxholm. Och vi bor fortfarande kvar i samma hus. Med facit i hand får man väl säga att det var ett mycket lyckat beslut, säger Linda.
Efter hand har familjen utökats. Sonen Vigo har hunnit bli 11 år, Zack är 10 år. Nyaste familjemedlemmen är hunden Zelda, 4 år. Huset som är byggt 1934 fick en ansiktslyftning då Jesper och Linda flyttade in år 2000. De tog ledigt i en månad tillsammans bara för att renovera och började med att byta ut köket och måla väggarna vita.
– Till en början för att se hur vi ville ha det. Under den tid vi bott i huset har vi hela tiden fått nya idéer. Alla väggar har målats om minst en gång, flera rum har bytt funktion. Dessutom har vi byggt om, och till, i omgångar.
Jesper och Linda har uppfunnit och tillverkat flera smarta förvaringslösningar i huset.
– Det brukar börja med att vi har ett problem som vi funderar fram en lösning på. När vi sedan sett hur bra det funkat har vi fått mersmak.
Ofta är det Linda som tar initiativet och Jesper som snickrar. Sedan tar Linda över med spackling och målning. Ett exempel är förvaringsdelen i sovrummet. De insåg efter gedigen research att den lösning de ville ha inte fanns att köpa färdig. De tog fram skissblock och snickarbälte och ritade och byggde sin egen garderob, precis som de ville ha den.

Från innerstan till lummiga Vaxholm

Från innerstan till lummiga Vaxholm

”Walk through closet”

Bakom sängen finns nu en halvvägg med liggande panel som skiljer av sovdel och garderobsdel. Linnetyg döljer förvaringen bakom.
– Det kändes onödigt och opraktiskt med garderobsdörrar. Vi kallar det för vår ”walk through closet”, säger Linda och skrattar.
Hela huset är fullt av liknande genomtänkta lösningar för förvaring. I Vigos rum ligger legobitarna i ordning tack vare ett stort inbyggt förvaringssystem. Fiskeredskapen har fått en lättillgänglig paradplats längs väggen i arbetsrummet och vittnar om en av Jespers favoritsysselsättningar – att fiska.
– Jag jobbar med ett kreativt yrke inne i stan, och på fritiden flyr jag hem till skärgården där jag kan jobba med händerna. Det är en bra balans.
För Linda infriades en gammal dröm för sex år sedan då hon öppnade Vaxholms Bed & Breakfast i bottenvåningen av huset. Förutom den stora renoveringen av hemmet har de även omvandlat en del av bottenvåningen till två små gästlägenheter som de hyr ut. Jesper utnyttjar gärna husets närhet till vattnet och är ofta ute och fiskar, målar tavlor eller fotograferar. En sak är han extra glad över.
– Mina söner har ärvt mitt intresse för fiske, det är ett helt fantastiskt sätt att umgås på!

av Marie Strenghielm Nord Foto Lina Östling
Scroll to Top