Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck

Hemma hos

Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck

Den arkitektritade trädgården hade för länge sedan vuxit igen. Familjen Thuresson övervägde att rädda den, men byggde i stället en pool med stort trädäck.

• 9 juli, 2015

HÄR BOR VI

Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck

Här bor: Susanne och Marcus Thuresson med döttrarna Majken, 16 år, Kajsa, 14 år, och Meja, 11 år.
Jobbar med: Marcus är fd hockeyspelare i landslaget, men numera affärsområdeschef på Mekonomen. Susanne driver det egna företaget Farfars Rand.
Huset: Ligger i Skanör, är 165 kvm stort och byggt 1968.

Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck
Trädgården förvandlades till ett altandäck med pool. Det har familjen aldrig ångrat. Det stora altanbordet har Marcus byggt själv av fyrkantsrör och betongskiva. Det tål alla väder och står ute året om.
Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck
Hela skjutdörrspartiet går att öppna ut mot uteplatsen.
Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck
Susanne och Marcus har själva ritat köket som fått stora golv- och arbetsytor.
Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck
Öppen förvaring blir en färgklick i det vita köket.
Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck
Hela bottenvåningen omdisponerades vid renoveringen så att soffhörnan fick den minsta ytan medan kök och matsal fick mer.
Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck
Orange är en färg att bli glad av, tycker Marcus och Susanne. Heltäckningsmattan var en stuv som räckte precis till sovrummet. Tavlan har Susanne målat.
Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck
Föräldrarnas sovrum har skjutdörrar ut mot altanen och poolen.
Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck
Döttrarnas rum ligger på övervåningen. Kajsas rum har två takkupor.
Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck
För att göra huset ljusare sattes flera takfönster in på övervåningen och bottenvåningen fick stora glaspartier ut mot trädäcket.
Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck
För att göra huset ljusare sattes flera takfönster in på övervåningen och bottenvåningen fick stora glaspartier ut mot trädäcket.

Marcus och Susanne började bilda familj i Skanör 1997 och hade redan bott på flera adresser där när de för fyra år sedan flyttade in i huset på Lagmanshejdan. Där föräldrarna såg potential såg de tre döttrarna motsatsen.
– De höll på att kräkas! berättar Susanne.
Allt var original sedan 1968. Parallellköket var litet, rummen många och små och bostaden var mörk. Ingenting var renoverat.
– Marcus ritade jättemycket på hur planlösningen skulle förändras och sedan kom jag och gjorde lite ändringar, säger Susanne och skrattar.
Idéerna landade till slut i en öppnare lösning med stort kök och nya, stora fönster. Paret har gjort en hel del själva, men även tagit in snickare, målare och golvläggare.
– I andra hus som vi har haft har vi renoverat allt själva – det pallar vi inte längre! Nu blev det en mix som kändes bra.
Susanne kommer från Leksand och hoppar mellan dialekterna, ibland blir det både skånska och dalmål i samma mening. Hon pratar snabbt och effektivt, som när hon ska beskriva resultatet av poolen och pooldäcket som i dag täcker hela tomten.
– Det bästa vi har gjort!

Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck

Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck

Lättskött och populärt

Trädgården anlades av en känd trädgårdsarkitekt någon gång i början av 70-talet, men den var sedan länge vanskött och igenvuxen när Thuressons flyttade in. De övervägde att anlägga en ny trädgård, men lockades inte alls av tanken på att sköta den och klippa gräs.
– Vi hade inte längre barn som ville spela fotboll på en gräsmatta, så vi satsade på en pool med trädäck, säger Susanne.
Och inte vilket trädäck som helst. Det är 320 kvadratmeter stort och täcker i princip hela tomten på husets baksida. För många var det förstås ett ganska provocerande tilltag, att täcka över en före detta välplanerad trädgård, och Susanne berättar att åsikterna var lika många som de förbipasserande. Men familjen är nöjd.
– Det är lättskött! Här finns inget att göra förutom att vattna.
Och den största fördelen med poolen är att den är populär bland döttrarna och deras kompisar.
– Annars vill ju ungdomar helst inte vara hemma med sina kompisar, men här vill alla gärna hänga.

Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck

Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck

Ögat tröttnar

Varken Susanne eller Marcus har någon hantverkarbakgrund, men de har alltid projekt på gång. Idén om hur trappan skulle se ut var Marcus. Hans pappa hjälpte till med en konstruktionsritning som en svetsare sedan följde. Susanne och Marcus göt själva trappstegen i betong och armeringsjärn.
– Den är vi väldigt nöjda med, framför allt intrycket man får när man kommer in i hallen och ser ut mot poolen, säger Susanne.
Hon ser sig inte som särskilt trendkänslig, men tröttnar snabbt och vill ändra om när hon sett för mycket av ett material eller en färg. Som orange.
– När vi valde den orange heltäckningsmattan till sovrummet blev säljaren helt ställd, men själva var vi säkra på att det var den vi ville ha. Men nu, när man ser orange överallt, är jag inte så förtjust i den längre. Det blir snabbt för mycket av det som är trendigt.

Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck

Den igenvuxna trädgården blev till ett enda stort trädäck

Av Elisabeth Broome Text Sara Hellström Foto Cecilia Nordstrand
Scroll to Top