Din designguide till Gotland – 20 utflyktsmål

Inredning

Din designguide till Gotland – 20 utflyktsmål

Gotland är sommarön framför andra. Inte minst om du är intresserad av form och design. Här är 20 utflyktsmål du inte får missa. Och magen får också sitt!

• 7 juli, 2015

Din designguide till Gotland - 20 utflyktsmål
Din designguide till Gotland - 20 utflyktsmål

NORRA GOTLAND

Sylvis döttrar

Fårö Sudergarda 1562, Fårö

På Fårö innehåller inte strandgästernas picknickkorgar torra köpekex, utan kanske Gotlands smarrigaste bullar tack vare ett stopp vid det vita kalkstenshuset längs den lummiga vägen ner mot Ekeviken. Även Fårölimpor och andra godsaker finns, men räkna med kö!

 

Skulpturfabriken

Boge Pilgårds 220, Slite

Slite har två fabriker värda namnet – stora arbetsgivaren Cementa och mysiga formparadiset Skulptur­fabriken. I den senare finns mängder av Stina Lindholms fina design i en butik i två plan, en espressobar, vilstolar i solen och en stram japansk trädgård.

www.skulpturfabriken.se

 

Din designguide till Gotland - 20 utflyktsmål

Skulpturfabriken erbjuder ögongodis och vila i solen.

 

Crêperie Tati & co

Broskogs, Fårö

Fårös verkliga hotspot ligger längs huvudvägen som följer öns östra kust. Här ligger Crêperie Tati med franska galettes och svalkande cider, retrodoftande Kutens bensin med prylbod och klubb, Ingmar Bergman-godkända bokhandeln Laterna magica och originella bed & breakfast-stället Slow train.

www.kuten.se

 

Furillen

Rute Furillen, Lärbro

Nästan alla modefotografer har någon gång förevigat modeller på Furillen, denna karga halvö med en nedlagd fabrik och ett stilsäkert designhotell. Här bor du snyggt, äter gott eller fikar på lilla kaféet Kiosken innan du vandrar runt i den månliknande miljön. Glöm inte kameran!

www.furillen.com

 

VISBY

Bakfickan

Stora torget 1,Visby

Det finns ingenstans vi hellre styr kosan när vi är sugna på fisk än mysiga Bakfickan vid Stora torget. Strömmingen, sillröran, de rökta räkorna… mmm. Miljön inspirerar dessutom till att gå hem och helkakla köket och ta in de kulörta ljusslingorna från trädgården…

www.bakfickanvisby.se/

Visby glass

Skeppsbron 9, Visby

Så fort du kliver av färjan bör du inleda semestern med att gå tvärs över gatan och beställa en riktig jätteglass på Visby glass. Här är allt, inklusive mjukglassen, hemgjord och av gotländsk grädde och mjölk och smakerna (Sockerkakssmet!) ljuvliga. Minst en om dagen!

www.visbyglass.se

 

Akantus design & inredning

S:t Hansplan, Visby

Charmiga Akantus bjuder på den perfekta mixen mellan gammalt (i form av noga utvalda antikviteter hittade på olika gotländska auktioner) och nytt (som House Doctor, Klippan och Anna O). Lägg till fina fårskinn och totalt 101 varumärken så förstår du vilket guldkorn detta är!

www.akantusvisby.se

 

Toggas byggåtervinning

Lummelundsväg 49, Visby

Strax norr om Visby, nära flygplatsen, ligger Toggas – kombinerad byggnadsvård och prylbod. Här samsas vackert slitna dörrar och fina beslag med fladdermusfåtöljer och gamla grammofoner.

www.toggas.se

 

H10

Hästgatan 10, Visby

Gallerior brukar sällan förtjäna egna tips, men H10 (Hästgatan 10) är ett undantag. Här huserar nämligen framför allt gotländska designföretaget G.A.D. vars fina möbler av trä, granit, fårskinn, läder och kalksten är värda att upplevas på plats. Här finns även fler butiker och ett kafé.

 

MELLERSTA GOTLAND

Leva kungslador

Toftavägen 20, Visby

Precis söder om Visby ligger Leva kungslador, där du kan planera ditt eget sommarhus i husfabriken, shoppa mat, blommor och hantverk i de små butikerna och äta gott i äppel-lunden. Spelningar på kvällarna.

www.levakungslador.se/

 

Din designguide till Gotland - 20 utflyktsmål

Hos Leva kungslador kan du köpa ett helt hus eller nöja dig med en fika.

 

Berså butik & café

Tofta Licksarve 102, Tofta

Året om öppna Berså i det gamla baptistkapellet längs väg 140 är en riktig pärla, med goda lunchmackor och  inredningsbutik med marockanskt porslin, tvålar, smycken och blommor.

www.bersabutik.blogspot.se

 

Tove Adman

Östergarn, Filippuse 330, Katthammarsvik

Betongdrottningen Tove Adman bor och arbetar kring en gammal Shellmack i Östergarn. Här finns fina betonglampor, ljusstakar och askar, ett färsk kökssortiment och ofta Tove själv att hälsa på!

www.toveadman.se

 

Toftalagret

Toftavägen, Krokstäde

Inredningsstylisten och scenografen Ingela Tanakas maximalistiska lager/butik söder om Visby har blivit en riktig gotlandsklassiker och har du pryltokiga barn får du inte missa denna kitschiga pärla med vintageprylar, knasiga karamellsorter, välsorterad kuriosa och roliga hattar.

 

SÖDRA GOTLAND

Verdus Veranda

Hablingbo Mickels 420, Havdhem

Gotländska modedesignern Carin Rodebjer åker till trädgårds- och inredningsbutiken Verdus veranda med jämna mellanrum för att hitta inspiration, och det är verkligen som en sagovärld i den lummiga trädgården med medelhavskänsla. Butikssortimentets rustikt lantliga stil passar perfekt i miljön.

www.verdus.se

 

Kuriåsa

Hemse Halldings 138, Hemse

På gården till familjens blå 1800-talsgård driver Åsa Hallin vintagebutiken Kuriåsa i en snyggt renoverad lada och här är allt utvalt med yttersta omsorg – från det pampiga skrivbordet till den lilla vackra medicinflaskan. Vissa somrar finns mer sentida prylar i en liten bod vid sidan om ladan också – missa inte!

 

Gåsens lada

Hoburgsvägen 3, Burgsvik

För den som sett Så mycket bättre har pensionat Grå gåsen och restaurang Gåsens lada i Burgsvik blivit en sevärdhet i sig, men det är mer än en turistfälla. Smarrig mat, charmig miljö och ett pensionat med lånecyklar och picknickkorgar!

www.gragasen.se

 

Din designguide till Gotland - 20 utflyktsmål

Grå gåsen, känd från tv.

 

Körsbärsgården

Körsbärsgården 135, Västergårda, Sundre

Nära Hoburgen på sydspetsen finns ett riktigt mecka för den som söker såväl lugn som estetik. Körsbärs­gården rymmer konsthall, kafé, butik, skulpturpark och en 4 000 kvadratmeter stor trädgård som är en kopia av Signe Enströms 1940-talsträdgård.

www.korsbarsgarden.se

 

Flors keramik

Burs Flors 138, Stånga

Den underbara stilkrocken mellan Eva-Marie Kohtes svartgods med attityd i form av nitar och spetsar och Jan Sandbloms klassiska porslin i ljuvliga retropasteller är vad som gör Flors keramik till ett så bra utflyktsmål. Prisvärd andrasortering!

www.sandblomkeramik.se

 

Åsa Lindström/Hablingbo crêperie

Hablingbo, Stora Burge 820, Havdhem

Formgivaren Åsa Lindströms mönstrade muggar väcker omedelbart habegär. Det svåra blir att välja, men behöver du betänketid kan du fundera över en smarrig crêpe eller galette på Hablingbo crêperie på samma gård.

www.hablingbocreperie.com

 

Din designguide till Gotland - 20 utflyktsmål

En av Åsa Lindströms speciella keramikmuggar. 

 

Ladan

Kantzargatan 6, Hemse

Till Ladan i Hemse åker man när man behöver en present – här finns något för alla. Leksaker, smycken, kitsch, möbler, textilier, det mesta färgglatt och roligt. Två våningar – ta tid på dig!

www.ladanhemse.com

 

av Maria Soxbo Foto Gotlandstips.se Och Johnér
Scroll to Top