Sju trender du ska undvika i köket

Inredning

Sju trender du ska undvika i köket

Trenderna avlöser varandra i köket. Men allt som är så snyggt i katalogen blir kanske inte lika lyckat i verkligheten. Fundera ett varv till innan du slår till på det här...

• 2 juli, 2015

1. Bänkskiva av marmor

Visst är en bänkskiva av natursten vacker och i det närmaste outslitlig. Just nu är det marmor som är mest i ropet. Men tro inte att den är underhållsfri. Väljer du en sån får du vara beredd på att sköta om den som ett spädbarn. Den nya skivan ska oljas in ett antal gånger med specialolja och den behandlingen får du fortsätta med ett par gånger per år för att mätta ytan. Marmor är extra känslig mot syror, och tål inte minsta spill av läsk, vin, citron… Du måste rengöra genast för att inte få fläckar, men bara med milt diskmedel eller såpa.
Tänk så här i stället: Varför inte prova den rostfria bänkskivan, ett väl så trendigt alternativ till marmorskivan som tål det mesta. Om du inte kan sluta tänka på marmor kanske en stor skärbräda eller marmorbricka ger den där lyxiga känslan i köket. Till och med knoppar till köksskåpen går att få i marmor.

Sju trender du ska undvika i köket

Marmorskärbrädor som ger rätta känslan i köket, 30×18 cm, ca 325 kr + frakt, från brittiska Rowen & Wren.

 

2. Runda diskhon

Den som kom på idén med den runda, infällda diskhon har garanterat aldrig försökt diska en ugnsplåt. Och har förmodligen aldrig diskat ens en espressokopp i sitt liv.
Vi finner genast minst fyra fel: Hon är alltså för liten. Den saknar rensho. Den har ingen praktisk avställningsyta, utan är oftast inbyggd i en träskiva där du inte vill slabba för mycket med vatten. Du får en skarv mellan ho och skiva, som riskerar att inte hålla tätt.
Tänk så här i stället: Hurra, nu är det trendigt med restaurangkökskänsla även hemma. Och i restaurangköket nöjer man sig bara med exceptionell funktion; diskhon ska vara tillräckligt stor för plåt och pastagryta, den ska vara lätt att göra ren och den ska tåla tungt slitage. Så vad väljer vi då? Självklart en rejält stor rostfri diskbänk, stansad i ett enda stycke med två stora rektangulära hoar. Vill du vara lite extra trendig beställer du en diskbänk med tjockare skiva.

Sju trender du ska undvika i köket

Agelito gör måttanpassade diskbänkar i rostfritt.

 

3. Öppna hyllor

Att skippa överskåpen och i stället exponera finporslinet på öppna hyllor i köket är ett sätt att skapa den där öppna, fina bistrokänslan. Men här blir det garanterat klibbigt och dammigt, hur bra köksfläkt du än har. Det här är kökslösningen för dig som verkligen gillar att diska och torka av ofta.
Tänk så här i stället: Behåll skåpen. De sväljer hur mycket som helst och du behöver inte hålla så god ordning bakom stängda dörrar. Men ta bort dörrarna från ett skåp där du låter dina finaste skålar och glas synas som i ett tittskåp. En rolig idé är att måla insidan och hyllorna i skåpet. Vill du skapa retrokänsla kan du sätta upp gammaldags hyllremsor.
En luftig känsla blir det också om du väljer att sätta upp några få skåp i stället för en hel skåpvägg.
Vill du absolut ha öppna hyllor så välj att placera vardagsporslinet här som diskas ofta, i stället för sällansakerna.

Sju trender du ska undvika i köket

Ta bort luckorna, måla i skåpet och låt det bli ett tittskåp.

 

4. Inbyggd mikrovågsugn

Mikron är toppen när du ska tina eller värma. Helst vill du placera den i bra arbetshöjd. När du bygger ett nytt kök eller renoverar kan det kännas självklart att integrera den bland köksskåpen. Men mikrovågsugnen sjunger ofta på sista versen långt innan resten av köket gör det. Här verkar det inte finnas någon måttstandard så det är långt ifrån säkert att du hittar en ny med exakt samma mått som den gamla.
Tänk så här i stället: En mikrovågsugn tar ofta bort för mycket arbetsyta om man ställer den på köksbänken. Men avsätt en hylla i högskåpet (se till att planera in ett eluttag i skåpets bakkant när du bygger köket). Här kan du placera mikron. Tänk på att det måste finnas luft runt ugnen och ha skåpdörren öppen när du mikrar.

Sju trender du ska undvika i köket

Om mikron göms i ett skåp behöver den inte vara någon skönhetsupplevelse, denna från Whirlpool.

 

5. Flyttbara köksmoduler

Från att i decennier ha monterats på plats med en sockel under fick underskåpen plötsligt ben och modulerna blev flexibla. När skåpsocklarna försvann hörde vi till och med argument som att det blev mer lättstädat i köket. Eh, själva vitsen med socklarna är väl att man ska slippa städa under köksskåpen?
Handen på hjärtat, hur ofta tänker du att det vore fräckt att byta plats på grytskåpet och spisen? Och vi lever ju inte heller på kontinenten där det är vanligt att man plockar med sig köket när man flyttar.
Tänk så här i stället: Modulköket kan vara en smart lösning på liten yta, till exempel i det lilla sommarhuset eller kolonistugan. Annars är det bästa rådet att planera noggrant när du bygger köket, Har du tänkt rätt från början kommer du inte att känna behov av nya lösningar. Och i stället för fasta socklar kan du välja en sockellåda under skåpen. Du får visserligen dra ut den och städa då och då men får också lite extra förvaring. Har du småbarn är det ett toppenutrymme för leksaker, för barnen vill garanterat hålla till i samma rum som du.

Sju trender du ska undvika i köket

Modulköket gör sig bäst i barnrummet. Lekkök ”Duktig”, Ikea.

6. Frys med ismaskin

Visst är det lite Hollywoodkänsla över tanken på att klirra ner ett antal isbitar direkt i glaset. Med en ismaskin i frysens dörr är det fullt möjligt. Men för att kunna göra is tar frysen en hel del av det utrymme du behöver för vardagens ärter och torskblock. Glöm tanken på att köpa ett halvt lamm och ladda upp för storkok. Dessutom är det en lyx som du får betala en ordentlig extra slant för.
Tänk så här i stället: Leta efter islådor som gör extra stora tärningar, frys ner många i taget och förvara i fryspåse så är isen inte slut när du behöver den.

Sju trender du ska undvika i köket

Islådan ”Nicetray” från Drosselmeyer gör stora tärningar som är lätta att lossa.

 

7. Köksön

Visst är den mångas dröm, köksön som en central samlingplats i köket där man både kan laga mat och umgås, kanske med barstolar på ena sidan för skönt häng. I en öppen planlösning kan ön också fungera som en naturlig avgränsning mellan köksdel och vardagsrum.
Men vill du ha en, så planera funktionen riktigt ordentligt. Tänker du köksön som en matlagningsstation med spis och ugn ska du också ha vatten och en rejäl ho här. Annars blir det till att bära kastrullen med det kokheta potatisvattnet, för att inte tala om att balansera den vattenfyllda plåten när du gjort crème brûlée, tvärs över köksgolvet, där det kanske finns lekande barn.
Och vill du laga mat vid köksön måste du tänka på att en köksfläkt skymmer sikten. Visst finns nya modeller som antingen går att sänka ner i bänkskivan eller som är takintegrerade, men de kostar skjortan jämfört med traditionella fläktar.
Tänk så här i stället: Satsa gärna på en köksö men håll kvar tanken på att låta den bli en knutpunkt för det sköna umgängeshänget. Här kan du duka upp en buffé, låta gästerna ta plats på barstolarna med ett glas vin medan du pysslar vid spisen. Eller ge ungarna fritt spelrum med pepparkaksdegen här. Sätter du ön på hjul så blir du ännu mer flexibel i köket.

Sju trender du ska undvika i köket

En köksö ska gärna fungera som en knutpunkt för umgänge.

Av Ann Dahl
Scroll to Top