Den rosa flamingons skapare har gått ur tiden

Nyheter

Den rosa flamingons skapare har gått ur tiden

Den rosa flamingon är en av världens mest kända trädgårdsprydnader. Nu har upphovsmannen, Don Featherstone avlididt skriver Aftonbladet. Det var en nyhet för oss. Vi visste inte att det fanns en upphovsman!

• 24 juni, 2015

Den rosa flamingons skapare har gått ur tiden

Du ser den i många hem – kanske har du en själv? Den rosa plastflamingon är en populär inredningsdetalj, inte bara i Sverige utan i hela världen. Men visste du att det fanns en upphovsman? Don Featherstone hette han och dog i måndags, 79 år gammal skriver Aftonbladet.

Lokaltidningen Sentinel & Enterprise i den amerikanska delstaten Massachusetts beskriver Don Featherstone som en trevlig man. Han hade seriösa konststudier bakom sig på Worcester Art Museum där han både lärde sig skulptur och måleri. Han arbetade i 43 år för företaget Union Products, där han formgav fler än 600 varor, berättar hans fru.

1996 belönades Don Featherstones flamingo med det så kallade Ig Nobel-priset – en parodi på Nobelpriset – och juryn beskrev flamingon som ”ornamentellt evolutionär”. Syftet med priset är att uppmärksamma ovanliga uppfinningar och udda vetenskap som får folk att dra på munnen. Och visst blir man glad av den rosa flamingon?

Red.
Scroll to Top