1199369.jpg

Konsument

Ska du skaffa en egen pool – tänk på det här

Studsmatta i all ära – men en pool med stort trädäck smäller högre, både för barn och vuxna. Och det är inte längre lika dyrt och svårt att skaffa pool som det har varit.

• 2 juni, 2015

Utbudet av pooler i olika utföranden växer, och man kan nog säga att det finns en pool för alla trädgårdar och för betydligt fler plånböcker än tidigare. Men stora valmöjligheter är som bekant inte alltid enkelt. Det gäller att navigera rätt i oceanen av möjligheter och modeller.
Att konstruktionen och materialen håller för den svenska vintern, är det absolut viktigaste att försäkra sig om.

Vilken typ?

Det första beslutet handlar om poolen ska vara helt nergrävd i marken, delvis nergrävd eller stå ovanpå. En nergrävd markpool kan vara gjord av olika material, men har alltid fördelen att den inte påverkar rymden i trädgården och inte heller skymmer utsikten. 
En pool som står ovanpå marken kräver mindre arbetsinsats och är inte lika dyr, men den gör sig bäst om den går att däcka in, så att den ser ut att ligga i marknivå. I en helt platt trädgård går det inte att uppnå, men där det finns en slänt kan ett trädäck runt en så kallad ovanmarkspool ge upplevelsen av en nedgrävd pool.

Var på tomten?   

Optimalt placeras poolen där solen skiner flest timmar och där det inte blåser. För att hålla vattnet rent är det också viktigt att inga träd står alldeles bredvid. Tänk på att ha gott om plats runt poolen. En matplats på däcket behöver till exempel cirka 4 meters bredd. Om man placerar poolen långt från huset, är det klokt att bygga ett förråd nära poolen för förvaring av dynor och annan utrustning.

Hur stor?

Den absolut vanligaste storleken är 4×8 meter. Men naturligtvis måste tomten, budgeten och hur poolen ska användas avgöra den saken. Ju större poolen är, desto dyrare är den att värma upp.

Varmt i vattnet?

För att badsäsongen ska bli lång krävs uppvärmning av vattnet. Det vanligaste är att ansluta en luftvärmepump, men det finns även elvärmare, solfångare och solcellsdrivna pumpar. Om man har ett vattenburet värmesystem i huset går det att koppla till poolen med en värmeväxlare.

Mycket skötsel?

Poolvattnet ska kontrolleras för klor och pH en gång i veckan. Andra värden testas 1–2 gånger per säsong. Skräp på botten städas bort med en bottensug. I vattenlinjen uppstår en smutsrand som bör tvättas några gånger per säsong. Vinterstängning, som eventuell tömning av poolen, och vårstart tar några timmar i anspråk, beroende på pooltyp.

Bygga själv?

Ja, de flesta pooler kan man bygga själv, men det kan innebära riktigt mycket jobb. Oftast erbjuder de olika poolföretagen hjälp med montering. Sedan tillkommer oftast en elektrisk installation som ska göras av elektriker. Bygger man poolen själv är det bra att få hjälp med monteringen av liner samt en översyn av reningsverk och rördragningar. A

 

Olika typer av pooler

Ska du skaffa en egen pool – tänk på det här

”Classic Original” är en markpool med stomme i antingen tryckimpregnerat trä eller varmförzinkat stål. Den går även att montera ovan mark, 4×8 meter, 105 755 kr, Folkpool.

Markpool – Glasfiber

Levereras i ett enda stycke, gjort av glasfiberarmerad polyester. Insidan är belagd med slitstark gelcoat. Priserna och kvaliteterna varierar mycket. Poolen lyfts ner i gropen med kran och grus fylls på runt kanterna. Många klenare konstruktioner kräver dock extra gjutning runt om. En glasfiberpool som går sönder eller slits hårt är svår att reparera medan en av hög kvalitet kan hålla lika länge som en betongpool. Ca 91 000 kr, 8×4 m, exkl material och arbete för dränering och cement för återfyllnad.

Gjuten betongpool med kakel

En gjuten pool kan ges valfri form och målas eller sättas med kakel eller mosaik. Den ser lyxig ut och kan byggas så att vattnet rinner över kanten, s k infinitypool. Markarbetet är extremt viktigt för att inte få sättningar i konstruktionen. Det blir alltså dyrt, men exklusivt. Eventuella kakelfogar behöver rengöras, och på vintern måste betongpooler tömmas för att inte frysa sönder. Från 1 000 000 kr.

Konstruktion med liner

En markpool kan också byggas med en stomme av stål, trä eller isolerblock. Insidan kläs då med en liner, en formsvetsad poolduk i pvc som kan bytas ut när den blir för sliten.
Stålstomme: är möjlig för köparen att skruva ihop själv. Konstruktionen klarar små rörelser i marken, men det kan finnas risk för rostangrepp. Ca 113 400 kr*.
Trästomme: byggs på samma sätt som den i stål och har också lång livslängd. Det är en smaksak vilket man väljer. Ca 92 000 kr*.
Isolerande cellplastblock: är ett billigare och enklare alternativ till helgjuten betongpool. Stommen är av polystyren som man armerar och gjuter inuti. Ca 83 000 kr*.

* Prisjämförelsen är ungefärlig och gäller endast stomme och liner för pooler som är 4×8 meter.

Ovanmarkspool

Ett ekonomiskt alternativ till markpool är en ovanmarkspool. Den kräver inget omfattande markarbete utan ställs direkt på plan mark och har en självbärande konstruktion. Själva karet görs i pvc, glasfiber eller trä. Det kläs med en liner, dvs ett ytskikt inuti poolen. Runt karet byggs en ram som håller konstruktionen stabil. Ytterväggarna är ofta i stål eller trä.
En ovanmarkspool kan sällan grävas ner, då rasar den in av trycket från marken. Däremot kan den med fördel ställas plant i en slänt och byggas in i ett trädäck. Ca 35 000 kr (4,5 m i diameter) och uppåt.

Ska du skaffa en egen pool – tänk på det här

Glasfiberpool ”Rhodos”, 750x350x140 cm, 164 290 kr inkl värmepump, pooltak och pooldammsugare, Bestpool.

Av Sara Hellström
Scroll to Top