1199373.jpg

Konsument

Test: Robotgräsklippare

Vi testar robotgräsklippare och möter krångliga menyer, tuggade kablar och säkerhetsrisker. Men resultatet blir bra och den billigaste varianten kammar hem förstaplatsen.

• 2 juni, 2015

Så testade vi

Sex robotgräsklippare är testade på en plan gräsyta samt på en normalkuperad trädgårdstomt under två veckors tid. Robotarna har klippt högt, lågt, torrt och blött gräs samt varit i drift vid regnförhållande. Betyget är ett resultat av kriterierna användarvänlighet, drift/säkerhet och resultat. Högsta poäng är 5.

Klipptips

  • Var noggrann med placeringen av begränsningskabeln och undersök om leverantören erbjuder nedgrävning.
  • Se till att laddningsstation och transformator placeras skyddade från sol och nederbörd.
  • Börja med en högre klipphöjd och minska successivt för att undvika att begränsningskabeln blir skadad.

Robotgräsklippare är inget för den bekväme eller dig med begränsat tålamod. I alla fall inte till en början. De kräver noggrann installation och varsam hantering. I gengäld kan du ägna dig åt andra saker medan klipparen gör sitt yttersta för att ge dig en jämnt putsad gräsmatta. I bästa fall.
Det tar några timmar att installera en robotgräsklippare, eftersom du måste rita upp en karta så att den vet var den ska köra. Detta gör du genom att gräva ner en så kallad begränsningskabel runt det område som ska klippas.

Pålitliga

Överlag är de testade robotarna pålitliga. Alla har sensorer som innebär att klippningen stängs av om roboten välter, faller eller lyfts. Resultatmässigt är skillnaderna små. Alla klipper bra men lämnar någon liten oklippt tuva. Jämnast matta får vi med Gardena och Husqvarna.
Bäst i test blir budgetvarianten från Worx. Den är enklast att installera, programmera och hantera, med snabb avstängning om något går fel.

Tuggar sönder kabeln

Sämst i test är Stiga som tuggar sönder kabeln tre gånger under vårt test, plus att den tappar kontakten och kör utanför området. Den tar också längst tid på sig att reagera vid lyft och vältning, här finns risk att skada sig innan knivbladen stannat.

 

Indream Cadero 1500 TS

Test: Robotgräsklippare

  

Pris: 8 000 kr

Vikt: 14 kg

Klipphöjd: 3–4 cm

Batteri: Li-ion 24 V/6,6 Ah 

Laddningstid/Klipptid per laddning: 180 min/120–180 min

Max klippyta: 1 500 kvm

Omdöme: Överskådlig meny, enkel att hantera. Stort plus för fjärrkontroll. Inte så stark i drift, utan tar sig omsorgsfullt fram över gräsmattan. Vid hinder backar den och försöker ett par gånger att hitta alternativa vägar. Något ojämnt resultat. Prisvärd.

Betyg: 4

Stiga Autoclip127

Test: Robotgräsklippare

Pris: 12 900 kr

Vikt: 12,6 kg

Klipphöjd: 2,5–6,5 cm

Batteri: Li-ion 25,2 V/2×2,3 Ah  

Laddningstid/Klipptid per laddning: 120 min/90 min

Max klippyta: 1 200 kvm

Omdöme: Snabb och rejäl men krånglig. Klippresultatet är bra men hjulen sliter upp kabeln som klipps av tre gånger under testet. Tappar signalen flera gånger och hamnar utanför området. Knivbladen fortsätter att snurra ett par sekunder om du lyfter klipparen eller om den välter.

Betyg: 2

 

Bosch Indego 1300

 

Test: Robotgräsklippare

 

 Pris: 15 300 kr

Vikt: 11,1 kg

Klipphöjd: 2–6 cm

Batteri: Li-ion 32,4 V/3,0 Ah 

Laddningstid/Klipptid per laddning: 50 min/50 min

Max klippyta: 1 300 kvm

Omdöme: Klipper effektivt. Lätt ändra klipphöjd. Om den stannar söker den upp kabeln innan den fortsätter klippa, vilket bidrar till bättre säkerhet. Kantklippning och dubbel knivhastighet vid tjockt gräs. Under test klipper roboten av kabeln på klipphöjdens mellanläge.

Betyg: 4

 

Gardena R160

Test: Robotgräsklippare


Pris: 19 000 kr

Vikt: 9 kg

Klipphöjd: 2–6 cm

Batteri:NiMH 18 V/2,2 Ah

Laddningstid/Klipptid per laddning: 50–70 min/40–60 min

Max klippyta: 1 600 kvm

Omdöme: Effektiv men nöter på kabeln. Informerar inte om sin status på ett lättförståeligt sätt. Du kan installera en guidekabel så att roboten snabbare hittar hem eller till ett avlägset område. Andra funktioner är exempelvis val av utfartsvinklar samt trädgårdsform.

Betyg: 3

 

Husqvarna Automower 320

Test: Robotgräsklippare


Pris: 22 900 kr

Vikt: 11,8 kg

Klipphöjd: 2–6 cm

Batteri: Li-ion 18 V/3,2 Ah 

Laddningstid/Klipptid per laddning: 50–70 min/40–170 min

Max klippyta: 2 200 kvm

Omdöme: Rejäl och tekniskt avancerad modell, klarar stora ytor med mycket jämnt resultat. Hög säkerhet, stannar vid lyft eller vältning samt ändrar riktning när den möter hinder. Flera bra funktioner men displayen täcks av luckan under drift.

Betyg: 4

Worx 2.0

Test: Robotgräsklippare

Pris: 8 000 kr

Vikt: 8,3 kr

Klipphöjd: 2–6 cm

Batteri: Li-ion 28 V/1,5 Ah 

Laddningstid/Klipptid per laddning: 90 min/60 min

Max klippyta: 1 000 kvm

Omdöme: För den mindre gräsmattan. Enkel att komma i gång med, inställningarna lätta att justera. Klipper i ett oregelbundet mönster. Tystgående. Funktioner som pinkod, regnsensor samt möjlighet att programmera flera områden. Negativt att den viker ner fuktigt gräs.

Betyg: 5 – Bäst i test!

Av Linn Björklund/Wiseguide
Scroll to Top