”Vi har världens finaste lekstuga”

Trädgård

”Vi har världens finaste lekstuga”

I familjen Gottfridssons lekstuga trivs både liten och stor. Barnen leker och mamma Anna pyntar med små saker hon hittar på loppisar och auktioner.

• 21 maj, 2015

Här bor

Namn: Familjen Gottfridsson med barnen Lina, 18 år, Martin, 16 år, Alma, 7 år, Tilda, 6 år, och Elsa, 1,5 år.
Lekstugan: Ligger i Vreta kloster utanför Linköping. Byggd 2011, storlek 2,6×1,5 m.
Pris: 5 000 kr för själva lekstugan.

Lekstugan med sin veranda och uteplats bildar en egen liten miniatyrvärld i familjen Gottfridssons trädgård. Trädgårdsmöblerna kommer från Jula och parasollet från Rusta. Lejonen som vaktar ingången och den vita urnan har Anna fått av en vän.
Alma och Tilda älskar sin lekstuga! Den mönstrade kudden kommer från Greengate och den rosa från H&M Home. Minigirlang, TGR. Rosa bollampa, Karlssons. Hemgjorda pompoms.
Många prylar är loppisfynd. Golvet i stugan är en plastmatta från Bauhaus. Svartvit plåtburk med rosa lock, Ferm Living. Grönvit prickig kanna, Greengate. Grön och gul glaskanna, Anne Nilsson. Träleksaker, Lekia. Saftflaska, Hantverksgården. Krona, Öland.
Till vänster: Den lilla gjutjärnsspisen är en riktig så kallad sparspis. ”Jag ringde upp en vän till min far som har hur mycket saker som helst på sin gård ute i skogen. Efter en kort stund ringde han tillbaka och hade hittat denna. Fick köpa den för en spottstyver! säger Anna.”
Plats för disk!
Panelen på väggen fanns i stugan när den köptes. Grönvit, prickig kudde, hemsydd. Virkade bakelser, hemmagjorda. Rosavit, prickig kanna, Greengate. Grön träkanna, Lekia. Plasttallrikar och docka på bordet, allt från Netto. Diskstället och sockerkaksformen kommer från Ikea. En vacker girlang gör man enkelt med ett snöre och några kartor bokmärken. Trämöbler, loppisfynd
Alma och Tilda leker prinsessor och fikar i klänningar från Livly. Diadem/krona, H&M.
Virkade godsaker är vackra och perfekta leksaker även för de minsta barnen.
Trädgårdsmöblerna kommer från Jula och parasollet från Rusta.

Vedspis, våffeljärn, diskställ och kaffepanna. Allt som hör ett lantkök till finns där, men allt är i miniatyr. Stugan är komplett med såväl kök som matplats, veranda, uteplats och parasoll. Mamma Anna drömde som barn om en alldeles egen lekstuga. När hon för några år sedan besökte Astrid Lindgrens Värld tillsammans med familjen flammade drömmen upp på nytt.
På Blocket hittade hon ett mycket prisvärt och vackert alternativ från snickeriet på Kriminalvårdsanstalten Skenäs utanför Norrköping.
– Det enda vi behövde göra var att måla och sätta in ett litet fönster i plexiglas. Sedan snickrade vi till lite egen inredning som diskbänk och spiskåpa.

Stugan är möblerad och inredd med ett litet torp som förebild. En av de mer iögonfallande prylarna är den  lilla vedspisen i gjutjärn.
– Jag fick köpa den för en billig penning och piffade upp den med lite spissvärta.
Men lekstugan är naturligtvis inte bara till för mamma Anna som vill fixa och göra fint. Alma, 7 år, och Tilda, 6 år, älskar att vara där och leka tillsammans med varandra eller med sina kompisar.

 

Text Helena Köhl Foto Cecilia Möller Styling Emma Olai
Scroll to Top