Mycket rum på få kvadrat – compact living när det är som bäst!

Hemma hos

Mycket rum på få kvadrat – compact living när det är som bäst!

På tjugoåtta kvadrat har Linnea skapat ett hem med plats för allt det viktiga i livet. Fingertoppskänsla och planering gör att ettan känns betydligt större än den är.

• 8 april, 2015

Linneas Compact Living-tips

  1. Möblera utifrån behov. Om du ofta umgås kring mat är det viktigt med fokus på köket. 

  2. Skapa rum i rummet med hjälp av höjdskillnader, färger och textilier.

  3. Våga maxa med rejäla möbler även på liten yta. Jag har en dubbelsäng, köksö och vinkyl på en yta som många skulle valt att vara mera sparsmakade på. 

  4. Välj möbler med dubbel funktion. I byråarna under sängen har jag hela min garderob. Köksön rymmer mitt skafferi, samtidigt som den är matbord.

  5. Undvik det avskalade bara för att det är litet. Det blir så tråkigt. Mixa i stället texturer, former och mönster, men ha en röd tråd. Annars blir det rörigt.

Här bor

Mycket rum på få kvadrat – compact living när det är som bäst!

Namn: Linnea Söderling.
Jobbar med: Driver företagen The Smiling Group och fixarföretaget Tisdag.
Lägenheten: 28 kvm stor etta i Vasastan i Stockholm med byggår 1910.

Mycket rum på få kvadrat – compact living när det är som bäst!
Utrymmet under taket på toaletten utnyttjas för hyllor. Knopplist, Norrgavel. Handduk, Design House Stockholm. Plansch, Fotografiska museet. Loppisburkar fungerar som förvaringslådor.
Mycket rum på få kvadrat – compact living när det är som bäst!
Liten vägghängd hylla som tar liten plats fungerar som nattduksbord. Hylla från antikbutiken Lilla Gunghästen. Lampa från Design House Stockholm.
Mycket rum på få kvadrat – compact living när det är som bäst!
En gammal målarstege döljer fula rör på väggen på toaletten. Spegel från antikbutiken Lilla Gunghästen. Vas från Design House Stockholm.
Mycket rum på få kvadrat – compact living när det är som bäst!
Linneas etta i Vasastan är 28 kvm stor men känns större bland annat tack vare att väggen mellan köket och rummet revs ner. I stället för ett sovloft har hon byggt en hög säng med byråar under.
Mycket rum på få kvadrat – compact living när det är som bäst!
Den 1,6 m breda sängen vilar på en stomme av reglar som fästs på byråar. Byråar ”Malm”, trappstege och lakan, Ikea. Lapptäcke och täcke är arvegods. Kuddarna är hemsydda. Porträttet av Linnea är gjort av vännen Maja. Tavla av Emilia Ilke. Affisch, Rörstrand.
Mycket rum på få kvadrat – compact living när det är som bäst!
Köket fick öppen planlösning genom att riva väggen till vardagsrummet. Rutigt linoleumgolv ”Marmoleum”, från Forbo.
Mycket rum på få kvadrat – compact living när det är som bäst!
I hörnan mot fönstret har Linnea satsat på små möbler för att få det luftigare. Second hand-fåtölj från Gengåvan. Det gamla brickbordet har Linnea förstärkt med ett schackbräde. Bänk, Jysk. Matta och kuddar, Ikea. Hemsydd rutig kudde, med tyget ”Tivoli” från Spira. Grönt köksskåp, från Lilla Gunghästen. Tavlan med påfågelsmotiv hittade Linnea i källarförrådet. Mässingsfågel köpt i Australien.
Mycket rum på få kvadrat – compact living när det är som bäst!
Det slitna pottskåpet i hallen har Linnea hittat på sina föräldrars gård. Skylten är gjord av alfapetbrickor. Hornet, guldramen och snurrpallen är köpta på loppis.
Mycket rum på få kvadrat – compact living när det är som bäst!
Lägenhetens två fönster har djupa fönsternischer. Ljusstake, från Myrorna. Handskulptur, Hay. Glaskuporna kommer från olika antikaffärer.
Mycket rum på få kvadrat – compact living när det är som bäst!
”Köksön” är en kassadisk från Indiskas butiksinredning och fungerar som matbord och förvaringsskåp.

Linnea Söderling hade bara bott i Stockholm några månader innan suget efter en egen lägenhet började kännas akut. Eftersom hon jobbade mycket var det viktigt att bostaden var centralt belägen och att där fanns plats för det viktigaste: att vila och koppla av.
Hon bestämde sig för att köpa litet, men hon ville för den sakens skull inte avvara några bekvämligheter. 
– Mycket tankeverksamhet har gått åt till att få in allt som en större lägenhet har, fast i miniformat.
Här finns till exempel ingen stor soffa utan bara små nätta sittmöbler. Köket som inte består av många kvadrat liknar ändå ett lantkök i miniatyr med plats för både matlagning och vänner.

Utsikt mot innergården

Lägenheten hade goda förutsättningar från början. När Linnea första gången såg lyan i Vasastan föll hon för takhöjden och de många fina detaljerna. Spegeldörrarna, de stora fönstren med djupa nischer och utsikten mot den klassiska innergården gick inte att motstå.

Fast på första visningen syntes också några av lägenhetens mindre charmiga sidor. Linnea köpte bostaden direkt av bostadsrättsföreningen och den tidigare hyresgästen var en inbiten rökare. I princip hade bostaden inte renoverats sedan 1980-talet.
– I början fick jag lite panik över hur mycket det var att göra. Som tur var hjälpte en god vän mig att ta tag i allt.
Åtskilliga liter färg har gått åt sedan Linnea flyttade in för ett och ett halvt år sedan. En vägg mellan det lilla köket och vardagsrummet har rivits ner för att skapa en luftigare planlösning, och nya golv har lagts in i kök och hall.
– Jag och min kompis Malin har renoverat hela lägenheten in i minsta vrå. Det har varit mycket att göra, men värt mödan. Tur att man har händiga vänner!

Hur man ska placera sängen är ofta ett av de största problemen när man flyttar in i en etta. Men en rejäl sängplats låg högt på Linneas önskelista.
– I början hade jag planer på att bygga ett sängloft. Men jag ändrade mig. Jag tycker sängen måste få ta utrymme, så jag satsade i stället på en egen platsbyggd lösning.

Nu vilar en bred säng på en stomme av reglar som fästs på byråar från Ikea. På det sättet blir det plats för mycket förvaring under sovplatsen. Sängen har därmed blivit så hög att Linnea får använda en stegpall för att komma upp när hon ska sova.
– Men jag sover gott på hög höjd! Dessutom skapar höjdskillnaden känslan av ett alldeles eget litet sovrum däruppe, säger hon.
 

Just känslan av ”rum i rummet” är genomgående. Trots att lägenheten bara består av ett rum ger den intryck av att bestå av minst tre olika. Smarta färgval avgränsar de olika ”rummen”. Sovdelen går i svala ljusa toner med inslag av pastell. Mitt emot ligger sittgruppen, eller vardagsrummet som Linnea säger. Här är färgskalan mörkare och sittmöblerna inbjudande. Köket, med schackrutigt golv och öppen förvaring, tar upp en stor del av lägenhetens yta.

Mitt i bostaden står en köksö i mörkt trä som tidigare fungerat som kassadisk. Den köpte Linnea när butikskedjan Indiska sålde ut sin gamla inredning. Ibland fungerar den också som matbord för sex personer.  
– Det var viktigt för mig med ett stort kök, det blir lättare att ha vänner hemma om man kan hänga och umgås i köket. De flesta ettor har bara en liten vrå att laga mat i.

Lagrar i lada

Loppistokiga Linnea köper det mesta second hand. Och just här ligger en av de stora utmaningarna med att bo på liten yta, enligt henne.
– Jag får alltid tänka på yta och placering, vilket kan vara lite trist. Som tur är har mina morföräldrar en stor lada på landet där jag kan ställa fynden.
Men Linneas hem är ändå fullt av vackra småsaker. Överallt står prylar och roliga detaljer, utan att det känns plottrigt.
– Och levande blommor unnar jag mig ofta. Jag handlar på Hötorget och tar med hem. I och med att jag bor så litet blir det stor effekt även med få blommor. Allt har sina fördelar!

 

Av Petra Kjellström Foto Linda Romppala
Scroll to Top