1199096.jpg

Konsument

Kramas mer och sänk värmen inomhus – här är läsarnas bästa knep för att spara energi

Hus & Hems läsare är otroligt uppfinningsrika när det gäller att spara energi. Över 100 bidrag kom in när vi  efterlyste era bästa tips – här är några favoriter!

• 2 april, 2015

”Vi försöker göra energisparandet till ett trevligt vardagsbestyr, genom att involvera barnen och göra det till ett lekfullt äventyr! Vi varvar lekar som ”vem släcker alla lamporna först”, till: ”Vem bär in vedhögen från förrådet som är störst? Att lära barnen tidigt, det är för oss något som är givet, -så att energisparande blir en del av det vardagliga livet”

Malin Rautila, Kalmar

 

”Ett tips, det var väl att ta i, när det behävs ett helt batteri. I familjen kallas jag ”Snåla Lisa” för min eviga visa: Släck lampan när du går! – Duscha fort så inte vattnet i onödan rinnande står! – Tvättmaskinen full ska köras, inga småtvättar göras! – Värm ugnen med förstånd, du kanske också har nåt´ annat på gång. Tjatigt kanske att höra, men jag vet att det är rätt att så göra.”

Elisabeth Johnson, Kristinehamn

 

”Stäng av kranen medan du borstar tänderna, dammsug bakom kyl och frys, lufttorka tvätten, använd inte standby läge, använd rörelsedetektorer på utomhusbelysningen.”

Marianne Karlsson, Älvsjö

 

”Värmepump är det största energisparandet jag har gjort, jag har timers på mycket, lågenergilampor, på vintern om det är snö skottar jag upp snö på grunden på huset, snö isolerar bra.”

Susanne Jaldefjord, Ängelholm

 

”Skaffa termostater på elementen, elda så mkt som möjligt i kamin…tänk då på att ha spjället lite på glänt så det blir långsam eldning/värme. Täta dörrar och fönster ordentligt och mys!”

Sara Nilsson, Huaröd

 

”Sätt en timer på duschblandare där tonåringar duschar.”

Helena Weden, Gräddö

 

”Timers på lampor, spar tid och även ett bra tips för att natta barn. Vi brukar läsa för vår son varje kväll och han vill alltid att vi ska läsa en saga till och en saga till… Nu har vi satt en timer på lamporna så de släcks kl 19 och läser vi då fortfarande så brukar vi säga att lamporna somnat och att man då måste vara tyst och sova så att de inte vaknar, han går på det varje kväll!!”

Maria Pahlberg, Ursviken

 

”Fyll maskinerna, öppna diskmaskinen innan torkprogrammet så kommer värmen ut i köket, likaså ugnsluckan sen du använt ugnen, duscha istället för bada – stå i en balja så får du fotbad på köpet, släck i de rum där du inte är, byt lampor!, inga onödiga stand by.”

Barbro Larsson, Bastuträsk

 

”Bra genomluftning i huset. Frisk luft är lättare att värma upp. Kanske vädra ibland.”

Bengt Pernborg, Helsingborg

 

”Duscha tillsammans!”

Filippa Haake, Trollhättan

 

”Tilläggsisolering med lösull på vinden, det sparar vi mycket på!”

Tommy Ebbesson, Växjö

 

”Klimakteriet är inte bara av ondo- inomhustemperaturen är betydligt lägre numera…”.

Lena Ericson, Vargön

 

”Vi har ganska många utomhuslampor på fasad, vid entré och på garage, alla utan ljusreläer och med traditionella 60W-lampor. Jag har nu bytt dessa till lågenergi-lampor med inbygda reläer i sockeln. 7W drar de per styck men genererar ”mer lumen” än de gamla. Dessutom är de nu bara tända mindre än halva dygnet, styrda av ljuset. Det sparar väldigt mycket energi,och lite pengar såklart. Så enkelt! Och så håller de längre, färre besvärliga byten mitt i vintern!”

Johan Edberg, Djursholm

 

”Jag sparar energi och textilier genom att låta luftvärmepumpen ersätta torktumlare och torkskåp! Pumpen (placerad i hallen) blåser på rätt ordentligt även under natten (trots att vi då håller lägre temperatur). Torkstället med tvätten lyfts ut i hallen på kvällen/natten och drar nytta av pumpen. Dessutom är den mer skonsam mot textilierna än tumlaren.”

Eva Ranner, Västerhaninge

 

”Mitt bästa tips är att skaffa en energimätare. Den gjort mig medveten om hur mycket el olika produkter drar och hjälpt mig ändra mina vanor”

Mia Adolfsson, Ludvika

 

”Utnyttja värmecentralens möjligheter att ställa in förbrukning beroende på tid på dygnet/veckodag/årstid/med mera.”

Jens Andersson, Stockholm

 

”Bygg ett vindfång till entrén, som förhindrar att kall luft strömmar in i huset när dörren öppnas, samt sänk innetemperaturen någon grad under vintern och ta i stället på dig mer kläder för att spara mycket energi.”

Anton Hilling, Lund

 

”Äldre hus har inte alltid en ångspärr värd namnet. Är du trött på din gulnande allmogepanel i furu. Riv ner innertak till råsponten. Regla upp ett nytt där det finns plats att lägga mer isolering diagonalt ovan reglarna och förstås mellan dem. Sätt ny diffspärr som andas åt båda hållen beroende på temperatur skillnader över året. Täta noga, montera det nya innertaket och avsluta längs kanterna med passande taklist.”

Anders Lennartsson, Trollhättan

 

”Alla skulle nog vilja ha kranar med sensor i men att byta ut dom är en kostnad som inte många klarar av. Så jag började fundera hur man skulle få ner energikostnaden lite samt spara vatten både för plånboken och miljön. När man ska tvätta händerna så förespråkar 1177 att man ska tvätta händerna i 15 sekunder för att bli av med bakterierna. En öppen kran gör åt 12 liter i minuten och man tvättar händerna från 15-30 sekunder. Så i vår familj när man börjar skölja händerna så blöter man ner dom sedan stänger man av vattnet och tvålar in händerna, helt onödigt och kostsamt att ha vattnet rinnandes bredvid, och när det är dax att skölja händerna så är det bara att lyfta upp handtaget med underarmen. En familj på fyra personer tvättar händerna runt trettio-fyrtio gånger om dagen i olika sammanhang. Allt som allt sparar man ca 100 liter varmvatten om dagen det blir mycket pengar på ett år!”

Hunor Thurman, Sandared

 

”När pannan är ca 50 grader stäng vänta en halvtimma sätt på cirkulationen så kommer värme igen i ca 1 timma. Sätt solcellslampor i blomkrukorna dom lyser på kvällen om det varit ljust ute finns billiga på Jula, biltema 10 kr/st håller ett par år.”

Anna Antonsson, Högsäter

 

Har du fler tips? Skriv dem i kommentarsfältet nedan!

 

Scroll to Top