Torparlycka när den är som bäst

Hemma hos

Torparlycka när den är som bäst

Långt in i skogen vid vägens slut står farmor Bengtas torp nyrenoverat och inrett med känsla för husets historia. När Ida och Jesper väl bestämt sig för att flytta hem till gården gick resten som en dans.

• 24 februari, 2015

Här bor

Torparlycka när den är som bäst

Namn: Ida och Jesper med katterna Lola och Nisse, hunden Elliot, tio höns och några ankor.
Jobbar med: Ida är platschef på ett konferenshotell och artist. Jesper är köksmästare.
Huset: Idas pappas farmors torp på en gård i norra Skåne. Huset är byggt 1928, och totalrenoverat och utbyggt till 70 kvm 2011.

Torparlycka när den är som bäst
Farmor Bengtas torp, som alltid kallats för ”Farmorsas”, ligger vid grusvägens slut på gränsen till de småländska skogarna. Femtio meter därifrån ligger gårdens huvudbyggnad där Idas föräldrar bor.
Torparlycka när den är som bäst
När trappan vändes blev det mer utrymme i hallen och köket. Storblommig tapet, ”Amrapali”, från Designers Guild. I taket hänger trattkantarellerna på tork. En vinhylla får plats ovanför dörröppningen.
Torparlycka när den är som bäst
Mitt i köket stod tidigare en smal trappa upp till vinden. Genom att vända den blev det mer utrymme för matbord och matlagning. Bord, lampa och matta är loppisfynd. Spis och kyl, Smeg. Ugn och fläkt, Ikea. Stol, Dahléns Dalum.
Torparlycka när den är som bäst
Det duvblå skafferiet ser ut att vara från farmor Bengtas tid men är nybyggt. Knäckebrödet i taket är hemgjort. Matta och stol är loppisfynd. Kök, Ikea.
Torparlycka när den är som bäst
Skafferiet är nybyggt. Dörren är tillverkad av en lokal snickerifirma. Bakformar från Thailand.
Torparlycka när den är som bäst
Köket har många bevarade detaljer.
Torparlycka när den är som bäst
Den gamla vedeldade spisen är utbytt mot en ny som står på samma plats. Den gamla träväggen fick vara kvar liksom rester av torpets blommiga ursprungstapet. För att den inte ska flagna har den lackats. Hylla, ”String”.
Torparlycka när den är som bäst
Torparlycka när den är som bäst
Den rutiga tapeten lyfts fram av en tom guldram. Soffa, Englesson. Bord, lampa och tavlor är loppisfynd. Fönstren i Bengtas torp är utbytta till nya med dubbelglas, tillverkade av Bröderna Nilsson, samma snickerifirma som gjorde de ursprungliga 1928.
Torparlycka när den är som bäst
Den gamla vinden har blivit ett väl isolerat sovrum. Golv, ”Charcoal” av borstad svart ek, Kährs. Säng ”Saltö”, Carpe Diem. Ryamatta, design Ingrid Jagarz. Tapeten är ett nytryck av Sveriges äldsta från 1564, ”Rosenvinge”, Boråstapeter. Brandsläckare, Clas Ohlson.
Torparlycka när den är som bäst
Sovrummets ”walk-in-closet” och Idas artistloge. Här förvaras paljettklänningar och skor. Puff, Ikea.
Torparlycka när den är som bäst
Badrummet är nästan lika stort som torpets vardagsrum. Blandare ”Love me”, Svedbergs. Spegeln med mycket patina fanns i torpet. Fondvägg i kulören ”Lera”, Alcro. Badkar och skåp är loppisfynd.
Torparlycka när den är som bäst
Ida letade efter en gammaldags badrumsbänk men hittade ingen som passade. I stället köpte hon ett helt matsalsbord och sågade av ena änden. Toarullshållaren är fastskruvad i bordsänden.
Torparlycka när den är som bäst
Blandare och dusch, Svedbergs. Handfat, Gustavsberg. Badkar och bord är loppisfynd. Matta, Nessim.
Torparlycka när den är som bäst
Farmor Bengtas torp är cirka 70 kvm efter utbyggnaden då ett rymligt badrum och en entré tillkom. Köket har också blivit större sedan två väggar slagits ut och trappan vänts.

För att hitta det måste man svänga bort från stora vägen och fara vidare på en ringlande grusväg. Vid slutet av den står man framför torpet som är omgivet av granskog och stengärdsgårdar. Här på gränsen till Småland står huset som alltid kallats ”Farmorsas” för att farmor Bengta en gång bodde där.
I dag bor Bengtas barnbarn, Idas pappa, på gården och det är Bengtas barnbarnsbarn, Ida, som flyttat in i torpet tillsammans med Jesper.
– Jag hade bott utomlands flera år, jag var storstadstjej! Men en dag var vi bara färdiga med det, och ville tillbaka till Sverige. När jag ringde hem var det någon som fick ett infall: Ni kan ju bo i torpet, berättar Ida.
Efter farmor Bengtas tid har det varit uthyrt som sommarstuga, musikstudio och förråd, men det hade klarat sig förvånansvärt bra trots att det stått obebott länge.
– Vi hade tur, det är i grunden ett bra hus, säger Ida.
När Ida och Jesper bestämde sig för att flytta hem var det inte svårt att få hjälp med renoveringen.
– Nej, halva byn kom och ville hjälpa till, alla var så glada. Även om det var ett stort projekt hade vi få motgångar, säger Ida.

Rustat för storm

De började med att ”klä av” hela huset till stommen för att tilläggsisolera och bygga ny fasad. Alla fönster byttes ut och fick dubbelglas.
– Men det är samma fina modell som ursprungsfönstren. De är gjorda av samma snickerifirma som gjorde farmor Bengtas, år 1928!
Huset är nu inte bara välisolerat mot kyla. Det är också rustat för storm.
– Jag minns ju stormar som Gudrun, träden föll över vägen och vi var utan el i långa perioder. Därför har vi två vedeldade kaminer som håller värmen och en gasspis så vi kan laga mat utan el. Kylskåpet är av en sort som håller kylan länge.
De är också självförsörjande på ägg om torpet skulle bli isolerat.
– Vi har tio hönor som ger tio ägg om dagen, så vi kan dela med oss till grannarna.
Både Ida och Jesper jobbar i tätorten men när de kommer hem till torpet blir det ändå ett liv nära naturen med svamp- och bärplockning.
– Det är är lite som i min barndoms älsklingsböcker om skogsmössen på Björnbärsstigen*. De bor i en glänta i skogen och samlar på sig av vad naturen ger.

Artistloge i sovrummet

När Ida och Jesper började fundera på om de kunde flytta in permanent i torpet hade Ida några krav hon inte kunde tumma på.
– Jag ville ha ett modernt badrum. Ska man duscha varje dag kan det inte vara ett litet kyffe.
Nu har torpet fått en utbyggnad med ett lyxigt badrum som är nästan lika stort som vardagsrummet.
Ett annat krav var ett rejält skafferi. Och även om det duvblå skafferiet i köket är nybyggt ser det ut att ha stått på samma plats sedan torpet byggdes. Idas tredje önskning var en ”walk-in-closet”, kanske inte helt självklart
i ett mycket litet torp. Men eftersom hon jobbar som showartist ibland måste det finnas plats för paljettklänningar och tusen skor. Nu står den där i ena änden av sovrummet med pigtitt och platsbyggda hyllor.
– Jag kallar den för min loge, skrattar Ida.
Torpet är inrett med en blandning av arvegods och loppisfynd och Ida är inte rädd för stilkrockar.
– Det får gärna var kitschigt med kontraster. Allt måste inte matcha, säger hon och tar de mönstrade tapeterna
i vardagsrummet som exempel.
Väggarna pryds förutom av tavlor också av rävskinn och uppstoppade rovfåglar.
– Fast jakt är inte min grej alls, säger Ida. Det är gamla troféer som funnits på gården länge.
Köket med sina öppna välfyllda hyllor och knäckebröd i taket ger en känsla av att man befinner sig i en sagobok.
 – Jag ville ha många detaljer, mycket att titta på, lite som i en lanthandel. Det var inte förrän jag slog upp min barndoms böcker som jag insåg att jag har inrett som skogsmössen vid Björnbärsstigen!

* ”Björnbärsstigen” är en serie illustrerade böcker av Jill Barklem om skogsmössen i Brambly Hedge.

Av Lina Roos Text Nina Sederholm Foto Lina Roos
Scroll to Top