1202508.jpg

Inredning

Bästa julmarknaderna från norr till söder

Äppelkindade barn, kryddiga glöggdofter och kanske ett och annat julklappsfynd. Att gå på julmarknad är ett sätt att få upp ångan inför allt det som är kul med jul.

• 4 december, 2014

Västerbotten

Gammlia i Umeå 6–7 december

Västerbottens museum gör en kvalitetsbedömning av prylarna som säljs här. Det ska vara hantverksmässigt tillverkat med norrländsk prägel. Besökarna får också berätta om sina egna jultraditioner i en enkät som sparas som ett slags enkel form av folklivsforskning.
www.vbm.se

 

Bästa julmarknaderna från norr till söder

Jämtland Jamtli i Östersund 5–7 december
Finesser som älgburgare, vilt- och laxstutar, handgjort papper och näverslöjd finns att köpa på denna välbesökta julmarknad. Dessutom kan man åka hundspann och se temautställningen om julbockar. Nyhet för i år är också att marknaden har kvällsöppet.
www.jamtli.com

Uppland

Skansen 29–30 november och alla helger fram till jul
Första lördagen i advent öppnar den traditionella julmarknaden på Skansen i Stockholm. I år fyller den 111 år. Brasorna tänds i stugorna, julborden dukas och pyntas som förr.
www.skansen.se

Sigtuna 7, 14 och 21 december
Fyra söndagar före jul fylls Sigtunas gator av torghandel med klassiska julvaror som kransar, senap och korvar. Marknaden sträcker sig längs Stora gatan till Stora torget och Lilla torget.
destinationsigtuna.se

 

Gamla Stans Julmarknad, varje dag fram till 23 december

En av Europas top-10 julmarknader enligt The Telegraph. Stortorgets julmarknad i Gamla stan öppnade säsongen 2014 lördagen den 22 nov och kommer att vara öppen dagligen mellan kl 11-18.  

www.stortorgetsjulmarknad.se

Bästa julmarknaderna från norr till söder

Gotland

Stora torget i Visby 6, 13 & 20 december
Visbys julmarknad öppnar sista söndagen i november med dans kring granen, fyrverkeri och tomtar. Marknaden fortsätter sen på lördagar fram till jul. 12–14 december blir marknaden medeltida med riddare och eldshower. Hela december öppnas dessutom nya luckor i den ”levande julkalendern” kl 18 varje dag på olika ställen i stan. Musik, dans och julstämning utlovas. 

 

Västergötland

Designmarknad på Röda Sten Konsthall 5-7 december

Den före detta panncentralen vid Röda Sten i hamnen har byggts om till en design konsthall och erbjuder en julmarknad med tydligt fokus på design och kreativitet. Här hittar du julklappar till dig själv och andra – tryck, konsthantverk, designföremål och inredning, skapade av 80 kreatörer från hela Sverige.

 

Designmarknad på HDK 5–7 december 

Vill du hitta originella och annorlunda julklappar? Ett hett tips: gå till julmarknaden på Högskolan för Design och Konsthantverk, HDK. Här säljer studenter inom design, smycke-, textil- och keramikkonst unika produkter som de skapat själva. Konstbiblioteket på skolan, som ligger på Kristinelundsgatan 6 – 8, förvandlas till en lokal fylld av liv och rörelse med fokus på design.

www.hdk.se

 

Bästa julmarknaderna från norr till söder

 

Skåne

Jordberga Slott 5–7 december
Jordberga gods är ett av Skånes största och känt sedan 1355. Under julmässan kläs hela slottet  i julskrud med julgranar, marschaller och facklor som ger riktig julstämning. Marknaden hålls i ekonomibyggnaderna.
www.svenska-slottsmassor.se

Hitta fler julmarknader på:
www.svenska-slottsmassor.se
www.jultradition.se
www.juligen.se

 

Har du fler tips på julmarknader? Skriv dem gärna i kommentarsfältet nedan!

Av Nina Sederholm
Scroll to Top