Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!

Fixa

Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!

Finurliga lösningar i smått och stort, från små kannor till stora lusthus – våra läsare är verkligen helt fantatsiskt uppfinningsrika och duktiga! Här är bara några av de fina gör det själv-projekt vi fått inskickade till oss.

• 13 november, 2014

Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Jonas Steibert, Järfälla: ”Jag/vi tyckte att det var tråkigt att barnen alltid fick sova på madrasser vid sidan av vår dubbelsäng. Dammigt samt att det blev lite knöligt att gå upp ur sängen när barnen låg nedanför. Då fick jag iden att bygga en ”dubbelvåningssäng”. Väldigt enkelt eftersom vuxensängarna var resårmadrasser vilka bär sig själva. Enkelt ramverk som vi sedan klädde med mdf och lister innan vi målade allt vitt. Barnen har dessutom fått en liten koja att sova i!”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Mikaela Rebane, Skövde: ”Lite återbruk, lite nyanvändning. Har tagit en gammal kabeltrumma som jag stöttat upp med reglar så den blir stadig. Målat den i vitt, tagit en träskiva och utökad bordets diameter. Väggdekor som dekoration (går att ta bort) sedan en glasskiva på det så det är lätt att hålla rent. Nöjd med mitt nya soffbord.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Elisabeth Christensson, Torna Hällestad: ”Vi har byggt ett kombinerat skafferi/vinförråd i anslutning till köket. Man går in i vinförrådet via en trä/glasdörr från köket. Rökfärgat glas i dörren och vitsen med det är att man ska kunna ha tänt i vinkällaren och “titta in”. I vinförrådet har vi murat med tegelsten och armeringsjärn. Armeringsjärnen fungerar som hållare för hyllor där vi sedan bara lagt en trähylla. Vi är supernöjda med lösningen, snyggt och praktiskt!”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Maria och Djurica Stevanovic, Tumba: ”Av en vinlåda i trä med skjutlock gjorde vi en praktisk hylla/tidningsförvaring. I hyllan hade vi först kokböcker, men just nu fungerar den som prydnadshylla. ”Våningen” ovanför har hela tiden fungerat som tidningshylla.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Ulf Mathiasson, Göteborg: ”Jag ville ha hållbara trädgårdsmöbler som tål alla väder. Nu står de här i vår härliga trädgård. De är enkla att göra och materialet kostar inte mycket. Jag har använt mig av standardsortiment som består av tryckimpregnerat trä samt granitskivor som nog är till för plattsättning. De kommer att stå ute året om och ska hålla i minst 20 år – och de är helt underhållsfria!”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Ann-Louise Zander, Hässleholm: ”Jag hade ett gammalt bord med grön flagnad färg. Det stod i ett hörn och var på väg till tippen när jag fick idén; ett luffarschacks-bord! Hur coolt vore inte det!? Spackel och slipning avlöstes med vit grundfärg och sen ett par lager vit fasadfärg på det. Därefter åkte en rund pepparkaksform fram som fick vara mall till den grå färgen. Ett par kvistar och lite snöre fick bilda spelpjäserna. Voilà! Nu har vi ett kreativt och snyggt bord i trädgården.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Maria Svensson, Töreboda: ”Vem som bor i det här rummet råder det inga tvivel om, vi byggde en annorlunda förvaring för lite smått och gott som också fungerar som väggdekoration. Johannes är helt klart ensam om sitt hyllsystem. Lite fantasi och en bra gersåg var det enda som behövdes.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Gunilla Book, Vallåkra: ”Denna fina odlingsmur har min man och jag gjort i gott samarbete. Jag har stått för idén och maken för ritning och utförande. Vi ville ha en upphöjd odlingsbädd i bekväm höjd men tyckte att pallkragar är ganska fult. Vi ville också ha en rund form och en liten plats att sitta på i mitten. Min man har murat med stenarna på högkant för att vi skall få så mycket odlingsytorna som möjligt. Bilderna är tagna början på sommaren och sexan dess har mycket vuxit sig stort. Det växer faktiskt så det knakar!”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Emelie Danielsson, Varberg:”Vi kallar den för kattlådegömman. Det är en vanlig förvaringsmöbel från Ikea som vi har byggt om. Locket är avtagbart. Vi bor i en ganska liten tvåa med vår innekatt Molly. Kattlådan placerade vi av praktiska och hygieniska själ på vår ganska trånga toalett. Lådan är rätt tråkig i designen och kräver mycket utrymme. Dessutom var vi väldigt trötta på kattsand på badrumsgolvet. Vi sågade upp ett hål i Ikea-möbeln så att katten kan gå in och ut och placerade en badrumsmatta i som fångar upp kattsanden innan hon går lämnar gömman. När det är dags att tömma lyfter vi bara av locket och tar ut lådan.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Lars Jonsson, Hjortkvarn: ”Här är mitt 14-kilos fågelhus som byggdes av spillvirke. Sitter stadigt nerpålat i jorden på en fyrkantspåle. Det ska vara rustikt och rejält! Kilovis med frö påfylldes i en lucka på taket, där skorstenen är ett handtag. Vi var några stycken som blev nöjda!”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Lottie Engström Nord, Torslanda: ”När vi byggde om vår altan för några år sedan fick vi en stor hög begagnat trallvirke och nytt spillvirke över. Jag byggde efter egen design en lekstuga där cirka 80 % av materialet är återvunnet, det som behövde köpas nytt var reglar, skruv, lite färg och takpapp. Diskbänken på utsidan är gjord av lite överbliven ”Gorm-hylla” från Ikea som laserats och en blomkruka som diskho. Inredningen är lite lagom pimpad men tillåter vatten, sand och växter, här har våra och grannarnas barn lagat många sandkakor.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Sonja Sjögren Burman, Tavelsjö: ”Mitt bidrag till tävlingen är en ”sandlådebil”. Jag har både designat och byggt den alldeles själv, till mina tre barn. Jag gjorde ingen ritning, utan hittade på vart efter jag byggde. Bilen fick många roliga detaljer som t.ex. tändningslås, nyckel, backspegel och växellåda – allt gjort i trä. Bilen kan tankas med vatten med hjälp av en liten tratt. Vattnet leds sedan i en flexislang till en liten behållare med handpump, som finns i sandlådan. Bilen har även två förvaringsutrymmen för leksaker – ett stort under huven och en mindre låda för sandlådeleksaker, mellan själva sandlådan och bilhytten.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Tomas Berg, Täby: ”Bifogar en bild av min trädgårdssoffa till gör det själv-tävlingen, som består av 8×8 cm stomme i furu med dolt tappförband. Brädorna är av dimensionen 8×2 cm som sågats halvt i halvt. Kulören är målad i en linoljefärg från Kulturhantverkarna som heter ”fjällveronika”. Placeringen just nu kanske inte är den optimala men färgen behöver torka och linoljefärg tar god tid på sig.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Karin Folebäck, Örebro: ”Jag var länge på jakt efter ett häftigt och funktionellt bord till min läsfåtölj utan att lyckas. När min gamla toppmatade tvättmaskin ”gjort sitt”, kom jag på att trumma var helt rätt till ändamålet. Snickrade sedan ihop en underdel på hjul och sågade ut en toppskiva. Klart! Dessutom till en mycket liten kostnad och återbruk. Jag satt även dit hjul på det vilket förenklar flyttning och städning. Luckorna gör att man lätt kan stänga om det börjar samlas för mycket tidningar i det. Jag har även monterat in en lampa vilket resulterar i en massa små strålar när man släcker i rummet för övrigt.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Olle Örtman, Ramkvilla: Ett badkar i glasfiber tillräckligt stort för två personer inköpt på Blocket för ett par hundra, en bykegryta som vi hittade hos grannen, lite tryckt virke för att bygga in karet,ett avlopp ut i en liten stenkista och hässjestörar som ramar in och ger insynsskydd. Vi fyller grytan med trädgårdsslangen, eldar i trekvart, tänder lyktor i träden och en eld i vedkorgen, häller bubblor i badet och kryper ner med ett glas bubbel på badkarskanten. Sen ligger vi och tittar på stjärnorna och det är alldeles tyst och fullständigt underbart!
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Anna Lembell, Ramkvilla: ”Jag planterade grönsaker i köksträdgården men de små rara Åsbohönsen gick och sprätte i odlingarna så ingenting kom upp. Lösningen blev ett lågt staket som håller hönsen ute. Det blev samtidigt en fin rumsavdelare i trädgården. Grannen hade gamla hässjestörar som vi fick gratis. Vi kapade till dem i lämpliga längder, slog ner lite längre stolpbitar i jorden, fäste längsgående ribbor i dem och skruvade fast störbitarna. Staketet är så lågt att vi kan kliva över det men har tre grindar för skottkärran och mindre barn.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Andreas Adolfsson, Göteborg: ”Vi hade ett problem att få plats med alla skor på ett bra sätt. Vi har ett litet hus så det gällde att hitta en outnyttjad plats för en skoförvaring. Den platsen blev den höga väggen i trappen ned till källaren. Jag byggde hyllan av 12 mm mdf som jag spikade och limmade ihop och sedan målade svart. Vi är mycket nöjda med den nya hyllan och nyttjandet av platsen. Snart kommer stegen som ska göra det lite lättare att få ner skorna.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Anna och Johan Lindblom, Västerås: ”Vi har gjort en egen sandstrand på vår baksida mellan vårt egenbyggda uterum och en berghäll. Idén kom efter att vi haft en rund pool på platsen som vi hade sand under. När vi tog bort poolen och byggde uterummet tog vi bort resten av gräset och hade plötsligt en egen beach. Av rester från uterumsbygget gjorde Johan ”bryggan” på berget. Eldfatet blir en mysig ”bonfire” att samlas runt. En beach utan sjöutsikt dock, men mysfaktorn är så hög!”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Lena Brandeth, Osby: ”Jag använder blomspaljéer till denna idé! Börjar med att sätta två krokar i taket till varje spaljé. Sen hänger jag den i en kedja. Flyttar och fyller på med bilder efter hand samt lite småpynt. Bakom ramarna har jag små krokar som häktas på spaljén. Fördelen med detta, jämfört med att göra flera hål i väggen, är att du ständigt kan ändra bilder och tröttnar du helt blir det ”bara” krokarna kvar i taket! Hoppas fler blir inspirerade av denna idé!”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Eva Delmar, Danderyd: ”Jag har i sommar piffat till ett soffbord till vårt landställe i skärgården. Jag köpte ett runt bord, tallrikar i olika färger, kakellim, primer, fog samt ett rep att sätta runt kanten. Ritade sedan ett mönster på bordet, och började därefter krossa tallrikarna. Det var ett pilligt men roligt jobb att sätta dit alla skärvor. Mitt bästa hjälpmedel var faktiskt tandpetare, med vilka jag tog bort överflödigt kakellim ur springorna där sedan fogen skulle ned. När allt var fogat och putsat satte jag dit repet som blev kronan på verket.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Charlotte Hallin Johansson, Motala: ”Min gör det själv-idé är ett vinställ gjort av taktegel och hässja-störar samt några metallpinnar för stadga. Idén till vinstället fick jag när jag såg en restaurang använda taktegel som provisoriskt vinställ på en uteservering. Eftersom vi bor på en lantbruksgård ville jag knyta an till landet och det gamla bondelivet, resultatet blev att använda gamla störar från när första generationen på gården hässjade hö.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Lena Gustafsson, Eskilstuna: ”På ett tidigare helt outnyttjat hörn av tomten, då bestående av buskage, har familjens pappa Michael skapat en avslappnad hörna där vi kan relaxa skönt i skuggan under varma sommardagar. Planket som inhägnar sittplatsen hänger fint samman med plank som finns på övrig tomt. Stenen är inbyggd i däcket, och även en del av det tidigare syrenbuskaget har sparats som en grön detalj. Bygget visar hur Michael skapar rum i trädgården även på platser som till synes först ter sig som döda ytor.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Elenor Engblom & Mesud Mustafic, Växjö: ”Min, och min pojkväns idé kom från att vi inte kunde hitta ett soffbord som var tillräckligt stort, fint och i rätt prisklass. Vi bestämde då att vi kunde försöka bygga ett bord. Då ingen utav oss byggt något innan skulle det bli en utmaning och efter lite inspirations-letande hittade vi en bild som vi gick efter. Eftersom vi inte hade något mått så chansade vi och satsade på mått som verkade bra jämfört med det soffbord vi hade. Vi åkte och köpte material och efter tre dagars arbete så var det nya fina soffbordet färdigt.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Karin Lindquist, Älvsjö: ”Vi har en sommarstuga med fantastiskt läge på en höjd med utsikt över havet. När familjen växte och vi blev fyra som skulle samsas i stugan på endast 36 kvm så var vi tvungna att börja tänka kreativt. Efter att ha besökt min syster som seglar jorden runt med sina tre barn så fick vi inspiration att bygga om vårt barnrum. Målet var att få in två sängar, garderober, bokhyllor och lekhörna i ett litet rum på 3 kvm. Med hjälp av några mdf-skivor, målarfärg och skåp från Ikea så lyckades vi skapa ett fantastiskt litet barnrum där Julia och Emilia nu bor och leker tillsammans.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Maria Strömhage, Klagshamn: ”Här är min soffa gjord av överblivet material som vi hade hemma (lastpallar, golvklinker från Marrakech Design och madrass), ryggkuddar från Ikea och prydnadskuddar från Rusta och Himla. Soffan har blivit en favoritplats för hela familjen, särskilt eftersom den står på en plats där det är sol på förmiddagen och skugga på eftermiddagen.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Lotta Georgsson, Östra Ryd: ”Så här gjorde vi vår utedusch så den blev mer som en möbel i trädgården samt att man är lite skyddad när man duschar. Hur mysigt som helst! Själva plattan man står på när man duschar har vi tagit från en ritning i er tidning för några år sedan övrigt är det helt egen design. Denna sommar har vi knappt duschat inne någon gång!”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Magnus Torstensson, Västerås: ”Barnen önskade sig en lekstuga och de stora tallarna på landet var så inbjudande att vi var tvungna att testa trädkoja-konceptet.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Marie Sjöman, Forserum: ”Minste sonen ville ha en koja och de flesta små barn gillar ju att klättra, så vi gjorde en klätterkoja. Vi hittade klättergrepp för barn och byggde en stege som täcker hela baksidan. Insidan möblerades med matta och kuddar enligt sonens önskemål.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Karin Näslund & Conny Andersson, Sävsjö: ”Min man gjorde detta fina 8 kantiga lusthus till oss att njuta sköna sommarkvällar i eller tidiga morgnar. Han har tillverkat allt själv efter egen ritning. Trägolv, fönsterbågar, fönsterbrädor, dubbeldörr och med träbalkar invändigt i den fria takhöjden. Det blev så luftigt och ljust. Nu ska bara plåttak på. Han tillverkade allt under vintermånaderna och numrerade upp allt. När så våren kom kunde han sätta ihop det vackra lusthuset.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Angelica Johansson, Helsingborg: ”Köpte en vanlig billig klottlampa på IKEA som jag sen trädde på en massa träkulor från Panduro i olika storlekar för att skapa effekt. Sladden och lampan känns i alla fall för mig mycket roligare och personligare numera!”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Heléne & Thord Wernerson, Sävar: ”Min man snickrade ihop ett torkhus att hänga tvätten i. Enkel och smidig lösning som gör att man inte behöver oroa sig för någon regnskur, eller att solen skall bleka tvätten. Blir också mindre pollen på tvätten. Måtten på torkhuset kan man bestämma själv efter behov. Vi har valt att ha fyra linor på var sida, som är fastskruvade med vantskruv för att få en bra sträckning av linorna.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Margareta Karlsson, Mölndal: ”Vårt sommarhus i Kungshamn, Bohuslän, saknar garderober. För att få ett större sovrum och en praktisk garderob så rev vi en vägg mot ett litet rum med snedtak. Vi byggde en sänggavel, som avgränsning i rummet. På baksidan av sänggaveln satte vi upp en klädstång och fick på det sättet en utmärkt garderob.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Anki Rosendahl-Sandell, Nynäshamn: ”Har alltid önskat mig en vikskärm eller rumsavdelare, men inte hittat någon som uppfyllde mina krav. Åkte till en byggmarknad och bad att få reglar tillsågade efter min kapnota. Ett roligt och lätt snickeri- och målningsprojekt. Använde mig av vanlig vit lakansväv som jag sydde dit gamla spetsdukar jag köpt på auktioner. Vanlig gardinspiral med skruv/öglor samt gångjärn, en strykning med vattenbaserad grundfärg, och vips hade jag min skärmvägg! Helnöjd. Det blev även många vänner och förstås min dotter, så jag har fått rutin nu på att tillverka dessa! ”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Robert Wessberg, Broakulla: ”Vi köpte vårt hus förra hösten och som första projekt gjorde vi i ordning uteplatsen. För att få som vi drömde om, byggde vi en pergola över den befintliga uteplatsen. Pergolan är byggd av lönn och asp som vi senare oljade in. Vi har planterat vildvin och humle vid vardera stolpe. Och som skydd mot de varma dagarna har spänt upp ett segel som skuggar oss.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Helena Thor, Fjugesta: ”Jag har byggt ett bord och en långbänk av gamla, fem centimeter tjocka spontade brädor som suttit i en innervägg på vårt hus. Underredet är byggt av vanliga reglar och målat med vit linoljefärg, skivorna på bänken och bordet har jag behandlat med hårdvaxolja. Ytan blir len och har en fin färg, jag blev mycket nöjd med resultatet! Blev faktiskt sugen på att bygga till ett par avlastningsbord i samma stil som långbänken fast högre, gäller bara att avsätta lite tid. Möblemanget står på vår veranda och bordet är två meter långt så vi kan klämma in en hel del folk när vi har kalas.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Ylva Lindberg, Älvängen: ”Denna gamla stol gjorde jag om till blomsterarrangemang till min mamma när hon fyllde år. En mycket uppskattad present. Bort med senapsgul sammet och gammal stoppning… målning och slipning och målning igen… i med hönsnät och plast och till sist vackra blommor.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Helene Mårtensson, Ljusdal: ”Jag hittade ett 50-tals skåp som jag klistrade senapslock på, med en möbelnubb i varje lock, därefter spraymålade jag dörren i koppar. Gjorde även klockan i hyllan av tre böcker som jag fyndade på loppis, lampan är ett gammalt vinställ som jag sprayade koppar.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Louise Nordström, Linköping: ”Här är en skohylla jag byggt. Vi bor längst upp i ett hyreshus och det är alltid för mycket skor. Byggde en skohylla som ”klättrar” upp för trappan. Några fack för höga stövlar och några för vanliga skor. En liten sittyta finns också där man kan sitta och sätta på sig skorna. Själva stommen är byggd i ek och resten i furu.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Göran och Agneta Ljunggren, Gränna:”Tomrummet under trappan som bara samlade damm kunde utnyttjas på ett bättre sätt. En byrå hittade vi på loppis som byggdes in, tapetserades med en snygg tapet. Nu har vi en bra förvaring och ett snyggt hörn under trappan.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Emma Seehusen: ”Här kommer en idé som jag kom på när jag läste i en inredningstidning. Där var ett reportage om en lägenhet i majorna i Göteborg där de tagit fram en gammal fin tegelvägg från huset. Själva bor vi i ett tegelhus från 1985 där det tyvärr inte finns sådana fina väggar. Så vi bestämde oss att göra en tegelvägg själva i ett av rummen som vi tänkt dela av då det var alldeles för stort som sovrum. Vi byggde först upp väggen, sedan kaklade vi den med ett tegelliknande kakel som vi hittade på K-rauta. På andra sidan väggen har vi walkincloset/kontor.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Ylva Lindberg, Älvängen: ”Vanligt tråkigt påskägg förvandlades till vacker bag-in-box-kartong. Skar ur ett hål för bag-in-box-pipen. Målade och pyntade ägget. Lade i själva vinpåsen så att pipen stack ut ur hålet. Band ett band runt för att undvika att ägget delar på sig samt limmade fast tre stenar i botten för att den skulle kunna stå upp på bordet.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Jeanette Renstål, Östhammar: ”Vi har byggt ett stort utekök med tre grillar en stor, en liten kolgrill och en gasolgrill i mitten. Vi har en stekhäll och diskho. Vi har murat med lecablock och gjort grillerna själva genom att svetsa formarna och gallren. Stekhällen är av märket Muurika och drivs med gasolgrill. Till diskhon kopplar vi vattenslangen. Vi har ofta fester här och då får alla gäster vara med och skära och hacka grönsaker och steka och grilla maten.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Helene Langborg, Kimstad: ”Jag har byggt ett uteskåp av spillvirke efter vårt husbygge. Toppskivan har jag gjutit i betong. Formen till betonggjutningen gjorde jag också av spill av formplyfa. I skåpet förvarar vi utespel/leksaker för sommaren, samt grillkolen. Kostnaden för detta är ca 150 kr, i princip skruv, beslag och cement.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Johan Karlsson, Borås: ”Jag använde lite restmaterial från när jag byggde min altan till att bygga en solsäng. Min tanke var att den skulle fungera som de på stranden utomlands. Ställbar i tre höjder och möjlighet att ligga plant. Nu ska jag bara sy ihop en dyna så är den komplett.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Johanna: ”Jag älskar fjärilar och på något sätt ville jag få in denna glädje som dessa djur sprider i ett rum. Då hittade jag dessa fjärilar. För mig så har dessa fjärilar flugit in genom fönstret och hamnat på denna tavla. Visst blir man glad?”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Simon Häggbom, Skogås: ”Vi skaffade två kattungar för en tid sedan och tycker att kattnät är så fult, så vi byggde denna kattdörr i stället. Tycker den smälter in bättre och katterna känner sig trygga på fönsterbrädan och innanför dörren men får ändå känna av frisk luft. Så fort vi öppnar springer de dit och lägger sig för att sola!”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Ulla Borgkvist, Sandarne: ”Jag hade en idé att bygga ett barbord med barstolar till och nu har jag fått det klart och vill dela med mig. De är gjorda av rundstång, armeringsjärn och trädgårdsplattor. Bordsskivan har vi gjutit i betong som vi slipat och lackat samt fyllt bordet med natursten.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Mathilda Larsson, Harplinge: ”Jag och min familj har precis flyttat in i vårt drömhus. Vi har köpt en gammal sekelskiftesvilla, och med den en del att fixa. Eftersom det som bekant kostar en del att köpa hus så får jag komma på en massa budgetidéer för att inreda. Jag föredrar det som är gammalt, som har historia med sig, men som jag själv sätter touch på. Mitt bidrag är detta 50-tals bord, som jag hittat i ett rivningshus och som jag gjort i ordning och målat och gett en andra chans.
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Birgitta Kings, Lindesberg: ”När mitt yngsta barn tappade min favoritskål så att den gick sönder lagade jag den med roliga och vackra saker. Nu fungerar den att fylla med frukt igen.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Elisabeth Wexell, Vagnhärad: ”Har gjort en bar av en halvpall. Målat, gjort skåror för glas. Limmat på hjärtan som stöd och prydnad.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Ingrid Mörthén, Skövde: ”Jag tycker om att pyssla med betong och har använt mig av ett tårtlock från Ica-bageriet i plast som har en fin form. Jag blandade grovbetong med vatten till en bra konsistens och fyllde tårtlocket med detta och tryckte ner en plastburk (penslad med olja för att vara lätt att få upp när det torkat). Hällde sedan i vatten för att den skulle stanna på plats. Fick stå och torka i en vecka och därefter planterade jag dessa söta minivioler.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Åse Hellerud, Huddinge: ”Det här är en utedusch som tar tillvara vattnet två gånger. Bra i vårt sommarstugeområde där det ofta är vattenbrist. Här duschar man snabbt och snålt, plus att duschvattnet rinner ner från den konvexa plattformen och bevattnar den omgivande rabatten. Insynsskyddet byggdes i våras med sly från egna tomten. Plattformen har betong mellan stenarna. Närmast slyhägnet står två klematisar som ska få klättra upp och skydda än mer mot insyn i framtiden. Själva vattentanken är solbelyst från tiotiden på morgonen, och mellan klockan tre och fem är det perfekt att duscha här!”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Åsa Eriksson, Nyköping: ”Människor kan ha protes, så varför kan inte möbler? Gamla fina föremål kan enkelt bli funktionella med lite betong, nytt underrede eller varför inte ett nytt ben…”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Krister Palmqvist, Malmö: ”När jag var på semester i Dalarna så fick jag syn på en ”Finsk gunga” och tänkte att jag kunde gör om den på mitt vis. Gungan gjordes i tre delar, först levererades stativet som gjöts fast, sen kom en lastbil och lyfte på taket med en kran, sen lyfte vi upp gungan. Eftersom gungan är upphängd i 4 punkter så kommer inte bordet gunga med i gungrörelsen (bordet är hela tiden parallellt med marken) så slipper man förhoppningsvis spilla med kaffet. Staketet runt om har jag skruvat fast med pelarna för att kunna hålla stativet styvt, så att det inte gungar. Konsolerna (8st) har samma funktion, men samtidigt är där lite ”snickarglädje”. På bilden är det första fikan som intas efter arbetet.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Krister Palmqvist, Malmö: ”Här är mitt stora projekt, ett lusthus som jag döpt till Linnea, efter min mor. Tanken med detta lusthus är att det skall påminna om tiden kring sekelskiftet då snickeriglädjen stod på topp. Detta projekt har tagit sin tid, ungefär två år, men så har jag gjort allting själv också, både dörrar och fönster. Jag har gjort alla 8 sektionerna färdiga inomhus, plus lanterninen, för att sen när våren kom, bara bära ut och montera på plats. Lusthuset är isolerat och klätt med pärlspont invändigt, och jag har gjort en bänk inspirerad av Monet, som har lite luft mellan spjälorna så att elvärmen kan passera upp genom bänken. Utsmyckningen ovanför fönstren har jag fått idén från en semester i Värmland.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Torbjörn Svensson, Bankeryd: ”Hade en slänt utmed garage+carport mot grannens tomt. Det var så brant att den inte gick nyttja. Jag byggde en stabil brygga som gick hela vägen och lite till, så nu kan man röra sig runt huset utan problem.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Anna Göran, Västerås: ”Vi har jobbat på hårt här hemma de senaste månaderna med altan, trappor, spaljé och odlingslådor (allt utom altanen har jag byggt själv, altanen hjälpte min man till med). Men jag tyckte det var något som saknades. Jag ville få in lite lekfullhet och form. Jag kom då på att måla betongplattorna framför altanen. Jag gillar verkligen de marockanska kakelplattorna som man ser i vart designerhem. Men då jag inte har någonstans att ha dem inne fick jag ordna med egna ute. Jag målade med utspädd snickerifärg. Vet inte hur länge det kommer att hålla. Men jag får bättre på om det behövs.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Charlotte Johansson, Kållered: ”Här är omvandlingen av en sliten garderob till en mysig och praktisk arbetshörna. Huset vi bor i var från början ett tvåfamiljshus och där av en garderob i hallen på övervåningen. Vad vi saknade däremot var ett arbetsrum, så garderoben fick ett nytt liv som arbetshörna.”
Här är läsarnas bästa gör det själv-idéer!
Jan Klang, Falköping: ”Trött på alla fula och mindre praktiska torkställningar kommer här ett fint exempel på hur man kan göra. Ställningen är byggd av 45×45 mm resp. 45×22 mm tryckta reglar, förankrat med jordankare. Ytbehandlad med lasyrfärg.”

Tävlingen ”Min bästa gör det själv-idé” som Hus & Hem ordnar årligen drar ett stort intresse hos våra läsare. I år var det extra många fina bidrag som skickades in så ville inte hålla dem för oss själva längre, detta är för bra för att inte dela med sig!

 

Scroll to Top