Huset som är planerat efter solen

Hemma hos

Huset som är planerat efter solen

När soldyrkarna Cissi och Nico ritade sitt drömhus planerade de för att kunna njuta av ljuset maximalt. Samtidigt tänkte de praktiskt och har fyllt huset med smarta, skräddarsydda förvaringslösningar.

• 11 november, 2014

Här bor

Huset som är planerat efter solen

Namn: Cissi Sundström och Nico Dojcinovski med barnen Milo, 4 år, och Theo, 1 år.
Jobbar med: Cissi är föräldraledig och driver bloggen no6cissi.blogspot.se. Nico jobbar som skolvärd samt driver egen bilfirma.
Huset: Ritat av Cissi och Nico själva och byggt 2009 i ett nyetablerat område i Gislaved. Boyta 200 kvm.

Smarta lösningar hos Cissi och Nico

  1. I matrummet har Cissi och Nico byggt en bänk som löper längs hela långsidan och rymmer många! I stället för ett stort, klumpigt matbord har paret ställt in två separata bord på hjul, som kan sättas ihop till ett stort.

  2. Tag två soffor, ta bort armstöden på ena sidan och sätt ihop dem. Komplettera med divaner på vardera sida. Vips, så har du en gigantisk dubbel-hörnsoffa som rymmer halva släkten!

  3. I hallen bildar moduler ur serien ”Bestå” (Ikea) både sittbänk och byrå med plats för massor av skor, vantar och mössor.

  4. En vägg bakom sängen i föräldrasovrummet bildar en garderob som rymmer – och döljer – massor av kläder.

  5. I barnrummen står sängar som är byggda av fläktskåp från Ikea och är riktiga prylslukare.

  6. Badkaret är inklätt i furu, som samtidigt bildar sittbänk.

Huset som är planerat efter solen
Huset är på 200 kvm. Det är välplanerat och byggt efter solens riktning.
Huset som är planerat efter solen
Många krokar på väggen och en lång sittbänk, som består av moduler från serien ”Bestå” från Ikea, fixar hallförvaringen. Trappräcket är tillverkat av lokala svetsaren.
Huset som är planerat efter solen
Cissi ville ha lådfronter i hela köket för att få snygga linjer. Genom att fästa ihop lådfronter med bleck skapades lådliknande fronter, som fungerar som luckor. Barstolar, Ikea.
Huset som är planerat efter solen
I köket finns det horisontella fönster som vetter ut mot framsidan av huset och vägen. Morgonsolen sipprar in fint och naturen utanför blir som en tavla. Köksinredning, Ikea. Rullbordet är ritat av Cissi och tillverkat av en lokal svetsare.
Huset som är planerat efter solen
Stilleben i köket.
Huset som är planerat efter solen
Utbyggnaden, en låda på cirka 20 kvm, ser ut som om den alltid varit en del av huset. Furugolvet är en skön kontrast till betonggolvet som finns i övriga rum på entréplanet.
Huset som är planerat efter solen
Matrummet är inrett för umgänge och mys. På varje kortsida finns ljusinsläpp i form av altandörrar. De horisontella fönstren släpper också in ljus, utan att bidra till insyn. Längs långsidan löper en platsbyggd bänk av furuplank. Kuddar, Gardinhuset i Gnosjö. Underdelen till matborden har en svetsare tillverkat, bordsskivorna är gjorda av mdf-skivor målade med kalkfärg i samma nyans som betonggolvet på nedervåningen. Lampsladdar med glödlampor, Ikea.
Huset som är planerat efter solen
Väggen i vardagsrummet är mörkt gråmålad. För att lätta upp har Cissi hängt upp vita hyllplan som bryter av. Ommålad svarvad lampfot med naken glödlampa, Ikea. Soffa ”Karlstad” som Cissi satt hjul med broms på, Ikea. I bakgrunden syns hallen, med skåp ”Bestå”, från Ikea.
Huset som är planerat efter solen
I angränsning till vardagsrummet finns ett lekrum där det är fritt fram att målapå väggarna.
Huset som är planerat efter solen
Övervåningen går i samma färgskala som nedervåningen: Svart, vitt – och trä som ger en mer ombonad känsla. En ljusslinga från Granit lyser upp i trapphusets mörka hörn.
Huset som är planerat efter solen
Den stora ”dubbel-hörnsoffan” består av två soffor ”Kivik”, Ikea, som satts ihop på mitten och kompletterats med två divaner på var sida om dem. Soffbord från nedlagda företaget Bolagret.
Huset som är planerat efter solen
På övre plan finns det två exakt likadana barnrum. Sängen är byggd av fläktskåp från Ikea och rymmer alla leksaker och böcker. Taklampa, Ikea.
Huset som är planerat efter solen
I garderoben bakom sängen får det gärna vara lite klädkaos. Golvlampan är en gåva som Cissi har klätt med skirt tyg upptill.
Huset som är planerat efter solen
Ovanför sängen har Cissi hängt upp en Teckning som Milo ritade till Nico på fars dag.
Huset som är planerat efter solen
”Ingen vill väl ligga utmed golvet och bada”, tyckte Cissi, och ställde badkaret på frigolitblock. Furuplankorna som klär in badkaret bildar samtidigt sittbänk.
Huset som är planerat efter solen
Vackert stilleben med snittblommor i glasvaser.
Huset som är planerat efter solen
Det generösa trädäcket sträcker sig runt hela huset. Soffan har Nico byggt. Plastfåtöljer, Ikea.
Huset som är planerat efter solen
Rummen i huset är planerade efter solen: sovrumsfönster på norrsidan och eftermiddagssol i vardagsrummet.
Huset som är planerat efter solen
Rummen i huset är planerade efter solen: sovrumsfönster på norrsidan och eftermiddagssol i vardagsrummet.

Cissi Sundström har alltid varit intresserad av hem och inredning. Rummet hemma hos mamma och pappa bytte ofta skepnad och Cissi drömde om att rita och bygga sitt eget hus när hon blev stor.
Sambon Nico Dojcinovskis dröm var att skaffa en stor familj – och när de tankarna slog rot hos båda var det som upplagt för att uppfylla två drömmar på samma gång!
– Kommunen hade ganska nyligen släppt tomter i ett nyetablerat område lite utanför stadskärnan i Gislaved.
Vi blev direkt intresserade av en hörntomt med högt läge och härlig utsikt över trädtopparna, berättar Cissi.

Cissi och Nico älskar att vara ute i solen.
– Våra vänner kallar oss ”familjen kokos”. Därför var det viktigt för oss att bygga vårt hus på ett sådant sätt att vi skulle kunna utnyttja solens timmar maximalt.
Inför köpet tillbringade paret därför dag som kväll på tomten för att få en uppfattning om hur solen rörde sig under dygnet. Cissi satt på Nicos axlar för att kunna avgöra hur länge de skulle ha kvällssol på den tilltänkta balkongen. Mycket riktigt så var tomtens läge mycket gynnsamt och de skulle ha sol nästan hela dagen.
– När papperna var påskrivna åkte vi på semester till Makedonien och tokritade, säger Cissi.

Tydliga visioner

Ett par veckor senare kom paret hem med ritningen på sitt drömhus. Varenda detalj i huset var genomtänkt.
Det skulle vara stora fönster ner mot grönområdena och smala horisontella fönster – som både gav minskad insyn och härligt ljusinsläpp – mot vägen. På nedre plan ville paret ha stora sociala ytor, med kök och matplats i ett och vardagsrummet strax intill. På övervåningen fick tre sovrum, badrum och tv-rum plats. I anknytning till det egna sovrummet skulle det byggas en balkong där Cissi och Nico kunde sitta och njuta av kvällssolen.
– För mig var det självklart hur rummen skulle placeras, eftersom vi hela tiden tog hänsyn till solljuset.

Sovrummen har till exempel morgonsol men är svala och sköna på kvällen eftersom de inte har fönster mot södersidan, säger Cissi.
Enda problemet var att Cissi egentligen ville bygga ett riktigt stort hus, vilket parets budget inte tillät.
– Vi insåg att varje extrakvadrat gjorde att priset drog iväg med flera tusen. Så jag fick ge med mig när de gällde bottenplanets storlek, och sa till Nico att vi kunde bygga till längre fram.

Billigt av betong

Basen i hemmet är svart och vit, men kombinationen med trä gör att hemmet känns varmt och ombonat. De skräddarsydda förvaringslösningarna sätter också säregen prägel på hemmet, liksom mixen av olika material.
Men när det gäller betonggolvet fick Cissi kämpa lite för att få snickarna med på noterna.
– När jag sa att jag ville ha betonggolv i större delen av huset såg de mest ut  som frågetecken. De hade aldrig gjort det innan. Men jag googlade mig fram till information och kom tillsammans med byggmästaren fram till att vi kunde använda den gjutna betong-husgrunden som golv, säger Cissi.

Sagt och gjort, snickarna hyrde in en diamantslip och slipade och lackade hela bottenplan.
– Resultatet blev jättesnyggt och golvet är superskönt att gå på. Under finns värmeslingor som gör att golvet är varmt och skönt på vintern, och svalt på sommaren, berättar Cissi.
Från början var huset mest ett vitt skal inuti, men efter fem år i huset har Cissi och Nico boat in sig och fyllt på med många fiffiga och praktiska lösningar. Dessutom Cissi fått den utbyggnad hon ville ha.
– Jag tyckte att det började bli trångt och ville ha en separat matplats. Nico var inte så sugen på att bygga igen, men när jag med glimten i ögat lovade honom ett barn till så gick mina planer i lås och vi byggde ut, säger Cissi och skrattar glatt.

Av Anna Truelsen Foto Carina Olander
Scroll to Top