Fritidshuset som förvandlades till familjevilla

Hemma hos

Fritidshuset som förvandlades till familjevilla

Tomtens tallar står kvar. Men under dem har en liten oisolerad sommarstuga stegvis växt till en rymlig vitputsad villa full av vackra och personliga lösningar.

• 3 november, 2014

Här bor

Fritidshuset som förvandlades till familjevilla

Namn: Susanna och Johan Strandqvist, sonen Konrad 5 år och hundarna Indie och Yana.
Jobbar med: Susanna arbetar i familjeföretaget Ting Ute & Inne där hon bl a ritar trädgårdar och inreder offentliga miljöer. Johan är elektriker i grunden och arbetar med ljuskonsultation.
Huset: Ett 140 kvm stort vitputsat enplanshus i etage som ursprunglien var en 30 kvm stor sommarstuga i trä. På tomten finns också ett fristående hus på 60 kvm med tvättstuga, bastu, förråd och gästrum.

Fritidshuset som förvandlades till familjevilla
Dagens vitputsade hus i ett plan har inget gemensamt med den forna lilla mörka trästugan. Men tomtens uppvuxna träd har bevarats, bl a de två vackra tallarna närmast huset. Tallen har fått sällskap av bambu och murgröna. Det höga prydnadsgräset glansmiskantus står fint mot markens grå singel.
Fritidshuset som förvandlades till familjevilla
Hallen har ett generöst ljusinsläpp från liggande fönster i både vägg och dörr. Stolen är arvegods.
Fritidshuset som förvandlades till familjevilla
Samma klinkergolv som lagts i hallen passar till den strama köksinredningen i vitt och svart. Kök, Ikea. Kyl, frys, spis och fläkt, Siemens. Klinker, Veberöds Kakelkompani.
Fritidshuset som förvandlades till familjevilla
Köket och vardagsrummet, som tillhör det ursprungliga huset, har olika golvnivåer med olika material. I vardagsrummet svartlaserat trä, i köket klinker. Barstolarna har en vän till Susannas mamma gjort. Köksinredning, Ikea. Hyllplanen för kokböcker har Johan och Susanna själva byggt. Burkar från Ting. Vardagsrummets 50-talshylla med lådor, skjutdörrar och vitrinskåp är upphängd på väggen. Racerbilen fick Konrad av sin moster och morbror.
Fritidshuset som förvandlades till familjevilla
Vardagsrum och matplats skiljs åt av ett par trappsteg och en vitputsad mur. För att få vedförvaring så nära kaminen som möjligt tillkom en murad bänk med vedfack. Fårskinn från Skinwille. Vardagsrummets trägolv är original som slipats, svartlaserats och oljats.
Fritidshuset som förvandlades till familjevilla
Utbyggnaden som löper utmed husets östsida byggdes år 2000 och innehåller allrum, matplats och kök med fin kontakt med trädgården. Från soffhörnan i allrummet kommer man direkt ut på träaltanen via stora skjutdörrar av glas. I mitten står matbord och stolar från 1950-talet som fyndats på loppis. Lampor, ”Beat”, Tom Dixon. Golvvas från Ting.
Fritidshuset som förvandlades till familjevilla
Bortom matplatsen finns en skön sitthörna bestående av två Ikeasoffor från 1970-talet. Golvet här, liksom i hallen, är lagt med klinker med ett metalliskt utseende. Soffbord från Burma. Tavlor av Uno Svensson. Kelimkuddar från Turkiet och Burma. I ”String”-hyllan står krukor och keramikägg, från African Image. Uggla, Nordal. Klinker, Veberöds Kakelkompani.
Fritidshuset som förvandlades till familjevilla
Kaminen var det första Susanna och Johan installerade i huset. Golvkuddarna är klädda med fleece som är lätt att ta av och tvätta. Älghornet, som Johan hittat på en soptipp, är spraymålat i vitt. Kamin, Andersen. Vedkorg, Affari. Metallskåp och hylla, Ting Ute & Inne. Tavla av konstnärsduon Beck & Jung.
Fritidshuset som förvandlades till familjevilla
Sovrummet får en ombonad känsla av en heltäckningsmatta i mullvadsnyans. Framför terrassdörren ut mot trädgården hänger ett trädraperi, från Exotica. Matta, Färghuset. Skrivbord, Kajsas kök. Bordslampa från Ljus i Hus. Stolen är ett loppisfynd.
Fritidshuset som förvandlades till familjevilla
Fritidshuset som förvandlades till familjevilla
Det originella badrummet i två etage har svartmålat tak, kopparklädd vägg med sittbänk och nischer med belysning. En halvvägg och träpålar markerar nivåskillnaden. Golvet består av klinker, 20×20 cm, från Kakelcentralen. Taklampa av en kalebass från Turkiet.
Fritidshuset som förvandlades till familjevilla
Handfat och spegel finns mittemot sittbänken så att man kan slå sig ner för tandborstning. Halvväggen bredvid skiljer av mot det lägre etaget och utnyttjas för handdukar. Handfat, Ikea. Nischen bakom användes förr som skötplats. Spegel och handdukshållare, Ting Ute & Inne.
Fritidshuset som förvandlades till familjevilla
Uteplatsen har med tiden fått ett rejält trädäck i tryckimpregnerat trä under permanent tak som försetts med infravärme. Här vistas familjen gärna året om, även vintertid. Bordet har Johan själv gjort. Stolar, Ikea. Takbelysning, Ting. Lyktor, Villa Collection.
Fritidshuset som förvandlades till familjevilla
Den grå singeln fortsätter som markbeläggning på östsidan. Trampstenar i mörkare skiffer bryter av. Trappstegsplanteringarna med bambu, ormbunkar, japanskt bomullsgräs, murgröna och buxbom i olika former har Susanna ritat. Här med hunden Indie.
Fritidshuset som förvandlades till familjevilla
Susanna och Johan visste att de gav sig ut på en rejäl husresa när det lilla fritidshuset blev deras sommaren 2000. Samma år satte de i gång med den första tillbyggnaden.
Fritidshuset som förvandlades till familjevilla
Susanna och Johan visste att de gav sig ut på en rejäl husresa när det lilla fritidshuset blev deras sommaren 2000. Samma år satte de i gång med den första tillbyggnaden.
Fritidshuset som förvandlades till familjevilla
Stugan var 65 kvm i slutet av 1990-talet. I dag har Susanna och Johan Strandqvist byggt ut det till ett enplanshus på 140 kvm. De har själva ritat de nya delarna som bl a består av kök, allrum, entré och sovrum i lägre nivå än ursprungshuset.

Vissa behöver inte så lång tid för att bestämma sig för ett hus. Johan Strandqvist var inte ens inne i det. Det räckte med ett varv utanför den lilla stugan och en bekräftelse från medföljande snickare att det gick att bygga vidare på den. Susanna Strandqvist bara visste att det var helt rätt. Men så är de också två själar som älskar projekt.
– Jag är uppvuxen här i Gislövs Strandmark och kände till stugan sedan barnsben, säger Susanna. Då var det ett litet sommarhus i vitt trä med utedass som ägdes av två systrar. Två år innan huset blev vårt köptes det av ett äldre par som drog in vatten och el samt byggde till en liten toa och två små sovrum som fritidsisolerades.
– Invändigt var det verkligen två stugor. Den nya delen med plastmattor i rummen och mosaikvinyl på toan. Och så den ursprungliga oisolerade delen bakom, med trägolv i det enda rummet och ett minimalt 1950-tals kök i gult.

Två stugor blev en

Susanna visar bilderna som togs när de köpt huset midsommaren år 2000, en brun trästuga med farstubro och två pyttefönster i norr. Vart försvann den stugan? undrar man. Förvåningen stegras när man kommer in och möts av familjens personliga och skräddarsydda hem i olika etage, med mörka trä- och stengolv till vitputsade väggar. Förvaringsmöjligheterna är många och sinnrika, inrednings- och belysningsdetaljerna likaså. Ett öppet, trivsamt och ombonat hus, med möbler som andas västerländskt 1950-tal blandat med afrikanska och asiatiska uttryck. Många fönster och stort ljusinsläpp. Ingen arkitekthjälp. Bara egna idéer och visioner som förverkligats.

Bra bygga steg för steg

– Själva ritandet med skala och andra detaljer står jag för, men planlösningen liksom de praktiska detaljerna är både Johan och jag involverade i. Vi spånar och kläcker idéer tillsammans, säger Susanna.
Hon tycker att det varit en fördel att utgå från ett befintligt grundhus.
– Det kan föda idéer och lösningar som man inte hade kommit på om man byggt nytt från grunden. Här var vi tvungna att ta hänsyn till befintliga väggar och höjder, vilket gav ett mervärde i form av olika nivåer. Dessutom har vi enbart byggt ut med så mycket yta vi behöver. Det blir personligare så.
Förvandlingen skedde i tre steg. Det första år 2000 då huset tilläggsisolerades, kök och badrum byggdes till i österläge och fasaden vitputsades. Fyra år senare var det dags igen. Då byggdes ett separat hus på tomten för tvättstuga, förråd, bastu samt gästrum med toa och dusch. 2010, efter att familjen utökats med sonen Konrad, föll de sista pusselbitarna på plats. Då tillkom en rejäl hall med inbyggd förvaring bakom skjutdörrar och ytterligare ett sovrum. Susanna konstaterar att det var bra att renoveringen skedde stegvis. Man hinner känna efter.

Viktigt få huset att ”landa”

– Vi visste att vi ville ha ett praktiskt hus med öppen planlösning och stort ljusinsläpp. Det var också viktigt att ”landa” huset på den sluttande tomten.
Originalstugan hade en vanlig grund medan tillbyggnaden i brunt trä var gjord på torpargrund för att komma upp på samma nivå. Det såg märkligt ut. Genom att för-
lägga våra utbyggnader i markplan blev huset ordentligt landat, samtidigt som kök, badrum, hall och vårt sovrum hamnade på en nivå lägre, vilket gav en spännande planlösning i två etage.
– Efter sista tillbyggnaden blev planlösningen komplett. Det finns ett flyt och en rörelse i huset som vi uppskattar. Vi använder alla rum, det finns inga onödiga ytor.
Trä, koppar och varma toner har alltid tilltalat Susanna som beskriver sig själv och Johan som ”afrikanska” när det kommer till inredning. De har alltid tyckt om mörka golv och vita väggar liksom trä, läder och klinker.
Möbler och textilier är en blandning av fynd från loppisar, Blocket och resor till Bali, Thailand, Spanien och Portugal.
– Roligaste resan är dock vår egen husresa som inte nått vägs ände, skrattar Susanna.   

Text Pia Mattsson Foto Helene Toresdotter
Scroll to Top