Köket som flörtar både med industri- och medelhavskänsla

Inredning

Köket som flörtar både med industri- och medelhavskänsla

Det är klart att Mr Medelhav, Peter Englander, har Simrishamns mest medelhavsinspirerade kök. "Fast egentligen är köket bara det näst viktigaste rummet. På första plats kommer givetvis trädgården!"

• 16 oktober, 2014

Här bor

Köket som flörtar både med industri- och medelhavskänsla

Namn: Peter Englander och fem barn som kommer och går mellan resor och utbildningar.
Jobbar med: Peter är programledare, trädgårdsdesigner, författare och grundare av Apotekarns Trädgård i Simrishamn.
Köket: 10 kvm stort kök i ett 1950-talshus i Simrishamn.

Köket som flörtar både med industri- och medelhavskänsla
Peter Englander vill ha sommar året runt, särskilt i köket där detaljer i orange symboliserar solen och blått himlen. Spis och kylskåp från Smeg. Bord från Apotekarns Trädgård.
Köket som flörtar både med industri- och medelhavskänsla
Peter Englanders kök är litet och enkelt men har tack vare helkaklade väggar och öppna hyllor en omisskännlig medelhavsatmosfär. I spisen har otaliga lammstekar med vitlök och rosmarin tillagats. Kaklet är lätt att rengöra från olivoljan som stänker när Peter lagar mat. Spis, från Smeg.
Köket som flörtar både med industri- och medelhavskänsla
Orange kylskåp från Smeg.
Köket som flörtar både med industri- och medelhavskänsla
Orange är favoritfärgen och den vägg som inte är kaklad är målad i soligt orange. På hyllan står medelhavskryddor och porslin, från Apotekarns Trädgård.
Köket som flörtar både med industri- och medelhavskänsla
Ringblommorna går fint i färg med den gamla emaljerade kannan.
Köket som flörtar både med industri- och medelhavskänsla
”En är för lite! Jag letar efter fler orange tallrikar”, säger Peter Englander.
Köket som flörtar både med industri- och medelhavskänsla
I stället för att förvara lök och potatis i ett skafferi använder Peter en trälåda som står framme året runt.
Köket som flörtar både med industri- och medelhavskänsla
Färgklick i kök.
Köket som flörtar både med industri- och medelhavskänsla
Medelhavsköket är litet, bara 10 kvm, men bekvämt.

När trädgårdsdesignern och medelhavsälskaren Peter Englander flyttade in i sitt nyinköpta 50-talshus var köket den första prioriteringen.
– Fast egentligen är köket bara det näst viktigaste rummet. På första plats kommer givetvis trädgården! Men eftersom det inte var säsong när jag flyttade hit började jag med köket innan jag kastade mig ut, berättar Peter.
– Köket och trädgården hänger intimt ihop. Eftersom jag bor i Skåne äter vi ute stora delar av året, om det regnar eller blåser kallt sitter vi i orangeriet.

Men mitt i vintern då han suktar efter sol och värme, blå himmel och färgglada blommor, stillar han längtan med hjälp av färger och kryddor i köket. Den orange väggen är solen och det blå mosaikbordet är himlen. I köksfönstret finns rosmarin, basilika och timjan som används i maten, eftersom hans mat alltid har influenser från Medelhavet.
– Jag är hopplöst tematisk, folk kan bli tokiga på mig, säger Peter medan han jonglerar med tre apelsiner. Jag äter säkert 20 kilo apelsiner om året, mer än en siciliansk bonde.

Nära till allt

När han köpte kökets golvplattor och kakel fick han ”en arkitekt på köpet”. Men Peter tyckte att ritningen såg ut som alla andra kök och ritade om det.
– Köket på 10 kvadratmeter var hopplöst litet, men jag hade inga ambitioner att slå ut väggar. Jag tycker det är bekvämt med ett mindre kök där jag har nära till allt. Visst kan det vara trångt när vi är många. Men då placerar jag alla vid köksbordet med ett glas vin medan jag tar hand om den rosmarinspäckade lammsteken.

För att köket skulle få en utpräglad medelhavsstil valde han ett rutigt golv som även flirtar med husets ursprung i 1950-talet. Det vita kaklet täcker väggarna från golv till tak och påminner om mosaiken på sydligare breddgrader. Köket skulle vara enkelt, som ett sommarhus i Provence, utan märkvärdiga maskiner och prylar.
– Det jag absolut inte ville vara utan, var en gasspis. När jag ändå var i farten köpte jag också ett orange kylskåp.
Det blev ganska dyrt, så för att spara pengar rev han ut det gamla köket, forslade bort byggmaterial och målade själv det nya.
– Jag ville inte ha några traditionella köksskåp utan använde överblivet tegel som murades upp i sektioner. På väggen till höger om spisen skruvade jag upp ett par öppna hyllor där jag förvarar olika köksredskap.

I anslutning till köket har Peter ett stort skafferi som både rymmer mat, elprylar och en del porslin.
Två förebilder i Peters kök är Jamie Oliver och Per Morberg.
– De jobbar med en robusthet som tilltalar mig. Rejäla portioner utan snobberi. De verkar njuta av att vara i köket och laga mat till andra människor och det är det som matlagning går ut på för mig.
På frågan om han saknar något i köket kommer svaret pilsnabbt.
– Mer orange saker. Jag letar febrilt efter orange tallrikar. Jag älskar den färgen, säger Peter medan han skalar dagens tredje apelsin.

Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
Scroll to Top