Emmelie Renlund blev årets Isabelle-stipendiat

Nyheter

Emmelie Renlund blev årets Isabelle-stipendiat

Bland 500 sökande blev snickaren Emmelie Renlund årets Isabelle-stipendiat. Ett 25-årigt proffs som alltid vågat gå emot strömmen.

• 6 oktober, 2014

Emmelie Renlund blev årets Isabelle-stipendiat

Stipendiet instiftades 2010 av tv-profilen Isabelle Mc Allister som tröttnat på att det fanns så få kvinnliga förebilder inom byggbranschen.
– Jag hade stött på så mycket fördomar och mött så många kvinnor som blivit mobbade. Stipendiet ska vara en anledning för chefer att tänka till, och på sikt minska snedrekryteringen och fördomarna, säger Isabelle Mc Allister.
Att både okunskapen och ojämställdheten är utbredd, kan årets stipendiat bekräfta. Hon motarbetades starkt av såväl lärare under utbildningen som företag när hon sökte jobb.
– Läraren tyckte att kvinnor bara kunde bli målare ”det är de enda ni klarar.” Och alla manliga lärlingar i klassen fick sedan fast anställning, medan jag fick ”prova på”, berättar Emmelie Renlund.
Idag är bara en procent i byggbranschen kvinnor och tyvärr tror Emmelie att det kommer att dröja innan siffran stiger märkbart. Men små förändringar är på gång! I fjol nominerades till exempel drygt 100 kvinnor till stipendiet, i år var de över 500! Emmelie Renlund är också som första kvinna med i Byggnads förbundsstyrelse.
Det var därför ett ganska snabbt sammanträde för juryn, när de skulle bestämma vem som skulle få stipendiet.
– Emmelie brinner verkligen för att locka in fler kvinnor i byggbranschen och vägrar ge sig trots motstånd. Hon är en viktig och positiv kraft med gedigen erfarenhet av hur vardagen som bygghantverkare ser ut, säger jurymedlemmen, snickaren och tv-profilen Anders ”Arga snickaren” Öfvergård.

Hus & Hem är självklart med och sponsrar Isabelle-stipendiet och hoppas såklart att fler kvinnor vågar snickra – både professionellt och privat i framtiden.
Stipendiet är på 20 000 kronor och delades ut på årets Hem & Villa-mässa i Stockholm i samarbete med Rättviseförmedlingen.

Här är motiveringen:
”2014 års Isabellestipendiat har med osviklig envishet, kunskap och mod visat att det går att bryta förlegade normer och traditioner. Emmelie Renlund gör dagligen en avgörande insats för framtidens byggbransch genom sitt stora engagemang för alla människors lika värde. En sann
förebild och inspiratör som skriver historia.”

Av Anna Liljeberg
Scroll to Top