Kolonilott mitt i stan

Trädgård

Kolonilott mitt i stan

Anna och Nisse hade inga planer på att köpa sommarställe men när de fick nys om en liten stuga så kunde de inte låta bli att åka och titta. De föll direkt och nu lever de koloniliv hela sommaren!

• 8 augusti, 2014

Här bor

Kolonilott mitt i stan

Namn: Anna Bauer och Nisse Sjöman med barnen Blixa, 6 år, Agnes, 4 år, och Calle, 2 år.

Jobbar med: Anna är textilkonstnär och Nisse elevassistent.

Huset: En kolonistuga på 30 kvm + sovloft, byggd 1913 och belägen i Änggårdskolonin, Göteborg.

I början av 2010 fick Anna och Nisse ett tips av en vän att den lilla kolonilotten i Göteborg var till salu. Egentligen var de inte alls på jakt men det blev kärlek vid första ögonkastet och ägaren hade bråttom att sälja. Vips så hade Anna och Nisse blivit med kolonilott!

Kolonilott mitt i stan
Den lilla röda stugan från 1913 ligger inbäddad i grönska. På gamla bilder kan man se att den varit chokladbrun med vita fönster, vilket antagligen var originalfärgerna.

Koloniområdet ligger centralt i Göteborg, bara 15 minuters promenadväg från familjens lägenhet, vilket gör att de lätt kan ta sig dit när andan faller på. De gillar känslan att ha en sommarstuga så nära hemmet, och från slutet av april till en bit in i september flyttar de ut till stugan.

– Jag blir glad varenda gång jag ser stugan och det är väldigt bra att bo i kolonin när man har barn. Det är lätt att vara ute och leka och det finns alltid kompisar nära, säger Anna.

Renoverat med traditionella material

När Anna och Nisse tog över stugan så var den i hyggligt skick men de ville ändå sätta sin personliga prägel.

– Vi har gjort en del målningsjobb och smårenoveringar, men det är ju en kolonistuga så allt behöver inte vara tipptopp, säger Anna.

De har försökt använda traditionella material så långt som möjligt. Linoljefärg, lindrev och tjära till taket, till exempel. De större förändringar som de har gjort är att dra in vatten och avlopp.

– Vi såg nog direkt vad vi ville göra men sedan har det gått jättelångsamt, berättar Anna.

Det första två somrarna var Anna och Nisse ivriga och ville förändra mycket i huset, men det var svårt att få tiden att räcka till med små barn. Nu har de taggat ner lite och är glada för det som de faktiskt hinner med.

– Vi har nog ganska lika smak, men Nisse är den som grejar med stugan och jag den som håller på i trädgården, säger Anna.

Kolonilott mitt i stan

Fönstren är målade med grön linoljefärg och längsmed fasaden klättrar en vacker klematis.

Bersån är favoritplatsen

Trädgården var rätt vildvuxen när de flyttade in, men innehöll många gamla rosenbuskar, bärbuskar och fina växter.

– Jag har sparat de flesta växterna som fanns, men flyttat runt och delat dem som blivit för omfångsrika. Sedan har jag anlagt grönsaksland och planterat ännu fler rosenbuskar, berättar Anna.

Odlingen är ett stort intresse och planen är att odla så mycket ätbart som det finns plats för. Annars är bersån favoritplatsen vid stugan, en härlig plats att sitta vid och samla tankarna.

Nästa projekt i huset är eventuellt att bygga om den lilla snickarboden till ett sovrum för de vuxna. Så kan barnen sova på loftet.

– Men vi är som sagt inte så snabba! 

 

Kolonilott mitt i stan
I trädgården växer rosor, klematis och rosa flox. Anna tycker det är roligast att odla saker man kan äta: grönsaker, örter och bär. Planen är att odla så mycket ätbart som det finns plats för. Nisse tycker det är roligast att klippa gräs.
Kolonilott mitt i stan
Längsmed fasaden klättrar en vacker klematis.
Kolonilott mitt i stan
Fönstren är målade med grön linoljefärg.
Kolonilott mitt i stan
Bilder till vänster: Dörrknackaren köpte Annas föräldrar till henne på en resa i Prag. ”När vi såg den här tänkte vi genast på dig…”
Kolonilott mitt i stan
I hallen har familjen gjort plats i taket för att hänga tvätt. Broderiet med sjömannen heter ”Horny Sailor”, gjort av Anna. Det platsbyggda skåpet fanns redan och ger perfekt förvaring för kläder och skor.
Kolonilott mitt i stan
På golvet i köket ligger trasmattor köpta på loppis. Linoleumtrycket på väggen, ”Flicka med zebra”, har Anna gjort.
Kolonilott mitt i stan
Köket är litet och mysigt men känns ändå rymligt tack vare ljusa färger. De färgglada detaljerna livar upp. Broderiet ovanför fönstret heter ”Smällar man får ta”, av Anna Bauer.
Kolonilott mitt i stan
Kökssoffan fungerar också som bäddsoffa, från Ikea. Bordet fanns i stugan redan men blev ommålat, och stolarna från loppis målades i samma kulör.
Kolonilott mitt i stan
På loftet ligger familjens sovrum. Här sover de allihop. Korgarna på golvet fungerar som klädförvaring, från Tiger. Sängkläder, H&M Home. Kuddarna är Annas egna tryck.
Kolonilott mitt i stan
Badrummet är litet men rymmer alla funktioner man behöver. Väggarna av pärlspont är målade i mintgrönt.
Kolonilott mitt i stan
Av Johanna Flyckt Gashi Foto Lina Östling
Scroll to Top