7 uterum att trivas i

Trädgård

7 uterum att trivas i

Ett uterum kan bli ett riktigt njuterum! Men fundera igenom ett par saker först innan du sätter i gång bygget. Här är sju modeller som förlänger utomhussäsongen.

• 8 augusti, 2014

Den viktigaste frågan man bör ställa sig innan man bygger uterum är hur man vill använda det och hur stor del av året. Det har nämligen betydelse för valet av material och därmed också priset. Ska du bara använda det under sommaren räcker det kanske med en enklare inglasning. Vill du däremot använda rummet en bit in på hösten måste det vara isolerat. Prisskillnaden mellan ett sommarrum och vår/höst uterum är inte så stor medan prisklivet upp till ett vinterbonat uterum är stort.

Placering

Tänk ut läget på uterummet. Rakt söderläge kan vara härligt, men uterummet kan bli stekhett varma sommardagar om det har ett glas- eller genomskinligt plasttak. Ett isolerat tak kan dock göra att rummet innanför blir väldigt mörkt. Tänk också på hur du placerar uterummet i förhållande till huset. De flesta vill ha dörren nära kök eller vardagsrum. 

Kostnad

Ett uterum som levereras i delar kan kosta allt från 15 000 kronor till 250 000 kronor beroende på hur avancerat och hur välisolerat det ska vara. Dessutom måste man räkna in kostnaderna för grundarbetet.

Bygglov

Inglasning av en uteplats under tak, i direkt anslutning till ett hus, kan behöva bygglov eftersom det räknas som en tillbyggnad. Men de nya reglerna gör att du nu kan bygga ett uterum upp till 15 kvm utan. Om din fastighet ligger utanför detaljplan behöver du oftast inget bygglov för en liten tillbyggnad. Om uterummet byggs närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs det medgivande av grannen. Byggnadsnämnden i din kommun kan svara på vad som gäller för din fastighet. 

 

7 uterum att trivas i
Vinterträdgård natur
Tillverkare: Skånska Byggvaror.
Mått: 247×199 cm.
Pris: 16 395 kr (endast för vikdörrspartiet).
Material: Vikdörrspartiet är av trä med en aluminiumbeklädnad. Inglasningssystem med god isolerförmåga och ett u-värde på 1,7. Övrigt: I priset inkluderas allt som behövs för att montera samt en utförlig monteringsanvisning.
Mer info: www.skanskabyggvaror.se
7 uterum att trivas i
Vision
Tillverkare: Willab Garden.
Mått: 19 kvm.
Pris: 51 578 kr.
Material: Okapad och obehandlad limträstomme, isolertak med profilsystem och uterumspartier med säkerhetsglas.
Övrigt: Montering ingår inte. Golvvärme finns som tillval liksom grundkit och hängrännesats.
Mer info: Willabgarden.se
7 uterum att trivas i
Villa
Tillverkare: Zabra.
Mått: Anpassas efter önskemål.
Pris: 98 000 kr.
Material: Underhållsfri aluminium i stommar och skjutpartier. Alla skjutdörrar och övriga detaljer kan pulverlackeras för att passa in i den miljö där de ska placeras.
Övrigt: Taksystemet gör det möjligt att öppna hela taket, manuellt eller via motordrift. Frakt ingår i priset. Byggsatserna levereras med monteringsanvisningar. Skjutdörrarna kan fås utan eller med spröjs på valfri höjd.
Mer info: www.zabra.se
7 uterum att trivas i
D-line sommar
Tillverkare: Santex.
Pris: Ca 215 000 kr.
Mått: 430×330 cm.
Material: Stomme i limträ med aluminiumbeklädd utsida. Skjutdörrar med 3-glasisoler (säkerhetsglas) med låga u-värden. Komplett isolerglas i hela taket.
Övrigt: Inbyggt vattenavrinningssystem och lås ingår. Inbyggd LED-belysning, markiser eller lamellgardiner kan väljas till.
Mer info: www.santex.se
7 uterum att trivas i
Ancona vinterträdgård
Tillverkare: Classicum
Mått: Måttanpassas efter kundens behov, maxbredd 10 m.
Pris: Från ca 15 000 kr/kvm.
Material: Profilsystem i aluminium, isolerat med frigolit. Isolerglas i både tak och väggar med tjocklek från 22–45 mm. Uterummet måste byggas på en isolerad sockel och kan då ha golvvärme och klinker.
Övrigt: Grundarbete, el, värme och frakt ingår inte i priset. Välj mellan enkla eller dubbla skjutdörrar eller slagdörrar.
Mer info: www.classicum.se
7 uterum att trivas i
Optimal s30
Tillverkare: Skånska Byggvaror.
Mått: 22 kvm.
Pris: 45 000 kr.
Material: Stomme av limträ, 10 mm kanalplasttak och skjutdörrar med enkelglas.
Övrigt: Skjutdörrspartierna har en hel karm med hakregellåsning med nyckel från utsida och insida samt säkerhetsglas som standard.
Mer info: www.skanskabyggvaror.se
7 uterum att trivas i
Uterum
Tillverkare: JTB.
Mått: Anpassas efter kunds önskemål, inga färdiga paketlösningar. Det här exemplet ca 700×450 cm.
Pris: 190 000 kr.
Material: Klassiskt limträ, kanalplasttak, egentillverkade skjutpartier och golvet är sibirisk lärktrall.
Övrigt: Skräddarsyr limträstomme och skjutpartier så att uterummet blir precis enligt önskemål.
Mer info: www.jtbuterum.se
Av Ebba Zettergren
Scroll to Top