Trädgårdsskolan del 4: Trädgårdens tak

Trädgård

Trädgårdsskolan del 4: Trädgårdens tak

Även i trädgården behövs tak över huvudet. Oavsett om det är parasoll, träd, pergola eller hela växthus gör de mycket för helheten. I fjärde delen av Hus & Hems trädgårdsskola har vi samlat de bästa idéerna för tak i grönskan.

• 7 augusti, 2014

1. Grön passage

Trädgårdsskolan del 4: Trädgårdens tak

En längre passage med öppningar på sidorna som leder ut till olika delar av trädgården skapar dynamik i en platt trädgård. Liggande läkt hjälper växterna att klättra och skapa gröna väggar på höjden. En riktig tillgång blir passagen när vinrankan klättrat upp och gröna druvor hänger ner från taket. Eller när klätterrosen med sin klematiskompis hittar genvägar genom taket upp mot himlen.

2. Ge plexi en chans

Trädgårdsskolan del 4: Trädgårdens tak

Plexiglas eller plasttak låter kanske inte så kul, men det är praktiskt och kan lätt döljas med slingrande växter, vassmattor eller tyg. Att kunna sitta ute en varm, men regnig sommarnatt utan att bli blöt är härligt! Plexiglas går att beställa i olika kulörer. Tänk på att göra taket större än själva matplatsen, det regnar gärna från sidan när man ska ha fest.

3. Snabba taket

Trädgårdsskolan del 4: Trädgårdens tak

Ett segel ramar in uteplatsen och ger myskänsla på minuten. Det skyddar mot dagg och duggregn, men när de stora dropparna börjar falla är det dags att gå in. Segel finns att köpa i bygghandeln i olika kulörer, men man kan också måttbeställa hos segelmakaren.

4. Portal av stege

Trädgårdsskolan del 4: Trädgårdens tak

Här har grusgången fått ett tak genom att två olika byggnader förenats. På en liggande ”stege” tar sig klätterrosen över från det moderna växthuset till det äldre uthuset. Detta tak hjälper de två byggnaderna från olika tidsepoker att bilda en bättre enhet. Dessutom blir det en lummig portal som välkomnar besökarna.

5. Träd som skuggar

Trädgårdsskolan del 4: Trädgårdens tak

Många tycker att gamla fruktträd och höga tallar är till besvär med fallfrukt och kottar. Tänk om! Träden utgör en stor del av trädgårdens personlighet. Höjden, formen och grenarna kan anpassas genom beskärning om de vuxit sig för stora. Här är tallen utropstecknet som med hjälp av trädäcket binds samman med uteplatsen framför. Varma dagar ger tallen skön skugga, då kan man ligga under den stora kronan och läsa eller titta på fåglar.

6. Lyxig plats för två

Trädgårdsskolan del 4: Trädgårdens tak

En lyxig plats i trädgården med vattenblänk, vindskydd och sköna vilstolar under ett fast tak. Har man inte en damm i trädgården kan man anlägga en liknande plats med tak som ett avbrott i en längre rabatt, eller längs en bit fasad som behöver piggas upp.

7. Rosenbåge

Trädgårdsskolan del 4: Trädgårdens tak

Många busk- och klätterrosor växer sig stora och höga på ett par, tre år och blir vackra som tak i en rosenbåge. Bågen böjer man lätt till av ett eller två armeringsjärn. Stick ner dem i ca 30 cm långa rör så hålls järnen på plats. Man kan även gjuta ner järnen i marken. Vill man ha dem jämnt böjda kan man be en smed om hjälp. Men tänk på att grenarna kommer att dölja bågen ganska snart. Honungsrosen på bilden har ett kraftfullt växtsätt och sprider en underbar doft. Bågen kan exempelvis markera en ingång till tomten, till grönsakslandet eller uteplatsen. Extra fin är den förstås över rosenbersån.

8. Uterum under glastak

Trädgårdsskolan del 4: Trädgårdens tak

Ett växthus, eller ett uterum i glas, där man kan njuta av trädgården även blåsiga och kalla dagar är något alla nordbor vill ha. Den här konstruktionen är en förlängning av ett bostadshus med utgång från köket och vidare ut. Uterummet förlänger vår korta odlarsäsong med flera månader. Det kan också användas för övervintring av känsliga växter. Med ett par plusgrader under de kalla månaderna klarar sig rosmarin, citron- och olivträd här. Mitt på sommaren blir det hett bakom glaset. Då behöver man skugga rutorna med hjälp av textil, eller som här, vinrankor.

9. Fast tak och parasoll

Trädgårdsskolan del 4: Trädgårdens tak

Ett fast tak över uteköket i kombination med ett parasoll över matplatsen ger flexibilitet, det blir lättare att anpassa sig efter vädret. En av flera fördelar med ett fast tak är att slippa släpa ut kuddar och andra textilier varje gång man vill sitta ute. Ett tak stoppar inte bara regnet utan även daggen som gör textilier våta även regnfria nätter. Men tänk på att taket ska luta så att vattnet kan rinna av.

10. Växande tak

Trädgårdsskolan del 4: Trädgårdens tak

Tidigt på våren efter den långa och kalla vintern vill man njuta av varenda solstråle. Ett par månader senare när solen gassar, letar vi oss till skuggan. Då är ett tak av exempelvis vinrankor eller blåregn det perfekta valet, eftersom bladen vecklas ut i början av sommaren. Stålkonstruktionen på bilden är byggd av galvaniserade fyrkantsrör och ger en tydlig rumskänsla. För att rama in platsen ytterligare har man fäst ett armeringsnät på mitten med en klätterväxt som letar sig upp mot himlen.

 

Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
Scroll to Top