Hälsa välkommen med en grind

Fixa

Hälsa välkommen med en grind

En vacker grind bjuder in mer än den stänger ute. Den här bygger du lätt själv efter vår ritning.

• 7 augusti, 2014

Det här behöver du

Tryckimpregnerad stolpe 70×70 mm:

2 st à 2 400 mm (A)

1 st à 1 430 mm (B)

Planhyvlat virke 21×45 mm:

2 st à 1 035 mm (C)

1 st à 1 095 mm (D)

12 st à 1 100 mm (E)

Grus

Sten

Grovbetong

Träskruv

Hakgångjärn 400 mm, 2 st

Grindklinka

Linoljefärg i valfri kulör

Hälsa välkommen med en grind
Den färdiga grinden.
Hälsa välkommen med en grind
Ritningen hittar du i stort format under fliken ”Stora bilder”ovan.

Vad kan vara mer välkomnande än en grind på glänt? Men den ska vara väl upphängd, i bra skick, ha en vacker kulör och passa bra i sitt sammanhang. Den här grinden uppfyller allt detta och lite till. Med det slingrande bladverket på överliggaren bidrar den till en perfekt inramning i bästa Carl Larsson-stil. Kanske finns det redan ett gammalt grindhål som gapar tomt och ödsligt? I så fall – fyll igen det och återställ den forna helheten.

Gör så här:

1. Gräv hål och sätt ner stolparna A. Fyll på med grus och sten och packa väl.

2. Se till att stolparna står rakt och staga ordentligt. Skruva fast överliggaren B. Gjut runt stolparna. Följ tillverkarens instruktioner vad gäller exempelvis vattning av betongen under brinntiden.

3. Lägg listerna C på ett plant underlag och med rätt avstånd från varandra. Lägg listen D diagonalt emellan. D ska placeras så att den är längst från gångjärnen på den övre C. Markera på D hur den ska kapas i ändarna. Såga efter markeringarna och lägg den på plats igen. Markera och såga urtag på båda C i enlighet med den lilla bilden, och skruva fast D i C.

4. Lägg listerna E ovanpå C och D. Såga 22 små bitar av listen 21×45 mm och lägg som distanser mellan E så att det blir samma avstånd mellan spjälorna – det vill säga 45 mm. Kontrollera att E kommer vinkelrätt mot C. Limma och skruva fast listerna E i C och D.

5. Rita den svängda linjen på grindens överkant genom att hålla en tunn böjd mot spjälorna och följa den med pennan. Ett annat sätt är att ställa upp grinden och hålla ett tungt rep mot spjälorna och rita efter den svängda linjen. Såga med sticksåg.

6. Måla och låt torka.

7. Montera gångjärnen och sätt upp grinden. Avsluta med att montera en vacker grindklinka.

Av INGEMAR GENS FOTO LINA ÖSTLING KONSTRUKTION OCH RITNING ANDERS JEPPSSON
Scroll to Top