Förälskad i 50-tal

Hemma hos

Förälskad i 50-tal

Det sa bara klick när Caroline och Andreas mötte sitt arkitektritade 50-talsradhus. Allt stämde. Läget, tidsandan och den genomtänkta planeringen.

• 7 augusti, 2014

Här bor

Förälskad i 50-tal

Namn: Caroline och Andreas Bielkhammar med barnen Rebecca och Vendela.

Jobbar med: Caroline arbetar med social integration och Andreas inom fastighetsbranschen.

Huset: Radhus på 149 kvm, byggt 1956, Norrköping.

Arkitekt: Arkitekt Rune Hellgren.

Typiskt för 50-talshuset

  • Mustiga färger som vinrött och petroleumgrönt.
  • Mjuka, organiska former, som i en svängd trappa.
  • Teak och andra ädla träslag är högsta mode.
  • Innerdörrar med faner av mahogny.
  • Vardagsrumsdörrar har ofta etsade glasrutor.
  • Fönsterbrädor av sten och
    kolmårdsmarmor.

Förälskad i 50-tal
Det var kärlek vid första ögonkastet när Caroline och Andreas hittade sitt drömhus. Radhuset är i dag renoverat från grunden, men 50-tals- känslan finns kvar. På terrassen möbler från Grythyttan. Betongkrukor från Pias Botaniska.
Förälskad i 50-tal
Affisch på väggen, från 1969, en present från Andreas morbror. Lampan i hörnet designad för svenska ambassaden i Berlin, Atelje Lyktan. Safaristol, loppisfynd.
Förälskad i 50-tal
Handvävd matta från Sicilien. Bord i teak från Nostalgiladan. Lampa ”Bumling”, second hand. Danska stolar i teak och svart skinn, Bacchus Antik. Grön orkidékruka, Svenskt Tenn. Radion är hittegods. Klockan ”Ball Clock”, design George Nelson. Industrilampor, second hand.
Förälskad i 50-tal
Köksskåpens stommar, Kvik. Köksluckor från Lacken i Söderköping. Kökshandtag, Teofils beslag.
Förälskad i 50-tal
Bord i teak från Nostalgiladan. Lampa ”Bumling”, second hand. Porslinet ”Adam”, ”Eva” och ”Berså”, Gustavsberg, från olika antikaffärer. Bordsunderlägg och tapet ”Eldblomma”, design Josef Frank, Svenskt Tenn. Salt, peppar och sockerströare från Gense.
Förälskad i 50-tal
Skåp från 50-talet, Matta ”Stockholm” från Ikea.
Förälskad i 50-tal
Soffa ”Accent” från Swedese. Soffbord designat av Morten Voss för Fritz Hansen. Kuddar med tyg från Marimekko. Trumman och de afrikanska figurerna köptes under resor i Västafrika. Golvlampa, loppisfynd.
Förälskad i 50-tal
De blå fåtöljerna är arvegods. Kuddarna har Caroline sytt av Marimekkotyg.
Förälskad i 50-tal
Retroinspirerat barnrum. Lampa, Gabriellas leklåda. Matta, Åhléns. Bokhylla från Nostalgiladan. De små träfigurerna kommer från Tjeckien.
Förälskad i 50-tal
Tittskåpet har Caroline tillverkat själv.
Förälskad i 50-tal
Överkastet har Carolina sytt. Möbler second hand.
Förälskad i 50-tal
Radhus i tre plan med en trappa som binder ihop våningarna. Nedervåning med vardagsrum och kök. Övervåning med sovrumsdel. Källare med allrum och garage.

Caroline och Andreas hade precis flyttat ihop i en vacker 20-talslägenhet i centrala Norrköping. De stormtrivdes och hade inte en tanke på att köpa hus. Men så dök annonsen upp på nätet, ett 50-talsradhus med originalinredning var till salu. Andreas blev entusiastisk och övertalade Caroline att de skulle åka och titta.

– På väg till visningen promenerade vi genom Vrinneviskogens naturreservat med sina mäktiga ekhagar. När vi kom ut i en skogsglänta såg vi den arkitektritade radhuslängan på avstånd. Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Andreas.

– Läget nära naturen är fantastiskt! Vi kände att här ville vi bo, fortsätter Caroline.

Caroline och Andreas, som båda är intresserade av retrodesign blev ännu mer hänförda när de klev in i bostaden. I huset fanns många vackra originaldetaljer från 50-talet bevarade; det stora panoramafönstret, den fina ekparketten, panelen i taket och köksskåpen av massivt trä anpassade till takhöjden.

– Huset var inte i bästa skick så vi hoppades att de andra spekulanterna inte skulle upptäcka vad som dolde sig bakom den slitna ytan, säger Andreas.

Paret förlorade budgivningen och frustrationen var stor. Men efter två veckor ringde mäklaren och berättade att köparna hade hoppat av och att huset kunde bli deras om de var intresserade.

Tidstypisk känsla

I år är det tre år sedan Caroline och Andreas flyttade in i radhuset. Trots en omfattande renovering ser det mesta ut som det gjorde när det begav sig. Paret har haft ambitionen att behålla den tidstypiska känslan i huset.

– Huset har en skön atmosfär, en själ som vi ville bevara, säger Caroline. 

På 1950-talet pågick en arkitekttävling i Norrköping där flera arkitekter hade till uppgift att rita olika hus på samma gata. Arkitekten Rune Hellgren som ritade Caroline och Andreas radhus var en av vinnarna. ”Rymd, ljus och närhet” var hans motto och det avspeglar sig tydligt i huset på Vrinnevigatan.

Förälskad i 50-tal

Soffa ”Accent” från Swedese. Soffbord designat av Morten Voss för Fritz Hansen.

 

Trots att radhuset har en källarvåning, ett mellanplan och en övervåning har arkitekten, genom att placera en trappa som leder genom hela huset, lyckats skapa en känsla att allt hänger ihop.

– Med två små barn är det perfekt att kunna pyssla i köket och samtidigt ha bra kontakt med resten av huset, säger Caroline.

– Allt är så smart planerat! Tänk så fiffigt att välja kalksten på hallgolvet och på golvet vid köksentrén ut till terassen. Perfekt på somrarna när alla springer ut och in mellan kök och terrass, säger Andreas.

Trädgård nästa projekt

När det gäller inredning är Andreas den som föredrar designklassiker. Carolina tycker om den bohemiska stilen och återanvänder gärna gamla prylar. Men båda är överens om att kombinationen teak och svart skinn är en fullträff.

Förälskad i 50-tal

Bord i teak från Nostalgiladan. Lampa ”Bumling”, second hand.

 

– När vi inreder låter vi det ta tid. Vi vet vad vi vill ha och ger inte upp förrän vi hittar det. Det tog tre år för oss att hitta rätt utelampa, så det blev många vintrar vi famlade i mörkret för att hitta nyckelhålet, säger Caroline och skrattar.

När paret flyttade in var uteplatsen skuggad av en yvig, spretande gran och förvuxna växter klättrade på fasaden. Något som Caroline och Andreas rensade bort samtidigt som de renoverade huset. Det som återstår nu är att sätta tänderna i trädgården.

– Vi har nosat upp gamla originalritningar på de trädgårdar som anlades här på 50-talet. Vi vill ju helst skapa en trädgård med en karaktär som passar huset, säger Andreas.

Carolines bästa inredningstips:

1. Placera dina möbler på ett nytt sätt, det kan det bli en stor förändring i rummet.

2. Köp inte bara nytt. Förändra genom att måla om eller klä om möbler med nytt tyg.

3. Ge rummen flera funktioner. En hall kan också vara arbetsplats eller bibliotek.

4. Förvaring är a och o. Dölj så mycket det går.                  

Text Frida Funemyr Foto Erika Stenlund
Scroll to Top