Test: Bärbara högtalare

Konsument

Test: Bärbara högtalare

Ta med dig musiken ut på picknicken, festen eller resan. Med en trådlös högtalare går det smidigt. Vi testar sex modeller.

• 29 juli, 2014

Så testade vi

Wiseguide har testat sex portabla högtalare med bluetooth-anslutning. Högtalarna har testats inomhus och utomhus. Som referensmaterial har ljudfiler med bland annat pop, rock, jazz och pratradio använts. Batteritiden är den från tillverkaren angivna och har inte uppmätts under testet. Produkterna är betygsatta efter kriterierna kapacitet, kvalitet, funktioner, design och prisvärde. Maxbetyg är 5.

Test: Bärbara högtalare
Varumärke/modell: Jawbone Jambox
Cirkapris: 1000 kr
Stöd för apt-x: Nej
Högtalartelefon: Ja
Uteffekt: 8 W
Batteritid: 10 tim
Vikt: 347 g
Mått: 151x40x57 mm
Omdöme: Kompakt. Greppvänlig, enkla kontroller. Design i världsklass. Ljudet är sällan fantastiskt, men låter alltid acceptabelt oavsett förutsättningar. Maxvolymen är väl låg och fyller nätt och jämnt ett rum. Utomhus kan det bli problem.
Betyg: 4/5
Test: Bärbara högtalare
Varumärke/modell: Jabra Solemate
Cirkapris: 1300 kr
Stöd för apt-x: Nej
Högtalartelefon: Ja
Uteffekt: Uppgift saknas
Batteritid: 10 tim
Vikt: 610 g
Mått: 172x64x70 mm
Omdöme: Kabel för analog anslutning till musikspelare är ett plus. Inbyggd mikrofon för samtal till den anslutna mobilen. Ljudmässigt är det övre registret nedtonat, bra när man lyssnar på pratradio eller gammal pop. I andra fall låter det som att det ligger en filt över högtalaren.
Betyg: 4/5
Test: Bärbara högtalare
Varumärke/modell: JBL Charge
Cirkapris: 1500 kr
Stöd för apt-x: Nej
Högtalartelefon: Nej
Uteffekt: 2×5 W
Batteritid: 12 tim
Vikt: 450 g
Mått: 74×175 mm
Omdöme: Stor, vilket innebär i regel större ljud. Dold under en lucka hittar du en usb-kontakt. På ena kortsidan finns en så kallad basreflexport som bidrar till fylligare och varmare ljud än de andra modellerna. En fördel om man vill rocka loss i trädgården.
Betyg: 4/5
Test: Bärbara högtalare
Varumärke/modell: Braven 710
Cirkapris: 1800 kr
Stöd för apt-x: Ja
Högtalartelefon: Ja
Uteffekt: 2×3 W
Batteritid: 12 tim
Vikt: 388 g
Mått: 159x67x46 mm
Omdöme: Högtalare med finesser och hög ljudkvalitet. Möjligt att parkoppla högtalaren genom att hålla mobilen mot den. Vattentålig med IP-klass IPX5, vilket betyder att den tål att sköljas. Ljudmässigt är högtalaren väldigt bra. Klart bäst i test.
Betyg: 5/5
Test: Bärbara högtalare
Varumärke/modell: Beats Pill
Cirkapris: 1800 kr
Stöd för apt-x: Ja
Högtalartelefon: Ja
Uteffekt: 12 W
Batteritid: 7 tim
Vikt: 300 g
Mått: 190×46 mm
Omdöme: Väldesignad till utseende och funktion. Den tekniska nivån hög. Du kan synka två enheter genom att vidröra dem. Kan seriekopplas för stereokänsla. Ljudkvaliteten lever inte upp till prisklassen. Spelar högt, men ljudet är vasst.
Betyg: 3/5
Test: Bärbara högtalare
Varumärke/modell: Monster Clarity HD Micro
Cirkapris: 200 kr
Stöd för apt-x: Ja
Högtalartelefon: Ja
Uteffekt: Uppgift saknas
Batteritid: 5 tim
Vikt: 230 g
Mått: 181x81x39 mm
Omdöme: Enkel högtalare med linjeingång bak och kontroller för volym och synkning på toppen. Ljudet antag-ligen det mest korrekta i testet i bemärkelsen ”rak frekvensgång”. Här ger det ett något platt intryck i de flesta fall, och basen är tam.
Betyg: 3/5

Mobiltelefoner och surfplattor har mycket högre prestanda i dag än vad datorer hade för tio år sedan. Men vissa saker är svåra att utveckla, exempelvis bra ljud. Lösningen är externa högtalare, och smidigast är de trådlösa modellerna.

Trådlöst ljud finns i ett antal varianter. Flera tillverkare jobbar med helt egna lösningar. För dig som vill använda högtalarna utan tillgång till hemmanätverket, till exempel utomhus eller på resande fot, är det bluetooth som gäller. Bluetooth är en trådlös överföringsteknik som fungerar ”enhet-till-enhet” och kan därför användas var som helst.

Det finns dock några nackdelar med tekniken. En är parkoppling. För att kunna spela upp något från en mobil i en högtalare måste enheterna synkas, och när det är gjort kan i regel ingen annan enhet anslutas förrän den första har stängts av. Räckvidden är också begränsad. Tio meter är en vanlig maxgräns. En tredje faktor är försämrat ljud. En ny komprimeringsteknik för bluetooth, kallad apt-x, tar bort problemet till viss del.

I testet tittar vi på sex portabla bluetooth-högtalare med inbyggt batteri, som är små nog att ha i väskan. Ungefär hälften av modellerna har väldigt god ljudkvalitet. Braven blir testvinnare med höga poäng på alla lyssningstester kombinerat med många smarta finesser. 

Av Henrik Persson/WiseGuide
Scroll to Top