Konsten att förvandla en barack

Hemma hos

Konsten att förvandla en barack

Det såg ut som en barack på en fotbollsplan. Men med en grundlig renovering – och öga för konst och vackra former – har Lasse och Kicki förvandlat både huset och trädgården.

• 29 juli, 2014

Här bor

Konsten att förvandla en barack

Namn: Kicki Persson Nordell, Lasse Nordell och dvärgschnauzern Nixon.

Jobbar med: Kicki är art director inom digital marknadsföring, Lasse är produktionsledare i den grafiska branschen.

Huset: Stenhus på 120 kvadratmeter. Ursprungligen en kolonistuga som byggts på i omgångar, första utbyggnaden 1954 och andra 1964. Totalrenoverat 2002.

Konsten att förvandla en barack
Huset som från början var en kolonistuga är nu 120 kvm. Tomten är plan och Kicki och Lasse Nordell har jobbat mycket medvetet för att få fram böljande former i trädgården.
Konsten att förvandla en barack
Altandörrarna vid den luftiga matplatsen gör det lätt att kliva rakt ut i trädgården. ”Bull Chair”, PP518, av Hans Wegner. Tjurhorn i aluminium, Lauritz.com. Vas ”Fanny”, Klong. Stolar av Charles Eames.
Konsten att förvandla en barack
Många innerväggar har tagits bort. Stol vid fönster, ”Stingray Rocker” av Thomas Pedersen. Lampa, ”Tati Table Lamp”, Kartell. Matta, ”Puzzle Rug Imperial”, Fab. Hyllor, Montana. Hunden Nixon är avbildad av Kicki Persson Nordell.
Konsten att förvandla en barack
Rabattens böjda kant är markerad med sten för att den vackra formen ska bli tydlig.
Konsten att förvandla en barack
Vardagsrummet är sparsamt möblerat, här finns i stället mycket konst. Golvet består av sandsten och ekparkett i original. Motorcykeln är en skulptur av Bob Pasterkamp. Tavla vid kaminen av Bjørn Ignatius Øckenholt. Kamin från Hwam kamin. Soffor, ”Arild”, Ikea. Soffbord av Poul Cadovius. Fåtölj, design Hans Wegner. Skinnet av springbock är köpt i Sydafrika.
Konsten att förvandla en barack
Köket är avskalat i vitt och grått. Golvet består av hållbart gummi. Kök, Ikea. Spishäll, Electrolux. Kran, Tapwell. Golv, ”Pastill”, Trelleborg Elastomer Laminates.
Konsten att förvandla en barack
Det lilla förrådet på altanen är den ursprungliga kolonistugan och den soliga hörnan har blivit en perfekt uteplats. Loungemöblerna är köpta på nätet. Matta, Rusta.
Konsten att förvandla en barack
Tavlan bakom soffan är köpt i Thailand. Soffor, ”Arild”, Ikea. Soffbord av Poul Cadovius. Fåtöljen, design Hans Wegner, är ett auktionsfynd.
Konsten att förvandla en barack
Mattan är arvegods. Skrivbord, Ikea. Skrivbordsstol, Ilva.
Konsten att förvandla en barack
Hallens golv består både av sandsten och ekparkett. Skulptur, av Daisy Nasser. Lykta, Homeville.
Konsten att förvandla en barack
Sovrummet får plats under snedtaket och blir extra ljust tack vare ett takfönster och en liten balkong. Spegeln är arvegods från Kickis mamma. Den stora bokstaven är ett containerfynd från en ombyggnad av ett hotell i Malmö.
Konsten att förvandla en barack
Lasse har själv byggt pergolan som sträcker sig längs husets långsida. Här växer bland annat blåregn. Lampa, Ikea.
Konsten att förvandla en barack
Det 120 kvm stora huset var efter sina utbyggnader uppdelat i många smårum. I den senaste renoveringen revs många innerväggar så att entré, vardagsrum och matrum nu går i ett.
Konsten att förvandla en barack
Även vinden isolerades och inreddes till sovrum.

Kan man verkligen bo här? Lasse var skeptisk till en början. Huset som från början varit en kolonistuga såg ut som en barack, och tomten runt den var platt som en fotbollsplan. Kolonistugan hade byggts på i omgångar, första utbyggnaden 1954 och andra tio år senare. Men både han och Kicki insåg att ”baracken” kunde utvecklas till något riktigt bra.

– Tomtens läge var super. Nära havet, parker och city, men ändå ett tyst och lugnt område i västra Malmö.

Trots det var intresset för huset svalt. Det fanns egentligen bara en annan spekulant, och han var mest intresserad av att riva och bygga nytt.

– Det slutade med att vi kunde pruta ner priset rejält, berättar Kicki.

Huset på 120 kvadratmeter bestod av en råvind, massor av smårum och ännu fler gabondörrar.

– Nu gällde det att ta på sig planlösningsglasögonen. Vi var överens om att vi måste skala av och riva flera innerväggar och att råvinden skulle inredas till sovrum. När vi började riva väggarna upptäckte vi att det fanns stora fuktskador. Hela parkettgolvet fick plockas upp för att vi skulle kunna kontrollera att bjälklaget inte var genomruttet. Men som tur var behövde vi bara sätta in ett avfuktningssystem, berättar Lasse. 

Konsten att förvandla en barack

Altandörrarna vid den luftiga matplatsen gör det lätt att kliva rakt ut i trädgården.

Pussel av parkett

När han plockade upp golvet var han smart nog att markera varje stav i parketten, likt ett gigantiskt pussel, för att sedan kunna lägga tillbaka det i samma mönster.

– Sedan slipade och oljade vi in golvet, vilket tyvärr inte funkade så bra. Oljan torkade in för snabbt på grund av det stora ljusinsläppet i vardagsrummet, så strumporna fastnade i det torra träet.

Inte heller när de prövade att vaxa golvet blev det någon långvarig lösning. Det tålde inte smuts och vatten som hunden Nixon drog in, så golvet fick slipas igen och mattlackas. Den övriga planen för renoveringen följdes, Lasse och Kicki rev innerväggar, byggde upp nya och snabbrenoverade köket. Nya större fönster sattes in. Vinden isolerades och fick toalett, takfönster, parkettgolv och balkongdörrar med utsikt över den nya pergolan som Lasse byggt.

– Den kom till efter ett antal misslyckade försök att få gräs att växa i halvskuggan, det blev mest lervälling, berättar han. Nu bildar klättrande kaprifol, rosor och murgröna en portal längs sidan av huset.

Från början var Kicki och Lasse inne på att trädgården skulle vara avskalad, åt det japanska hållet.

– Det fanns nästan ingenting på tomten, förutom en djungel med sly längs tomtgränserna. Men när vi började röja där hittade vi en del spännande saker, som tujaväggen. Först var vi övertygade om att den skulle jämnas med marken, men nu när den är formklippt fungerar den som en rektangulär grön fond. Där fanns också knotiga gamla fruktträd som någon en gång i tiden planterat i koloniträdgården och ett hav av ormbunkar som dök upp till våren.

Konsten att förvandla en barack

Lasse har själv byggt pergolan som sträcker sig längs husets långsida. Här växer bland annat blåregn.

– Allt detta ville vi ta vara på! De japanska trädgårds-idealen flöt allt längre bort i takt med att intresset för den trädgård som redan fanns ökade. Vi kände mer och mer att vi ville att trädgården skulle bölja, de raka kanterna ersattes med rabatter i organiska former och rumsindelningen började ta form. Vi ser trädgården som en förlängning av huset, som expanderar med 1 000 kvadratmeter på sommaren, förklarar Lasse.

– Jag har köpt massor av växter på blocket, bland annat den stora agaven som är över 40 år gammal och det gigantiska buxbomsklotet på framsidan. Men också stora ormbunkar och en vinstock som var över 70 år gammal. Stora exemplar av vissa växter går ofta inte att få tag på i plantskolor. Och om de finns, kostar de en förmögenhet. Man har mycket att vinna på att leta runt på nätet, tipsar Lasse.

Baksidan av huset är insynsskyddad med flera sköna sittplatser. På framsidan byggs en ny uteplats och en ateljé till Kicki.

– Jag har tecknat sedan jag var barn och för åtta år sedan började jag blanda olika tekniker. Tallrikarna och kuddarna har jag köpt och sedan printat med egna motiv, förklarar Kicki.

Hennes alster hjälper till att sätta prägel på hela hemmet.

– Det som gör att vi trivs så bra är att vi byggt hemmet under en längre period. Vi letar ofta efter roliga och udda objekt, Lasse går mycket på vernissager medan jag gärna snöar in på nätsidor. Det tråkiga är att vi har slut på väggar att hänga alla tavlor på! 

Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
Scroll to Top