Trädgårdsskolan del 3: Trädgårdens rum

Trädgård

Trädgårdsskolan del 3: Trädgårdens rum

Att dela upp trädgården i olika rum och uteplatser är ett av de bästa knepen för att göra den både mer spännande och funktionell. Stjäl några av de bästa idéerna ur Hus & Hems nya trädgårdsskola.

• 23 juli, 2014

En trädgård som inte omedelbart avslöjar alla sina hemligheter blir mer spännande. I stället får besökaren leta sig fram, rum efter rum, och upptäcka små överraskningar efterhand. En tydlig rumsindelning kan få en liten trädgård att verka större. Även en trädgård med stora kala ytor har mycket att vinna på att delas upp i sektioner. De olika rummen får gärna ha olika inriktning – ett för odling, ett för avkoppling, ett för bad, ett för lek och ett för att äta och umgås.

Trädgårdsskolan del 3: Trädgårdens rum
Vardagsrummet
Varför inte göra en del av rabatten till en skön viloplats i halvskugga? Här är det gröna toner som gäller och bambun bildar tillsammans med parasollblad och olika ormbunkar en härlig oas. Mattan är gjord av bamburör och marken täcks av bark.
Trädgårdsskolan del 3: Trädgårdens rum
Lilla odlingsrummet
Har man varken tid, plats eller lust för en större köksträdgård kan man i stället odla i pallkrage eller i krukor. Mot staketet i pil får tomatplantorna stöd och lä. I de höga bäddarna är det lätt att hålla efter ogräset. Tänk på att byta jord varje säsong om samma sorts grönsaker ska växa i bäddarna år efter år. Annars drabbas den av jordtrötthet som bara ogräset orkar växa i.
Trädgårdsskolan del 3: Trädgårdens rum
Vinklar och vrår i stora köksträdgården
En stor köksträdgård behöver form och struktur. Att göra sex eller åtta tårtbitar i ramar av trä är ett roligt sätt att dela in odlingen på. I de strikta ramarna kan man sedan tillåta växterna att spreta åt olika håll. Ordnat kaos är vackert! Tänk på att ge rötterna utrymme nedåt i mullrik jord. Lägg ner lite möda på att gräva ur den gamla jorden. Den extra ansträngningen kommer att belönas med riklig blomning och frodig tillväxt i många år.
Trädgårdsskolan del 3: Trädgårdens rum
Compact living
I små trädgårdar kan det vara knepigt att få till rumsindelningen. Här fick rabatten ge plats för en sittgrupp. Rabatten delades på mitten och växterna flyttades. Jorden täcktes med ett tunnare bärlager, markduk och singel.
Trädgårdsskolan del 3: Trädgårdens rum
Sovrummet
Njut så mycket du kan av din trädgård och inred den bekvämt, på hårda kaféstolar blir man inte långvarig. Tycker man om att läsa eller sova utomhus är en kombinerad soffa/säng en bra investering. De höga gavlarna kommer så småningom att kläs in av grönska och ge behagligt ljusinsläpp. Möbeln som är hembyggd kan verka svårplacerad, men faktum är att den kan smälta in på många ställen i trädgården beroende på vilket sällskap man ger den. Rama in med växter och krukor.
Trädgårdsskolan del 3: Trädgårdens rum
Soffhörna med kuddar
Skapa ett nytt trädgårdsrum kring soffan. Väggfasta bänkar med lock är praktiska i trädgården eftersom kuddarna kan förvaras under sitsen. Fäst några plastsäckar under locket, det skyddar mot det värsta regnet. Även kanterna kan kläs invändigt med plast, men tänk på att släppa in luft någonstans, annars bildas lätt mögel.
Trädgårdsskolan del 3: Trädgårdens rum
Badrummet
Bor man långt från stranden, och idén om en pool är skrotad, kan det vara härligt att kunna svalka av sig på tomten. Med två sektioner av flätad pil, en utomhusdusch och ett enkelt trägolv har man helt plötsligt ett helt nytt rum i trädgården. Tänk på att vattnet måste stängas av för vintern, annars fryser ledningarna.
Trädgårdsskolan del 3: Trädgårdens rum
Växthusrummet
Ett växthus är naturligtvis det ultimata rummet ute. Här trivs såväl vinrankor som apelsinträd och slanggurkor, och man slipper regnet! Köp ett lite större växthus än vad du tänkt från början, så blir det plats för en skön plats att slå sig ner på. Växter som skuggar är skönt för både tomatplantor och människor.
Trädgårdsskolan del 3: Trädgårdens rum
Pergolan – det bästa matrummet
Ingredienserna bakom ett lyckat matrum i trädgården är en eller ett par väggar som skyddar mot blåst, ett vackert golv och ett grönskande tak. Sedan kan rummet fyllas med favoritväxter, möbler, god mat och glada vänner.
Trädgårdsskolan del 3: Trädgårdens rum
Rum för avkoppling
En solsäng mitt i rabatten? Vad ska grannarna tycka? Förutfattade meningar stoppar ofta roliga idéer. Men udda lösningar och charmiga accenter hör hemma i trädgården, ett ställe där man faktiskt får göra precis som man vill. Det är klart att den sköna solsängen ska stå där man helst ligger och lyssnar på lövsångaren.
Trädgårdsskolan del 3: Trädgårdens rum
Hemliga rummet
En gömd plats utan insyn där man kan vara för sig själv kan behövas ibland. Här kan mamma sova middag, pappa läsa tidningen eller barnen tälta. En upptaget-skylt kan behövas vid ingången! Det hemliga rummets väggar kan bestå av en husvägg, en mur och två gröna väggar med en ingång, eller varför inte bara av en rund eller kvadratisk grön häck.
Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
Scroll to Top