Flytta ut köket – snickra ett utekök

Fixa

Flytta ut köket – snickra ett utekök

Varför inte satsa lite extra om du ändå tänkt bygga ett utekök. Med indraget vatten och avlopp blir det ännu roligare att laga mat i det fria!

• 18 juli, 2014

Visst är det trist att behöva gå in i den ljumma sommarkvällen, bara för att skrubba lite potatis eller skölja och ansa purjolöken? När huvudrätten är uppäten och några tallrikar behöver diskas av till efterrätten  – visst är det synd att behöva bryta upp från sällskapet? Bygg en bit kök ute i det fria och plötsligt får du några timmar till av sommaren. Här kan du slaska fritt, för ute finns det ju inga golv att ta hänsyn till. Underbart!

Den rostfria diskbänken på bilden hittades på skroten, men du kan antagligen framgångsrikt leta på blocket eller tradera. Eller varför inte hålla ögonen öppna och se vem som i området renoverar köket just nu? De kommer alla gånger byta diskbänk.

 

Flytta ut köket – snickra ett utekök
Med smart förvaring finns kryddor och redskap lätt tillgängligt.

Den diskbänk som konstruktionen har som utgångspunkt har måtten 600×2200 mm. Du får anpassa ditt friluftskök efter det du får tag i. Hittar du inget rostfritt, går det bra att sätta dit en bänkskiva i stället och i den montera en nedsänkt ho. Skivan måste förstås vara vädertålig – kanske i betong? Man kan också tänka sig en kortare diskbänk som förlängs med en bit tålig bänkskiva.

Plåtar till hyllplanen behöver du riktigt mycket tur för att hitta, så på ritningen är hyllorna i stället gjorda av träribbor. Du får ta hänsyn till diskhoarna när du placerar de två benen A i mitten – så att de inte kommer i vägen för varandra. Avloppet på bilden är kopplat till en liten, enkel stenkista där avloppsvattnet filtreras. Kanske har du tur och har en avloppsbrunn i närheten?

I kranen finns det bara kallvatten, varmvattenröret är pluggat. På kallvattenröret sitter en snabbkoppling så att du enkelt kan sätta på en plastslang för inkommande vatten.

Flytta ut köket – snickra ett utekök
Det härliga uteköket med extra allt är ritat och byggt av Per Agerius och finns i hans och familjens trädgård i Limhamn.

Det här behöver du

Allt virke är tryckimpregnerat

Stolpe 70×70 mm:

6 st à 900 mm (A)

2 st à 1 615 mm (E)

Ribbor 28×45 mm:

20 st à 2 200 mm (B)

20 st à 544 mm (C)

2 st à 844 mm (F)

1 st à 1 615 mm (G)

10 st à 544 mm (H)

2 st à 967 mm (J)

20 st à 516 mm (K)

Trallbräda 28×120 mm:

1 st à 2 110 mm (D)

Diskbänk med blandare

Rostfri eller syrafast träskruv

Flytta ut köket – snickra ett utekök

Gör så här:

1. Skruva fast 10 ribbor C jämnt fördelade på två ben A till varje gavel.

2. Förena gavlarna med fyra B, två på framsidan och två på baksidan längst upp och längst ner.

3. Fäst de två återstående benen A mot de fyra B. Var du placerar dessa båda A påverkar antalet H och K samt längden på J.

4. Skruva fast de båda F i A och C, samt D i B.

5. Fäst 8 B i A med skruvar. De ska vara jämnt fördelade på baksidan.

6. Skruva fast stolparna E i B och A.

7. Montera med skruv de återstående ribborna B på stolparna E.

8. Skruva fast G mot ribborna B – på baksidan.

9. Fördela ribborna H jämnt. Skruva fast dessa mellan den främre och bakre B.

10. Bygg det första hyllplanet genom att skruva fast de två yttersta K i benen A. Fäst dessa i höjd med en av ribborna B på baksidan. Skruva fast J i de båda K. Skruva fast de övriga K med skruvar genom J och på baksidan genom ribban B. Bygg det andra hyllplanet på samma sätt.

11. Lägg dit och fäst diskbänken. Installera sedan vatten och avlopp.

12. Sätt dit hyllor och krokar så att uteköket blir riktigt trevligt och passar just din smak.

 

Text Ingemar Gens Foto Anna Jeppsson Ritning Anders Jeppsson Konstruktion Per Agerius
Scroll to Top