Bygg en matplats för många

Konsument

Bygg en matplats för många

Inredningsarkitekt Karin tipsar om hur man enkelt bygger ett långbord till uteplatsen. Ett perfekt sommarprojekt för den händiga!

• 8 juli, 2014

Bygg en matplats för många
Dukat till fest för många. Rottingstolar ”Agen” från Ikea blir extra bekväma med sköna kuddar i.
Bygg en matplats för många
Så här ser bordskonstruktionen ut.

Fråga: Vi skulle vilja ha ett jättelångt matbord för 10–12 personer på vår uteplats men är osäkra på hur det ska se ut. Är det svårt att bygga ett bord själv? Till bordet skulle vi vilja ha fina stolar. Jag gillar verkligen teak men har inte råd med det just nu.

Irene 

 

Svar: Jag hittade inte heller något tillräckligt stort bord, så jag byggde ett själv. Jag lät såga till ”riktigt breda plank” i rätt längd på byggmarknaden. Dimensionen var 190×45 mm, och jag valde att göra dem hela 3 m långa. Fem sittande ryms längs varje långsida, räkna med 60 cm utrymme per person. Vid kortsidorna ryms 1–2 personer. Jag lät också kapa till 5 ben, på 90×90 mm, 90 cm höga. Sedan kompletterade jag med plank av mindre dimension för att foga samman bordsskivan.

Benen fäste jag med fyra vinkeljärn i varje hörn, samt ett placerat i bordets mitt för stadga. Du måste ha ganska kraftiga vinkeljärn för att det inte ska bli rangligt. Jag orkade inte vänta på att bordet skulle åldras och bli grått med tiden, så jag laserade det grått med en gång. Till detta bord passar rottingstolar jättebra. De blir också grå med tiden, som teak. Om du tar in dem på hösten och inte låter dem stå ute under vintern klarar de riktigt många somrar.

av Karin Espinosa Morel
Scroll to Top