Gör plats för lek i trädgården – sju enkla tips

Trädgård

Gör plats för lek i trädgården – sju enkla tips

I Eiras trädgård var det så sankt att hon stod och grävde med vatten över stövelskaften. Nu finns här både pergola och koja, och trädgården har blivit en lekplats lika mycket för barn som för vuxna.

• 23 juni, 2014

Det är tolv år sedan Eira Fogelberg och Jonas Hertl flyttade till Mariastaden i utkanten av Helsingborg, ett idylliskt nybyggarområde.

– Läget är underbart med stora grönytor precis utanför. Men på grund av att man inte vill störa den naturliga avrinningen hade ingen utdikning gjorts. När vi flyttade in var lerjorden oerhört sank. Periodvis stod jag och planterade med vatten långt upp på stövelskaften, berättar Eira.

Hennes pappa kom med rådet att plantera en törstig pil mitt på tomten, och det gjorde stor skillnad. Han skissade också in en cirkelformad gräsmatta och ett trädäck i vinkeln till huset.
– Jag har nog omedvetet inspirerats av pappa och hans trädgårdsäventyr. När jag växte upp på 70-talet grävde han upp hela gräsmattan och gjorde en indragen uteplats. Lite som här faktiskt.

Eira är både konstnär och grafisk formgivare, men jobbar sedan några år även med att rita trädgårdar. Tillsammans med en väninna driver hon Cattis och Eira Trädgårdsdesign.
– Det började med att jag experimenterade här hemma, och Cattis hos sig. Sedan fick vi förfrågningar från bekantas bekanta, och nu är det även andra som sett vad vi gjort och blivit nyfikna, berättar Eira.

I hörnan med trädäck har de ett stort matbord intill uteköket med levande kryddor inom räckhåll. I trädgården finns också en skyddande pergola med generösa soffor i konstrotting.
– Vi var några av de första som skaffade en sån, och fick specialbeställa den. Vi var så nöjda, men satt ändå sällan där. Det blev helt enkelt för varmt när solen sken.

Lösningen var att bygga en pergola som fick snedställda ribbor i taket och träjalusier, vilket gjorde den både skuggig och ombonad. Överdelen är täckt av plexiglas vilket gör att man kan sitta kvar även när det kommer en regnskur.

Gör plats för lek i trädgården – sju enkla tips
Inspirerad av Ulf Nordfjells design har Eira målat pergolan svart. På taket ligger plexiglas så att man kan sitta kvar om det börjar regna. Tack vare spången av trä kan man gå i strumplästen från husets kök ut till pergolan.
Gör plats för lek i trädgården – sju enkla tips
Uteköket har stor grill, praktiska arbetsytor och en hylla för örter. Förrådet bakom har Jonas försett med ventiler från färjan Saga Wind, där Jonas pappa jobbat. Solcellslampor, Ikea.

 

Koja och klätterställning i ett

När barnen kom växte behovet av en annan typ av trädgård, ett extra rum där alla trivs. Flickorna har nu fått en liten kiosk där de kan leka affär och i köksträdgården växer grönsaker och bär de gillar. Det finns balansbrädor, tält, trapetsringar, och en häftig konstruktion som är soffa, koja och klätterställning i ett. Den är en omtyckt lekplats som Nova, Yrsa och kompisen Elin gärna skuttar runt i. Men Eira sitter också gärna i klättersoffan själv, när den blir ledig.
– Får jag en stund över slappar jag gärna här med en kopp kaffe och en trädgårdsbok.

Det är i böcker och tidningar hon och Jonas hittar mycket av sin inspiration. Klättersoffan kom till efter att Eira visat Jonas liggfåtöljen som Andy Sturgeon designat till Chelsea Flower Show 2012. Sedan såg han en soffa av Philippe Starck och kombinerade dem båda till en egen skapelse. Eira målade om pergolan svart när hon sett trädgårdsdesignern Ulf Nordfjells utställning på Chelsea.
– Man tar idéer av någon annan och gör något eget av det, säger Eira.

Ofta blir det så att Eira ritar, och Jonas förverkligar. Han tillbringar merparten av sin arbetstid till sjöss och är därför hemma i längre perioder. Då tycker han om att jobba praktiskt och Eira har ofta nya projekt på önskelistan. Det senaste är det stora trädäcket med rödmålade möbler. Detta hade länge varit trädgårdens eftersatta yta, men eftersom Eira hade anmält sig till evenemanget Trädgårdsrundan i Nordvästra Skåne, behövdes det göras något, och det snabbt. I stället för att än en gång försöka ge sig på den sanka lerjorden blev det ett rejält trädäck där man kan gå barfota rakt ut från huset. För att mjuka upp intrycket har hon planterat gräs och bambu, både i hål i trädäcket och i stora hemmasnickrade odlingslådor.
– En bar träyta blir lätt ödslig, men med inslag av grönt blir det en skön plats att vara på, säger Eira.

 

Eiras trädgård är inte jättestor, 900 kvm, men hon har lyckats skapa flera ”rum” som gör det mysigt för barnen att leka. Här är de bästa tipsen från hennes lekfulla trädgård.

1. Använd träden

Ett träd kan bli en hel lekplats! Häng upp en sänghimmel och gör en mysig koja. Repstegar och gungor är också bra. Tänk på att inte borra eller spika i trädet och använd ”snälla” rep.

Gör plats för lek i trädgården – sju enkla tips
Pilen planterades mitt i den cirkelrunda gräsmattan, och det vattenkrävande trädet hjälper till att hålla trädgården torrare. Det är också barnens lekplats.

2. Gör en hinderbana

Släng inte bort gammalt överblivet virke från dina byggprojekt. Några brädor och stubbar kan bli en perfekt hinderbana. Garanterat uppskattat av barnen.

Gör plats för lek i trädgården – sju enkla tips
Några stubbar och en planka är kul att öva balansen på.

3. Bygg en affär

Kommer att bli en given succé. Alla barn älskar att leka affär. Ritning till den här lekaffären hittar du här.

Gör plats för lek i trädgården – sju enkla tips
Jonas har snickrat den lilla kiosken, där man kan leka affär. Yrsa provsmakar smultronen. Den grå färgen går igen i husets alla snickeridetaljer.

4. Förvandla en soffa till koja

Ska du ändå bygga en soffa till uteplatsen, kan du fortsätta att bygga på med virke så att det blir en hel koja eller klätterställning. Det här har blivit en favoritplats för hela familjen.

Gör plats för lek i trädgården – sju enkla tips
Just nu är den kombinerade soffan, kojan och klätterställningen en favoritplats. Man kan klättra upp och ner i tornen och på så sätt ta sig under sittytan ner i ”kojan” eller kasta sig ut på gräsmattan.

5. Gör ett köksland

Barn älskar att plantera och se frön bli till växter. Finns det dessutom något godare än att äta sin egen skörd? Att plantera i odlingslådor är enkelt och lätt för barnen att sköta om själva.

Gör plats för lek i trädgården – sju enkla tips
Nova och Elin letar efter mogna morötter i kökslandet och äter gärna upp det de hittar.

6. Liten eller karg tomt? Satsa på trädäck!

Trädäck är perfekt för små fötter, bara att flytta ut leksakerna eller cykla runt med trehjulingen på.

Gör plats för lek i trädgården – sju enkla tips
Eira sitter gärna i den kombinerade soffan/klätterställningen/kojan med en tidning och en kopp kaffe. Eira och Jonas har själva ritat konstruktionen efter att ha fått inspiration av Andy Sturgeons liggfåtölj. Resten av trädäcket har delats av med en sittgrupp och fasta odlingslådor.

7. Gör små gångar

Barn älskar att göra små vägar och labyrinter. Gångar och spångar kan bli en spännande värld för ett litet barn att springa runt på.

Gör plats för lek i trädgården – sju enkla tips
1. Bostad
2. Garage och förråd
3. Entré
4. Ateljé
5. Trädäck
6. Sittplats
7. Bänk
8. Plank
9. Cykelställ
10. Pergola
11. Utekök
12. Damm
13. ”Affär”
14. Sandlåda
15. Bildäck
16. Stubbar
17. Koja/klätterställning
18. Kompost
19. Odlingslådor
20. Spaljé
21. Bärbuskar
22. Köksland
23. Gräsmatta
24. Uppsågade odlingsytor
25. Buskar
26. Rabatt
27. Stor pil
Av Eva Robild Foto Görgen Persson Illustration Eva Robild
Scroll to Top