Så blir du av med mördarsniglarna

Trädgård

Så blir du av med mördarsniglarna

Hjälp! Sniglarna tar över trädgården. Här är sju mördarknep som håller dem i schack.

• 16 juni, 2014

Så blir du av med mördarsniglarna
Mördarsnigeln Arion lusitanicus, går att förväxla med andra skogssniglar. Riksförbundet Svensk Trädgård hjälper till med bestämningen på hemsidan www.tradgard.org.

1. MÖRDA RÄTT SNIGEL!

Den spanska skogssnigeln eller mördarsnigeln blir 7-15 cm lång, är oftast mörkt brunröd, med andningshål på främre delen av manteln. Men den kan variera i utseende och det kan vara svårt att skilja dem från harmlösa svenska skogssniglar. Tyvärr kan man misstänka att det är mördarsniglar om de är bruna, mycket slemmiga, glupska och många på samma ställe. En bra bestämningsnyckel finns på Riksförbundets Svensk Trädgårds hemsida.

2. BÖRJA MÖRDA TIDIGT PÅ VÅREN

Kasta dig på de första sniglarna du ser på vår- och försommaren. Det är övervintrade ungsniglar som kan ge upphov till hudratals ägg och lika många nya sniglar. Det räcker med en enda eftersom sniglar är hermafroditer och kan befrukta sig själva. Håll utkik efter äggen som läggs senare under säsongen. De ser ut som små vitaktiga kulor, 3-4 mm i diameter och kan finnas samlade klumpvis på fuktiga ställen som i plastsäckar, under bråte eller i komposten.

3. VAR UTHÅLLIG

Att manuellt samla in sniglar, gärna både i gryning och skymning i riktigt hemsökta trädgårdar, är det bästa sättet att hålla sniglarna i schack. Rutten frukt, tagetes, ölfällor (t ex en halv plastflaska med öl i botten) eller ett uppochnedvänt tefat kan fungera som lockbete och uppsamlingsplatser. Ta hjälp av grannarna, ordna snigelsafari med barnen, utlys tävlingar med pris: Flest sniglar vinner! 

4. DÖDA, TORTERA INTE

Att klippa itu en snigel med en sax, nacka den med ett vasst ogräsjärn eller lägga dem i kokhett vatten går snabbast. Allra skonsammast är att samla sniglarna i en påse och lägga dem i frysen. När de dött kan man kasta dem i komposten, äggen klarar inte en nedfrysning. Saltar eller kalkar man direkt på snigeln leder det till en plågsam utdragen uttorkning och slemmiga fläckar i gräsmattan.

5. TA HJÄLP AV SNIGELMEDEL

Järnfosfat smaksatt med ämnen som sniglarna gillar är effektivt. Sniglarna tappar aptiten av järnfosfaten och dör. Men medlen är ganska dyra och äts dessutom ofta upp av fåglar, vilket man inte vet den långsiktiga effekten av. Även nematoder, små små rundmaskar, kan användas som hjälp i kampen. Maskarna infekterar sniglarna med för dem dödliga bakterier. I handeln kallas medlet ”Nemaslug”.

6. LÄGG UT BARRIÄRER ELLER STÄNGSEL

Sniglarna går inte gärna över strängar av kalk, salt, aska, krossade kastanjer eller kaffesump. Men barriärerna behöver förnyas ofta för att ha effekt. Det finns också färdiga skumplastremsor med salt att köpa. Man kan också hägna in sina värdefullaste plantor med elstängsel eller plåtstaket med böjd kant, som ska ha en vinkel på minst 55 grader. 

7. HÅLL KOLL PÅ NYKOMLINGAR

Också om du lyckats hålla en snigelinvasion stången är det lätt hänt att importera nya. Har du köpt växter på en plantskola, kolla att det inte sitter en liten fripassagerare på undersidan av krukan eller klumpar av små ägg i jorden. Vill man vara riktigt försiktig håller man den nya växten under specialbevakning i två månader.

 

Av Nina Sederholm Foto Riksförbundet Svensk Trädgård
Scroll to Top