6 inspirerande matplatser

Inredning

6 inspirerande matplatser

Fantastiska matplatser kommer i alla former och färger. Rustikt, nationalromantiskt eller lantligt vitt, olika men alla lika vackra är matplatserna från Hus & Hem.

• 5 juni, 2014

6 inspirerande matplatser

1. Rustik elegans hos Malene

Hos familjen Vetlejord kommer funktionen först – samtidigt som detaljer och möbler av trä bidrar med både estetik och värme. Det rustika matbordet i vardagsrummet har Malenes mamma och några släktingar gjort av gamla golvplankor. Matstolar och taklampa, loppis. Trävaserna på bordet, design av Malene.

 

6 inspirerande matplatser

2. Familjen Abrahamssons totalrenoverade sommarbostad

Maria Abrahamson vet vad det betyder att totalrenovera. Hon levde med utedass, kök i en kall friggebod och en bottenvåning utan golv – i flera år. – Nu är jag inte rädd för att ge mig in i något. Jag växte och det känns som en merit. Bord med underrede från 1800-talet och skiva gjord av golvbrädor och behandlad med linoljelasyr. Stolar, Gemla Fabriker, köpta begagnade. Mattorna är vävda av Mickes gammelfarmor. Kökssoffa snickrad av Mickes gammelfarfar. Lampskärm från Ikea.

 

6 inspirerande matplatser

3. Annas lotsmästarstuga utanför Marstrand

Efter många somrar i segelbåt kände Anna och hennes familj att det var dags att ta steget fullt ut till ett liv nära vattnet. Nu har de hittat sitt smultronställe  på en liten ö utanför Marstrand. I matrummet står ett stort slagbord i en härlig blå färg som familjen fått av grannarna. Stolarna tillhandahöll Sjöfartsverket på den tiden då bostaden var en lotsmästarstuga. Sittdynorna och den virkade korgen, Frosta Design. Det stora hörnskåpet är köpt på internet.

 

6 inspirerande matplatser

4. Ehlenbergs matplats under vinrankorna

De föll för utsikten över Öresund, den danska arkitekturen och den insynsskyddade trädgården. Men för att få plats med hela familjen behövde huset byggas till.  – Vi har gjort om mycket men låtit formspråket vara kvar, säger Pernilla Ehlenberg. Precis utanför köket finns matplatsen som skyddas av en pergola med plexiglastak och vinrankor. Grön pall ”Bimbo”, Blå Station. Stolar från Ikea.

 

6 inspirerande matplatser

5. Lantligt vitt i Småland

De hade letat länge. Men i samma sekund som Ida och Kristoffer steg över tröskeln på Mauritzgården visste de att de hittat hem. Det enda som egentligen behövdes var hinkvis med vit färg. Matrummet är Idas favoritrum för att det är ljust och öppet åt alla håll. Det gamla slagbordet och kökssoffan är gamla auktionsfynd som hittat hem i det gamla huset.

 

6 inspirerande matplatser

6. Nationalromantik på verandan

André Waldhörs trähus vid havet är tillbyggt och grundligt renoverat. Men Pepparkakshuset, som det kallas, har ändå fått behålla roliga detaljer, snillrika lösningar och en helt egen historisk själ. Tillbyggnadens veranda har nygjorda fönster i gammal stil. Tapeten ”Eldblomma” av Josef Frank, Svenskt Tenn, passar till grönmålade lister och foder. Slagbord inropat på auktion. Stolar, ursprungligen från NK, från Retro i Höganäs.

 

Scroll to Top