Snickra altan med inbyggd trappa

Fixa

Snickra altan med inbyggd trappa

Altanen som ligger i en sluttning avslutas bäst med en inbjudande och bred trappa.

• 5 juni, 2014

Det här behöver du

Plintar med bult och mutter

Regel, 45×170 mm (A, B, C och D)

Trallvirke, 28×120 mm, alternativt 28×145 mm (E)

Byggbeslag, vinklar, balkskor och spikplattor

Syrafast träskruv

Trallskruv eller blankspik

Snickra altan med inbyggd trappa
Huset med den inbjudande altanen.
Snickra altan med inbyggd trappa
Ritningen i stort format hittar du under fliken ”Stora bilder” ovan.

Vilken fantastisk kombination – altan och pampig entré i stilfull symbios. Här kan du med samma självklarhet dricka morgonkaffe och ta emot gäster. Underbart att ha trappstegen runt om, lika inbjudande från alla håll och intrycket är storslaget varifrån man än närmar sig.

Det är förstås enklast med tryckimpregnerat, men kanske väljer du i stället att bygga i obehandlat virke? Hela konstruktionen ligger luftigt och kommer även då att hålla i decennier. Du behandlar i så fallmed till exempel terpentinutspädd trätjära som förhöjer intrycket ytterligare. Vill du ha bygget än mer autentiskt, spikar du trallen i stället för att skruva.

Det här projektet är presenterat på ett lite annorlunda sätt. Det finns nästan inga mått eftersom förutsättningarna är så olika – stort eller smått? Hur många trappsteg, och så vidare. Bredden på trallvirket avgör hur breda trappstegen blir och A6, B6 och C6 måste anpassas efter det. Om du till exempel väljer 28×145 mm blir A6, B6 och C6 390 mm, väljer du i stället 28×120 mm blir trappstegen 315 mm breda.

Du bygger ju våning för våning och för att göra det tydligare är alla delar som hör till ett trappsteg betecknade med samma bokstav. Trallvirket finns inte med på huvudritningen, eftersom det då skulle dölja underredet. En bonus med den här altankonstruktionen är att den är fri från reglar undertill. Detta är en fördel om man måste bygga in någon liten bergsknalle, stora stenar, en brunn eller annat som är i vägen.

Gör så här:

 1. Bestäm hur stor altan du vill bygga och beräkna alla måtten.

 2. Mät ut exakt var plintarna ska stå och gräv hål cirka 200 mm djupare än plintens höjd. Fyll med grus eller singel och packa hårt. Sätt i plintarna, justera höjd och placering. Avståndet mellan plintarna bör inte överstiga 2 meter.

 3. Lägg A5 i plintarna. Skruva fast de båda A1 i A5. Skruva fast de båda A1 i A3. Förstärk i hörnen med vinkelbeslag. Tänk på att A1 och A3 ska sitta på rätt avstånd från A5 så att A6 passar. Måttet på A6, B6 och C6 bestäms, som sagts ovan, av hur breda trappsteg du vill ha.

 4. Fäst de båda A2 i huset. På bilden är huset smalare än altanen varför A2 också vilar på plintar. Skruva fast de båda A1 i A2. Förstärk i hörnen med vinkelbeslag.

 5. Lägg A4 i plintarna och sätt fast i A2 och A5.

 6. Justera ramen i höjd- och sidled. Plintarna går ju fortfarande att justera. Mät också diagonalerna så att ramen får räta vinklar. Skruva fast ramen i plintarna när allt är perfekt. Återfyll runt plintarna och packa väl.

 7. Såga alla delarna A6 och skruva fast dessa med vinkelbeslag. Lägg märke till att de två yttersta sitter som en förlängning av A4. Avståndet mellan delarna A6 ska vara 555 mm (c/c 600mm).

 8. Lägg upp B1, B2 och B3 på sina platser och skruva ihop dessa. Förstärk i alla hörn med vinkelbeslag.

 9. Skruva fast B5 och därefter B4 med vinkelbeslag. Var noggrann med måtten så att B6 får plats.

 10. Såga alla delarna B6 och skruva fast dessa med vinkelbeslag. Lägg märke till att de två yttersta sitter som en förlängning av B4. Avståndet mellan delarna B6 ska vara 555 mm (c/c 600 mm).

 11. Fäst ihop de båda ramarna med spikplattor på insidan.

 12. Bygg ramen C på samma sätt som ramen B.

 13. Skruva fast C2 i huset och fäst ihop ramen C med ramen B med spikplattor på insidan.

 14. Lägg upp delarna D1, D2 och D3. Skruva ihop dessa och förstärk med vinkelbeslag i hörnen.

 15. Montera reglarna D4 med balkskor i D1.

 16. Fäst ramen D i ramen C med spikplattor på insidan.

 17. Om du bygger stort så att reglarna D4 är längre än 2,4 meter – förstärk med en regel mellan C2 och C5 som stöd för D4. Montera i så fall med balkskor. (Den regeln är inte utritad.)

 18. Skruva eller spika trätrall. Om du använder obehandlat virke, tänk på att behandla underredet och trallvirket innan du sätter fast detta.

 

Av Ingemar Gens Konstruktion och byggritning Anders Jeppsson Foto Johanna Hopkins
Scroll to Top