Så väljer du rätt fasadfärg – 20 frågor och svar

Fixa

Så väljer du rätt fasadfärg – 20 frågor och svar

Alkyder, slamfärg, linolja… Vilket färgmaterial ska man välja? Här guidar vi dig som ska måla fasaden.

• 2 juni, 2014

1. Vad ska jag välja för typ av fasadfärg?

Måla med samma färgtyp som huset är målat med tidigare. Ska du däremot måla obehandlat trä, finns det flera färg-sorter att välja mellan.

2. Hur ska jag veta vilken färg huset är målat med?

Ta hjälp av din färghandlare eller målarfirma. Om du kan, ta gärna med dig ett prov från fasaden, så kan de lättare hjälpa dig att analysera vad som sitter där i dag.

3. När målar jag obehandlat fasadträ?

Nytt trä ska målas snarast efter uppsättning. Ännu bättre är att grundolja virket innan det sätts upp. Det är viktigt att man stryker grundolja omsorgsfullt på ändträ, skarvar och spikställen och på utsatta ytor som vindskivor och fönsterkarmar.

4. Vad ska jag tänka på innan jag börjar måla?

Var noga med förarbetet! Om ytan är målad tidigare ska fasaden rengöras ordentligt med målartvätt. Tvålrester sköljs av ordentligt med rent vatten. All löst sittande färg måste avlägsnas genom skrapning eller stålborste.
Skrapar du bort färgen så att det blir trärent, bör du måla om dessa partier med grundolja.

5. Kan jag använda högtryckstvätt för att göra rent fasaden?

Innan man använder högtryckstvätt på trä bör man värdera panelens tillstånd. Har panelen stora sprickor eller har andra byggnadstekniska brister bör man inte använda högtryckstvätt. Undvik att hålla strålen för länge på samma ställe och börja nerifrån och arbeta dig uppåt.

6. Om fasaden är möglig hur blir jag kvitt det…?

Det är mycket viktigt att avlägsna allt mögel noga innan övermålning. Det räcker inte med att tvätta träfasaden med målartvätt. Dessa ytor ska skrubbas rena med ett särskilt desinficerande alg- och mögeltvättmedel.

7. Kan jag måla i soligt väder?

Om du målar på en väldigt varm yta eller i direkt solljus torkar färgen för fort. Färgen får inte tillräckligt god vidhäftning till underlaget och det kan bildas blåsor.

8. Vad händer om det regnar?

I värsta fall regnar färgen av, men färgen kan även bli fläckig av regn, då behövs det ett nytt lager färg.

9. Vad är ekologisk färg?

En ekologisk färg är tillverkad av växtoljor och helt utan farliga plaster och kemikalier. För att färg ska få lov att kallas ekologisk får den inte innehålla några som helst lösningsmedel.

 

Så väljer du rätt fasadfärg – 20 frågor och svar
Många planerar att måla om fasaden i sommar. Men vilken färg ska man välja? Vi guidar dig rätt i färgdjungeln!

10. Vad är slamfärg?

Slamfärg är förmodligen det äldsta av våra färgmaterial. Den mest kända är Falu rödfärg. Slamfärg målas på grova ytor som ohyvlad träpanel. Ytan blir fullständigt matt och får en karaktäristisk lyster. Slamfärg har inget tätt lager som skyddar mot fukt utan tar upp och torkar ut alltefter väderförhållanden. Man bör därför se till att ”bygga bort” alla risker för ökad fuktighet. Bäst är att ha stående panel. Man kan behöva måla om ganska ofta på en sydsida, däremot är underhållet väldigt enkelt.

11. När ska jag välja linoljefärg?

Intresset för linoljefärgen har ökat. Linoljefärgen är tvärt- emot slamfärgen avsedd för hyvlade paneler och snickeridetaljer. Nymålad är ytan blank, men efter några år blir den helt matt. Linoljefärg tar tid att härda. Det kan vara knepigt att måla tunt och det krävs tålamod att vänta tills varje lager har torkat ordentligt. Linoljefärg är lätt att underhålla, bara att borsta av och måla. Välj en tillverkare som har uttalad miljöhänsyn vid tillverkningen.

12. Vad är skillnaden mellan alkydfärg och akrylatfärg?

Traditionellt har olje- och alkydfärger varit lacknaftaburna och akrylatfärger vattenburna. Men alkydfärgen
är på väg att ersättas av en vattenbaserad variant av miljöskäl. Alkydoljefärgen tränger in i underlaget och står emot slitage bättre än akrylaten. En utvändig yta målad med alkydfärg mattas  av och kritas med tiden. Torktiden är längre än akrylat. Akrylatfärg kallas ibland för plastfärg och kan ge ett plastigt intryck. En yta målad med akrylatfärg är glans- och kulörbeständig. Akrylat har kort torktid.

13. Vilken pensel till slamfärg och linoljefärg?

För rödfärgning passar en rejäl rödfärgspensel. Linoljefärg kräver en pensel med spänst i borsten som gör det möjligt att sträcka ut färgen till lämplig tjocklek. Bäst är en gammaldags pensel av svinborst.

14. Vilka penslar ska jag använda till alkyd- och akrylatfärg?

Du behöver minst två penslar. En fasadpensel som är bred och tät och som tar upp mycket färg och en lång vinkelpensel för svåråtkomliga ytor. Välj bredd på fasadpenseln efter fasadpanelens bredd, så blir jobbet enklare. Ett förlängningsskaft skonar rygg och armar. Glöm inte hink-hållare för att hänga färghinken på stegen!

15. Hur målar jag med lasyrfärg?

Lasyrfärg målas nerifrån och upp, en bräda i taget, i hela dess längd. Om du gör överlappande strykningar bildas det mörka och missprydande fläckar när färgen torkat.

16. Kan jag använda färgspruta på fasaden?

Om man inte är van vid sprutmålning händer det ofta att man sprutar för lite färg. Sprutmålning bör därför utföras av yrkeskunniga.

17. Om jag vill ta rast, vad gör jag med penslarna?

Vira in rollern eller penseln i plast. Om du ska göra ett längre uppehåll, rengör verktygen.

18. Vad gör man med all överbliven färg?

Överbliven färg och lösningsmedel lämnar du till närmaste miljöstation. Torkad färg kan kastas i hushållssoporna eftersom det räknas som avfall medan burken lämnas till en miljöstation.

19. Hur ska jag förvara färgburkar?

En grundregel vid all färgförvaring är frostfri temperatur, men inte direkt kontakt med någon värmekälla. När vatten-baserade färger utsätts för minusgrader fryser vattnet i färgen och den kan inte användas. Färger baserade på lacknafta eller andra lösningsmedel tål kylan bättre.

20. Vilka färgsorter klarar sig bäst i vårt svenska klimat?

Vill du veta mer om hållbarheten på olika färgsorter gå in på Folksams hemsida och läs test av utomhusfärger:
www.folksam.se/testergodarad/byggaochrenovera/fargtest2012/

 

Av Ann-Kristin Rönnerbäck Foto Johnér
Scroll to Top