Här är 10 misstag du ska undvika när du bygger ut

Fixa

Här är 10 misstag du ska undvika när du bygger ut

Drömmer du om ett större hus, eller är du på väg att förverkliga drömmen redan? Här är tio vanliga misstag som du bör undvika – innan du sätter sågen i väggen. Arkitekt Anders Holmberg guidar dig till ett klokt bygge.

• 2 juni, 2014

Här är 10 misstag du ska undvika när du bygger ut

Arkitekt Anders Holmberg har varit med vid många om- och tillbyggnader och ger sina bästa råd om vad du ska undvika för misstag!

Här är 10 misstag du ska undvika när du bygger ut

1. Det finns ingen tydlig plan

Planera, planera och planera innan du sätter i gång. Ju bättre planeringen är, desto snabbare går det att bygga och desto mindre behöver ändras i efterhand. Med en genomtänkt ombyggnad får du också en tydlig linje så att inte huset ser ut som ett hopkok av gammalt och nytt. Försök att hålla en röd tråd.

2. Man tror att man har koll på gällande regler

Det är viktigt att ha koll på detaljplanen. Gå till ditt stadsbyggnadskontor och ta reda på hur stor tillbyggnad du får göra, hur den kan placeras på tomten och om det finns andra restriktioner på hur en tillbyggnad får se ut. Sedan kan det vara bra att kontakta en arkitekt som tar fram ett förslag på vad man får göra med gällande detaljplan och regler.

3. Man har inte koll på kostnaderna

Budgetera och kalkylera så att du har med alla kostnader från start. Ofta gör man misstaget att strikt bara räkna på tillbyggnaden och glömmer att den nya delen ska dockas ihop med den gamla vilket också kostar en slant. 

4. Man missar ROT-avdraget

Det går att bygga om ett befintligt hus så att det känns som ett helt nytt. Då ökar husets värde och man drar maximal nytta av ROT-avdraget.

5. Man snävar in sig på en lösning

Det brukar finnas två vägar till en lyckad tillbyggnad, det ena är att gå helt i stil med det ursprungliga huset eller att låta tillbyggnaden bryta av rejält så att man ser vad som är original och vad som är tillbyggt. Utgå ifrån det hus du har. Ett hus i gammal stil kan mycket väl ha en tillbyggnad som är modern, det viktiga är att få delarna att harmoniera med varandra.

6. Man är för försiktig

Våga ta ut svängarna! När man väl ska ta steget att göra en till-/ombyggnad så ta i och gör det ordentligt så att man skapar ett helt nytt hus. Det enda man bör vara varsam med är husets proportioner så att inte resultatet blir ”klumpigt”.

7. Det uppstår flaskhalsar

När bygget väl ska sätta i gång är det en god idé att upprätta en projektplan. Renovering innebär ofta många flaskhalsar. Därför är det viktigt att du planerar renoveringen så att rätt hantverkare hinner göra sitt arbete i tid, och så att andra hantverkare vet när de behövs. Flaskhalsarna gör så att det blir onödiga stopp i bygget och drar ut på tiden.

8. Själv är inte alltid bäste dräng!

För ett så stort jobb som en ut-/tillbyggnad bör man anlita hantverkare. Efter att ha tagit in ett par offerter och valt ut en lämplig entreprenör ska man alltid skriva ett avtal. Det fyller två syften, dels som bevis vid en eventuell tvist och dels för att undvika missförstånd. Var noga med att ta referenser på byggaren som ska utföra jobbet. Kolla gärna att de har varit med i liknande projekt tidigare, och om det finns möjlighet – åk och titta!

9. Man missar detaljerna

Specificera hela bygget noga med ritningar, detaljer, rums-/materialbeskrivning som sedan används som underlag till att få in priser. Se till att alla detaljer finns med i kalkylen, om det till exempel rör sig om att alla mellanväggar ska isoleras eller ha plywood bakom gipsen så att man kan sätta upp saker på väggarna. Det är lätt att man missar sådant. 

10. Man prioriterar ”fel”

Kom ihåg att man kan göra många olika val i en renovering/om-/tillbyggnad så det gäller att välja att lägga slantarna på rätt ställe. Ett allt för billigt jobb kan stå en dyrt i slutändan.

Av Ebba Zettergren Illustration Annika Huett
Scroll to Top