De totalrenoverade 60-talsvillan

Fixa

De totalrenoverade 60-talsvillan

De är orädda och osentimentala. Jennifer och Magnus Glans har bokstavligen blåst ut allt det ursprungliga och fritt format en ny planlösning. Jobbet har de till största del gjort själva.

• 2 juni, 2014

Här bor

De totalrenoverade 60-talsvillan

Namn: Jennifer och Magnus Glans, med dottern Norah, drygt 1 år.

Jobbar med: Båda är frilansande fotografer.

Huset: En tegelvilla på 125 kvm i Österskär, byggd 1962.

Familjens största lärdomar

 • Googla! Någon annan har alltid gjort något liknande.
 • Utveckla renoveringsplanen under vägen, det är bra att den får ta tid.
 • Ta beslut så sent som möjligt. Man ändrar sig…
 • Lita inte blint på dem i butikerna – de vet inte alltid allt.
 • Var motiverad! Det är sjukt jobbigt. Hjälps åt!
 • Köp inte material på rea långt i förväg. Det blir lätt en dålig affär.
 • Läs på om gamla material. Det kan vara asbest i dem.

Så lyckades de

Jennifer har haft den stora kollen. Magnus har gjort de tyngsta jobben. Båda har hjälpts åt att dra projektet framåt.

”Vi har pratat mycket när det har varit jobbigt, och till slut har vi hittat fram till samma beslut, igen och igen.”

”Vi har varit väldigt glada för delmålen under vägen.”

Det har varit bådas dröm och ett gemensamt projekt.

De totalrenoverade 60-talsvillan
Ett av de första renoveringsprojekten var att bygga en generös altan. Till parets bröllop i trädgården, sommaren 2010, stod den klar.
De totalrenoverade 60-talsvillan
Före:
Vardagsrummet var förut betydligt mindre och innertaket lägre. Den bortre väggen är nu borttagen, fönsterpartiet och den öppna spisen utbytt. Dessutom är hela golvet omgjort.
De totalrenoverade 60-talsvillan
Under renoveringen:
Under tre års tid pågick arbetet med att byta ut takkonstruktionen för att öppna upp i nock. Magnus och Jennifer gjorde det allra mesta av jobbet själva.
De totalrenoverade 60-talsvillan
Efter:
Vintertid fick takarbetet vila och de isolerade det tillfälligt. Fönsterpartiet består av fasta, enskilda fönster, från Villafönster. För att få större rymd har Jennifer och Magnus öppnat upp i nock i hela huset. De har tagit bort innertaket och satt in två nockbalkar för att kunna ta bort takstolarna.
De totalrenoverade 60-talsvillan
Tapet ”Piccadilly”, ur kollektionen ”Albemarle”, Cole & Son. Soffor och lampa, Ikea. Soffbord ”Vintage”, Norrmalms Möbler. Väggklocka, Mio. Taket är målat i kulören Stockholmsvit, NCS S0502Y.
De totalrenoverade 60-talsvillan
Hallen kan få en avskiljande vägg mot köket, men förblir öppen tillsvidare. Där den runda mattan ligger ska det bli en spiraltrappa ner till källaren. När klinkern lades blev det skarpt läge att bestämma trappans diameter och skaffa en tillfällig matta. Entrédörren satt tidigare längre till vänster. I hålet efter den passade det perfekt med ett stort fönster. Stålbalken är en av fyra pelare i den nya takkonstruktionen.
De totalrenoverade 60-talsvillan
Före:
Det gamla köket var mindre men låg på samma plats som nu.
De totalrenoverade 60-talsvillan
Under renoveringen:
Nya köket kom snabbt på plats – en förutsättning för att kunna bo i huset trots renoveringsarbetet.
De totalrenoverade 60-talsvillan
Efter:
Familjen Glans strategi har varit att göra jobbet själva och köpa inredning antingen dyrt eller i budgetklass – satsa på vissa saker och spara på annat. Köksskåp, barstolar och lampor, Ikea. Kyl, fläkt och spis, Smeg. Klinker ”Metallic Iron”, Bauhaus. Tillsvidare är fönsterväggen gråmålad. Köksön har också fått en tillfällig, billig lösning. Bänkskivan är gjorda av klarlackade, infärgade mdf-skivor.
De totalrenoverade 60-talsvillan
Skjutdörrarna vid matplatsen stod länge i garaget och väntade. Till slut sågades tegelväggen upp och den nya utgången till altanen sattes på plats. Ekparkett ”Epoque Ek Winter Plank” med borstad och laserad yta, Tarkett. Vedeldad kamin, Brunner.
De totalrenoverade 60-talsvillan
Före:
Det gamla badrummet hade duschkabin, handfat och bidé. Då fanns det en separat wc. Nya badrummet är lite större – och precis allt är nytt.
De totalrenoverade 60-talsvillan
Efter:
Magnus och Jennifer satte själva upp reglarna för badrumsväggarna. Resten har hant­­verkare byggt. Duschblandare och kombiset ”Linc”, duschvägg ”Arc”, handduks-torkar ”Arc Line”, Inr. Klinker ”Betonage brune” 60×60 cm, Svenska kakel. Vit vägg av vita, matta rektifierade kakelplattor, 30×60 cm, Svenska Kakel.

Vardagsrumsgolvet var borta och hålet gapade rakt ner i källaren. På en spånskiva kunde man balansera från sovrummet till köket. Och lilla Norah hade just lärt sig krypa. Så såg det ut sommaren 2013 hemma hos familjen Glans. För att förstärka golvet och ta ner alla innerväggar i källaren bestämde de sig helt sonika för att ta bort hela det gamla golvet, visserligen i etapper – men ändå.

– Första delen, under sovrummen och badrummet, fixade vi själva. Men i somras kände vi att det behövde gå lite fortare, så då anlitade vi hantverkare, berättar Jennifer.

Bortsett från badrumsrenoveringen, var det första gången under den hittills fem år långa brutalrenoveringen, som Magnus och Jennifer lejt ut arbetet. Allt annat har de gjort helt själva, ibland med hjälp av sina familjer. Och då pratar vi inte ytskikt och montering av Ikeamöbler – den här tegelvillan från 60-talet har genomgått en totalförvandling.

– Inifrån syns inte längre något av det gamla, Golv, tak, alla fönster, dörrar, foder och alla väggar är bytta, säger Magnus. 

Det är ett stolt par som efter år av renovering, heltids-arbete och barnafödande, visar upp sitt nya hem. Huset är långt ifrån klart, planen är att lägga om taket, dränera, putsa fasaden och inreda källaren som nu är helt rå. Med inställningen att allt går att fixa har de rott projektet nästan ända in i hamn. Nu återstår en del arbete exteriört och i källaren.

– Det här var ett drömprojekt! Det har varit roligt att få förvandla ett gammalt hus till något nytt och häftigt och slutresultatet ger en sådan tillfredsställelse när man varit igenom hela processen! säger Jennifer.

En tuff tid

Det var när bostadsmarknaden tvärnitade hösten 2008 som Jennifer och Magnus slog till och köpte huset i Österskär i Åkersberga. Då bodde de själva i en liten lägenhet centralt i Stockholm. Den hade de renoverat och kunde sälja med bra vinst. De ville egentligen ha nybyggt-standard, men hade absolut inte råd att köpa nytt. Så de letade billiga renoveringsobjekt.

De totalrenoverade 60-talsvillan

Skjutdörrarna vid matplatsen stod länge i garaget och väntade. Till slut sågades tegelväggen upp och den nya utgången till altanen sattes på plats.

– Det här prickade några av våra önskemål, som enplanshus, möjlighet att göra en öppen planlösning och uteplats i västerläge. Det var inget stort fel, förutom att precis ALLT behövdes renoveras, konstaterar Jennifer krasst.

Det mesta var original och på visningen hörde de andras barn som med eftertryck talade om att de i alla fall inte ville bo i huset. Magnus och Jennifer såg däremot en massa möjligheter och har sedan dess inte varit rädda att sätta motorsågen i varken inner- eller ytterväggar.

– Vi var inställda på att det skulle bli skitjobbigt. Och när det blev det, gällde det att acceptera att det var nu det hände.

Men om golvbytet var ett stort projekt var det ändå ingenting mot takjobbet. För att få högre takhöjd och mer rymd ville de öppna upp innertaket till nock.

– Vi byggde en ny, bärande konstruktion inuti den gamla. När allt var på plats kunde vi ta bort alla gamla takstolar, förklarar Magnus.

Själva nockbalken fick de på plats med hjälp av en kranbil och ett uppsågat hål i ena gaveln. Hela takbygget tog totalt tre år, och det är just tiden – snarare än arbetet – som varit tuffast.

– Kortsiktigt är det lätt att leva mot en vision, men långsiktigt blir vardagen otroligt knölig, säger Magnus.

– Periodvis har vi haft ångest över att det varit så väldigt, väldigt, väldigt långt kvar, säger Jennifer. Några gånger har vi tänkt på att hoppa av och sälja, eller skaffa en hyresrätt att bo i.

För att få ork och lust att fortsätta har de tänkt på hur det skulle kännas att hitta det här huset på en visning i sitt halvvägs renoverade skick.

– Då skulle vi ju tycka att väldigt mycket redan är gjort! Och direkt känns det bättre.

”Tassat nära gränsen”

För byggtekniska lösningar och beräkningar av hållfasthet har Jennifer och Magnus fått mycket hjälp av en bekant som är byggingenjör.

– Han har varit bäst av alla under hela bygget, hittat lösningar och hejat på, berättar Jennifer.
Själva har de noggrant följt leverantörernas anvisningar, gjort otroligt mycket research och tänkt, tänkt och tänkt.

– Vi har varit sjukt optimistiska hela tiden! Jag tycker att det är extremt roligt, men det blir lätt för mycket. Man har tassat nära gränsen att bli utbränd. Nu är jag trött på att tänka renovering hela tiden och det är skönt att bara få bo ett tag innan vi fortsätter med det sista, säger Jennifer.

– Det lär ju vara fem år kvar, lätt, kontrar Magnus med ett skratt. 

Det här har de gjort själva:

 • Bytt ut takkonstruktionen och öppnat upp i nock.
 • Tilläggsisolerat väggarna och taket inifrån.
 • Burit av och förstärkt golvet.
 • Lagt golv och golvvärme.
 • Tagit upp för och monterat nya fönsterdörrar och fönsterpartier.
 • Rivit gamla och byggt upp nya innerväggar.
 • Dränerat på en av husets långsidor.
 • Byggt altan.
 • Byggt kök.
 • Gipsat, spacklat, målat.

Det här har de tagit hjälp med:

 • Beräkning av tak- och golvkonstruktion.
 • Badrumsrenovering.
 • Montering och installation av vedeldad kamin.
 • Visst elarbete och rörmokeri.
 • Att bära av och förstärka resterande golv.
 • Tapetsering, golvläggning, gipsning och målning för att få ett snabbare avslut.

Nedlagd arbetstid:

Utslaget över tid har en av dem konstant arbetat halvtid med detta under snart fem års tid. Periodvis mer och ibland mindre beroende på arbete och säsong.

Text Sara Hellström Bild Peter Phillips Renoveringsbilder Jennifer Glans
Scroll to Top