Egen örtagård på nolltid

Trädgård

Egen örtagård på nolltid

Salvia, timjan, mynta, johannesört och en bytta med jord att plantera i. Mer behövs inte för att du ska få en liten vacker – och snabbfixad – örtagård utanför dörren. 

• 27 maj, 2014

Örtagården kan vara en jättelik arbetskrävande klosterträdgård där munkar gör dekokter och medicinalväxterna står tätt. Men krydddoften är lika stark från några få kryddväxter i lådor eller krukor på din balkong. Och den speciella känslan av att få skörda sina egna kryddor till maten går att få även med den snabbfixade minivarianten.

Välj ut några kryddfavoriter från plantskolan eller plantera ut dina egna förgrodda plantor i rejäla krukor, lådor eller korgar. De plastinpackade färska kryddorna från matbutiken klarar sig däremot oftast inte i vanlig jord eftersom de skämts bort med näringsvätska i växthus.

I maj, juni brukar det vara tillräckligt varmt för att flytta ut örterna som oftast har sitt ursprung i Medelhavsländerna. De mår bra av att stå utomhus och trivs dessutom ofta mycket bra med att stå i ett kärl av något slag. En del kryddväxter, till exempel myntor och oregano, är praktiska att odla i kärl i stället för på friland, eftersom de lätt sprider sig och tar över om man inte ser upp.

Att den lilla ”örtagården” är flyttbar är naturligtvis också en fördel. Märker man att växterna står för soligt är det bara att flytta in dem i skuggan. Är det en regnig sommar kan de behöva tas in under ett altantak. Dessutom är det troligare att man nyper åt sig ett salviablad till soppan om kryddorna står lättillgängliga på terrassen än om de växer i ett särskilt kryddland ute i trädgården. 

Här har vi valt åtta lättodlade kryddväxter för den lilla örtagården. Flera av dem har dekorativa bladverk, några skulle kunna odlas enbart för sina vackra blommors skull – och alla smakar gott! 

Egen örtagård på nolltid
Gräslök,Allium schoenoprasum
En klassiker i köksträdgården. Förutom stråna kan också de vackra blommorna användas i sallader eller buketter, eller torkas som eterneller. Vill man ha nya gröna blad under hela säsongen ska alla blommor knipsas av.
Egen örtagård på nolltid
Johannesört, Hypericum perforatum
Förr trodde man att johannesörten kunde fördriva onda andar. Därför har den även kallats satansflykt och djävulsflykt. I dag har örten fått en renässans som naturläkemedel eftersom den i flera studier visat sig fungera mot depression. Om den även förstärker brännvinets effekter är inte känt men allra populärast har örten varit som brännvinskrydda. Det latinska namnet hypericum har gett brännvinet namnet ”hirkum pirkum” och troligen kommer även ordet pirum därifrån. Plocka blommorna när de just slagit ut eller fortfarande är knoppar. Blommorna är gula men ger brännvinet en vackert röd färg.
Egen örtagård på nolltid
Salvia, Salvia officinalis
Är en liten buske med grågröna blad och förvedade grenar. Att man verkligen trott på örtens läkande krafter framgår av namnet, salvare betyder bota. Bladen har bakterie- och svampdödande effekt. Salvian är inte svårodlad, men den vill ha en någorlunda väldränerad jord. Plocka de finaste bladen och använd direkt i matlagningen, till exempel till skinka eller kalkon. Men ta inte för mycket, örten har en stark smak. När den torkas blir den ännu mer distinkt. På våren ska den helst klippas ner lite, så att den blir tät och fin.
Egen örtagård på nolltid
Kryddörter går att använda till så mycket att det är lätt att glömma hur vackra de är. I buketten på bordet finns blommor av körvel, salvia, gräslök och jordgubbsplantor.
Egen örtagård på nolltid
Temynta, Monarda didyma
Plantan är lättodlad, gillar att stå i sol och blommar vackert med lite rufsiga röda blommor. Både blommorna och bladen kan användas till te. Örten har sitt ursprung i Amerika där det sägs att Oswego-indianerna lärde de vita att uppskatta te av temynta efter The Boston Tea Party på 1700-talet. Blommor och blad kan användas färska eller torkade till sallad och te. Som med de flesta kryddväxter är det bäst att skörda bladen strax innan växten blommar. Blommorna ska knipsas av när de precis slagit ut. Pröva att låta färska temyntablad sjuda i vatten 5–10 minuter, eller experimentera med blandningar av vanligt te och temynta.
Egen örtagård på nolltid
Mynta, Mentha
Myntor är mycket lättodlade, kanske till och med lite för lättodlade. De sprider sig med utlöpare och kan ta över kryddlandet om man inte har koll på dem. Därför passar de mycket bra för en begränsad liten kryddodling i kruka. Det finns många olika slags myntor som lätt korsar sig med varandra. Vattenmynta och grönmynta har till exempel gett upphov till hybriden pepparmynta, en oundgänglig ingrediens i den kubanska drinken mojito. Engelsmännen använder grönmynta i sin ”mint sauce” och i stället för dill till färskpotatis.
Egen örtagård på nolltid
Citrontimjan, Thymus x citriodorus
Timjan tycker om att stå varmt och soligt. Örten innehåller tymol som har en desinficerande och slemlösande verkan och har därför använts i hostmedicin sedan urminnes tider. Citrontimjan är en släkting till vanlig timjan, blommar i rosalila och har en kraftig timjansmak med en dragning åt citron. Plocka bladen och använd dem som de är. Det går också bra att torka citrontimjan. Kryddan passar extra bra i fisk- och kycklingrätter.
Egen örtagård på nolltid
Oregano, Oreganum vulgare
Tycker om värme och kalkrik ganska väldränerad jord men behöver inte mycket näring. I Sverige kan man därför hitta vild oregano i steniga bergsskrevor och på kalkrika skärgårdsöar. Oreganon blommar länge och lockar in fjärilarna i trädgården. Namnet kommer från grekiskans oros, som betyder berg och ganos, fröjd, eftersom den blommar så vackert på bergssidorna vid Medelhavet. Används i köttsåser och naturligtvis på pizzan. Även blommorna kan användas som krydda i maten.

 

Snabba vägen till egen kryddodling

Kryddörter behöver inte planteras i krukor. Här är de planterade i enkla korgar och trälådor.

Egen örtagård på nolltid

1. Eftersom trälådor och korgar har hål som släpper igenom jorden behövs kraftig plast i botten. Klipp till en lagom stor bit och gör sedan små hål i den så att överflödigt vatten kan rinna ut.

 

Egen örtagård på nolltid

2. Grunda med ett lager lecakulor så att jorden blir väldränerad.

 

Egen örtagård på nolltid

3. Fyll på med bra planteringsjord.

 

Egen örtagård på nolltid

4. Plantera örterna, tryck till jorden kring plantan och vattna. Örtagården är klar!

 

Egen örtagård på nolltid

Den färdiga örtagården.

 

Scroll to Top