Drömläge i orangeriet

Trädgård

Drömläge i orangeriet

I familjen Karlssons orangeri är alla måsten förbjudna. Hit går barn och vuxna för att äta gott, läsa i lugn och ro – eller för att slumra in i skenet från massvis av levande ljus.

• 27 maj, 2014

Skapa ditt eget uterum

Att ha ett rum för mys och umgänge i trädgården är underskattat. Här är Maries tips till dig som vill skapa din egen gröna oas:

1. Skapa en skön sittplats för lata stunder med en god bok eller en tupplur.

2. Inred med krukor av olika slag, tomma eller med växter. Det ger skön känsla i uterummet.

3. Våga ta in nya växter och gör ditt orangeri till en plats som påminner om sydligare breddgrader

4. Möblera! Gärna med en matplats.

5. Storleken på uterummet är viktig. Ta hellre i lite för mycket. Att bygga lite extra stort kostar inte mycket mer.

Egentligen är det lilla huset inte ett orangeri, per definition. Men det är ändå vad Marie och Fredrik kallar det.

– Det fyller inte sin funktion när det gäller att övervintra medelhavsväxter, eftersom det är helt oisolerat. Men själva modellen liknar ett orangeri, och därför har bygget fått gå under det namnet, säger Marie och ler.

Idén att bygga ett orangeri kom när Marie och Fredrik började prata om vad de skulle göra av sin trädgård, med stora ytor gräsmatta. För att skapa mer rumskänsla bestämde de sig för att anlägga en köksträdgård, för odlandets skull, och ett orangeri, för umgängets skull. Material till det senare fick de från ovanligt håll.

– Fredriks morbror hjälpte oss att få tag på stora, fina fönster från en nedlagd fabrik, berättar Marie.

Drömläge i orangeriet

De gamla dörrarna kommer från Fönsterantiken. Runt bordet står sex korgstolar från sekelskiftet, köpta på Lauritz.com.

Fönster från fabrik

Fönstren fick sedan styra byggets storlek och utseende. Orangeriet har en stor fönstersida, och på båda gavlarna sitter ett mindre fönster. Väggar och golv är gjorda av trä och taket är gjort av kanalplast.

– Orangeriet ligger inte mot söder, men det känns bra efter-som det skulle bli alldeles för varmt annars. Det är otroligt ljust därinne under hela dagen, så det som växer i krukor har det hett. Det krävs mycket vatten för att klara dem, berättar Marie.

Orangeriets tillkomst har gjort att familjen vistas i trädgården mer, hela utesäsongen.

– Redan tidiga vårdagar, när solens strålar värmer, kan man sitta här och fika. Det blir riktigt varmt och gott, säger Marie.

På våren brukar Marie även sitta i orangeriet och planera vad som ska sås och göras kommande sommar i köksträdgården.

Senare, på sommaren, äter familjen frukost och middag i orangeriet eftersom det blir för hett därinne mitt på dagen. Eller så njuter de av en slät kopp kaffe på kvällskvisten.

– Även regniga dagar är det helt ljuvligt därinne. Då kan man lägga sig i sängen och lyssna på regnet som smattrar på taket.

Drömläge i orangeriet

Grönt skåp, Lauritz.com. Det var i så dåligt skick att det nästan var på väg till soptippen, men efter lite rengöring passade det in i miljön.

Mys i mörkret

Om kvällarna tänder Marie och Fredrik massor med ljus i hela orangeriet.

– Det blir helt magiskt. Alldeles tyst, helt rofyllt och man kan lätt somna in bland kuddarna i den gamla järnsängen. Vi har bara en säng, men får nog skaffa en till, för det blir lätt trångt i den vi har. Man får smyga dit när ingen ser så att man får vara för sig själv en stund, skrattar Marie.

I dagsläget är odling inte någonting som Marie prioriterar i orangeriet.

– Vi har ett växthus som vi odlar gurkor och tomater i. Orangeriet är mer ett ”finhus”.

Men i ena hörnet av orangeriet står ändå ett aprikosträd, planterat direkt i marken.

– Det har inte gett någon frukt ännu men hoppet finns om att en dag få plocka egna, solvarma aprikoser…

 

Drömläge i orangeriet
På väggen en samling stråhattar. Längs ena gavelsidan står en gammal järnsäng köpt i Danmark. Bolsterkudden är köpt på loppis och de andra textilierna kommer från Mary’s House. Brickbord, köpt i Danmark. Pläden av återvunna indiska saris kommer från Lustfyllt.
Drömläge i orangeriet
På framsidan av orangeriet blir det lite skugga längst in mot de stora fönstren. Där står en samling gröna växter i olika järnurnor. Plåtlådan är köpt i Holland. Den engelska barnspaden kommer från Prästgården 101 i Halland. Korgarna på hög används till att bära grönsaker eller trädgårdsavfall.
Drömläge i orangeriet
Drömläge i orangeriet
Katten Tusse njuter av sommarvärmen. De gamla dörrarna kommer från Fönsterantiken. Korgsoffan är köpt på loppis. Likaså kuddarna som ligger däri.
Drömläge i orangeriet
Dörrarna står alltid öppna under sommaren. På väggen hänger ett gammalt knoppbräde med olika trädgårdsattiraljer. Runt bordet står sex korgstolar från sekelskiftet, köpta på Lauritz.com.
Drömläge i orangeriet
Långblommande dahlior är favoriter i trädgården.
Drömläge i orangeriet
Tanken med att bygga orangeriet var att skapa ett smycke i trädgården – och samtidigt förlänga sommaren. Marie ritade och Fredrik byggde med både nytt och gammalt material, som fönster från en nedlagd fabrik och en närliggande kvarn.
Av Helena Strauss Foto Marie Delice Karlsson
Scroll to Top